Περιορισμοί στις ποσότητες που αγοράζουν οι προμηθευτές από τα NOME, με κριτήριο το βαθμό διείσδυσης στην αγορά

 

Θοδωρής Παναγούλης

Σε έναν έμμεσο τρόπο περιορισμού των ποσοτήτων ρεύματος, προερχόμενων από τις δημοπρασίες NOME, που μπορούν να «βγούν» από την ελληνική αγορά, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την Αρχή ότι οποιαδήποτε απαγόρευση ή περιορισμός των εξαγωγών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή (αυτό άλλωστε έχει κλείσει με τη συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους θεσμούς), αναζητείται τρόπος για να λειτουργούν πράγματι οι δημοπρασίες NOME για το σκοπό για τον οποίο υιοθετήθηκαν, δηλαδή για να διευκολύνουν τους προμηθευτές να ανταγωνιστούν με ευνοϊκούς όρους τη ΔΕΗ και συνεπώς να επιτευχθεί ο στόχος της μετακίνησης πελατών από τον δεσπόζοντα παίκτη στους εναλλακτικούς παρόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα καθιερωθεί πλαφόν στις ποσότητες που μπορεί κάποιος παίκτης να αντλήσει από κάθε δημοπρασία. Το πλαφόν θα συνδέεται με το ποσοστό της αγοράς που καλύπτει κάθε προμηθευτής και θα του εξασφαλίζει την κάλυψη των πελατών του και επιπλέον ποσότητες για να στηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξή του. Πρακτικά το πλαφόν κάθε προμηθευτή θα είναι ένα ποσοστό πάνω από το 100%, το οποίο ακόμα δεν έχει καθοριστεί (για παράδειγμα, 130% ή 140%), επί των ποσοτήτων που αντιστοιχούν στο βαθμό διείσδυσής του στην αγορά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας τέτοιος περιορισμός έχει συζητηθεί με τους θεσμούς και δεν θα συναντήσει προβλήματα. Πρακτικά με τον τρόπο αυτό μπαίνει εμπόδιο στους traders (που έχουν πάρει και άδεια προμήθειας και συνεπώς μπορούν να μετάσχουν στα NOME) στο να αντλήσουν στις μελλοντικές δημοπρασίες μεγάλες ποσότητες ρεύματος και στη συνέχεα να το διοχετεύσουν μέσω εξαγωγών σε άλλες χώρες στις οποίες το ρεύμα είναι ακριβότερο.

Το βασικό είναι όμως ότι μια τέτοια απόφαση από τη ΡΑΕ, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα συμβάλλει στο να κρατηθούν χαμηλότερα οι τιμές στις ερχόμενες δημοπρασίες NOME και συνεπώς να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός.

Όσον αφορά το αν θα σπάσει ή όχι η ποσότητα των 718 MWh/h που υπολείπονται να δημοπρατηθούν μέσω NOME για το 2017, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ που βγήκε σε διαβούλευση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η ΡΑΕ θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας, μετά την συλλογή των παρατηρήσεων που θα κατατεθούν στη διαβούλευση που λήγει σήμερα.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι εξελίξεις υπάρχουν και όσον αφορά τις αλλαγές που επέφερε στην προηγούμενη δημοπρασία η ΡΑΕ στους όρους διεξαγωγής των δημοπρασιών τύπου NOME. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές στα «μπινταρίσματα» έχουν τυπικά προβλήματα και είναι πιθανόν να αποσυρθούν. Ωστόσο στις μικρές κυρίως εταιρείες υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να έρθουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής από τη ΡΑΕ. Ας σημειωθεί ότι οι μικρές κυρίως εταιρείες έχει νόημα να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του να αλλάζουν κατά την εξέλιξη της δημοπρασίας την επιλογή που έχουν κάνει για «όλες τις αιτούμενες ποσότητες ή τίποτα» ή για «μερική ικανοποίηση της αιτούμενης ποσότητας».

Τι προτείνει ο ΛΑΓΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΑΓΗΕ (στην πρόταση που έβγαλε η ΡΑΕ σε διαβούλευση) προτείνει τη διεξαγωγή δυο ακόμα δημοπρασιών εντός του 2017, ως εξής:

Α) Μια δημοπρασία για 475 MWh/h στις 18/10/2017 (φυσική παράδοση του δημοπρατούμενου προϊόντος 01/12/2017 – 30/11/2018)

Β)Μια δημοπρασία για 243 MWh/h στις 15/11/2017 (φυσική παράδοση του δημοπρατούμενου προϊόντος 01/01/2018 – 31/12/2018).

Από τις ποσότητες αυτές (συνολικά 718 MWh/h) , οι 229 MWh/h αφορούν το επιπλέον 4% της αρχικά συμφωνηθείσας προς δημοπράτηση ποσότητας, μετά την αναθεωρημένη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ο ΛΑΓΗΕ προτείνει η ποσότητα αυτή να προστεθεί στην αρχικά συμφωνηθείσα προς δημοπράτηση ποσότητα στις 18/10/2017, κι έτσι προκύπτουν οι 475 MWh/h.

Επίσης, οι 243 MWh/h προκύπτουν από τη συμφωνία για την προσαύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων, λόγω απόκλισης της επιτευχθείσας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους. Ο ΛΕΓΗΕ προτείνει η ποσότητα αυτή να διατεθεί σε νέα δημοπρασία, στις 15/11/2017.

Ως εκ τούτου, προκύπτει  συνολική αύξηση της εγκεκριμένης ετήσιας ποσότητας για το 2017 κατά 472 MWh/h.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr