Τι συζητήθηκε με τον Μακρόν πίσω από τις κλειστές πόρτες

 Το deadline της γ' αξιολόγησης και η στιγμή εκκίνησης της προσπάθειας για έξοδο από το μνημόνιο. Η θέση για το ΔΝΤ και η σύνδεση ανάπτυξης με χρέος. «Συγκλίσεις» στην ευρωπαϊκή ατζέντα Μακρόν και στις προτάσεις Τσίπρα.

Τι συζητήθηκε με τον Μακρόν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μία φράση του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αρκετή για να απογειώσει την ικανοποίηση του Μαξίμου: «Δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα, ελπίζω λοιπόν από τον Ιανουάριο του 2018 να ξεκινήσουν οι συζητήσεις».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα οποία μετείχαν τόσο στις χθεσινές συζητήσεις στο Μαξίμου μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Αλέξη Τσίπρα πίσω από τις κλειστές πόρτες, όσο και στην προετοιμασία της επίσκεψης, με τη φράση αυτή:

Πρώτον, ο κ. Μακρόν έθεσε εμμέσως πλην σαφώς deadline στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τον προσεχή Δεκέμβριο.

Δεύτερον, όρισε τον Ιανουάριο του 2018 ως «τη χρονική στιγμή εκκίνησης της αντίστροφης μέτρησης για την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή επιτροπεία».

* Τρίτον, έδειξε τη θέση του («πιο καθαρά δεν γινόταν») για εκλογίκευση των αιτημάτων του ΔΝΤ ή, στην αντίθετη περίπτωση, για έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα και από το ευρωπαϊκό έδαφος.

«Πιστεύω ότι η θέση του ΔΝΤ σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει εμφατικά και… αναλυτικά: «Δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Δεν πρέπει να κουράζουμε τους υπουργούς μας και τους συνεργάτες μας σε ατέρμονες συζητήσεις που κρατούν όλη τη νύχτα, για να βρούμε ποιο είναι το ακριβές ποσοστό της ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμα και για τη Γαλλία, αν με ρωτήσετε σήμερα, ποια θα είναι η μελλοντική ανάπτυξη, μου είναι αδύνατο να σας το απαντήσω».

Τέταρτον, παρέμεινε στη θέση του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία συνάρτησε βεβαίως με «την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης».

Στο σημείο αυτό, δεν παρέλειψε να επισημάνει τη γαλλική συνδρομή στη διοικητική ανασυγκρότησης της Ελλάδας (μέσω της Expertise France, όπως ανακοίνωσε η ίδια η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη στη σχετική εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα).

Ούτε, φυσικά, την επιλογή του να επισκεφθεί την Αθήνα συνοδευόμενος από την πολυμελή γαλλική επιχειρηματική ομάδα που, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δραστηριοποιείται... παντού: σε υποδομές, ενέργεια, τράπεζες, αμυντική βιομηχανία, ασφάλειες, τουρισμό, τρόφιμα, καινοτομία.

«Μνημόνιο» για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σήμερα άλλωστε θα γίνει το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το Μαξίμου προσδοκά σε μία ουσιαστική συζήτηση με τους επενδυτές, «ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για κλείσιμο επιχειρηματικών συμφωνιών».

Επιπλέον, όπως επισημοποιήθηκε, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Νικολά Ντιφούρ θα υπογράψουν σήμερα το πρωί (στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος) μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σύγκλιση Μακρόν-Τσίπρα για την Ευρώπη

Όσο για την πορεία της Ευρώπης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν «συγκλίσεις» ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν και στις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα «είναι προνομιακή για την κυβέρνηση» και ανοίγει στην πλέον κατάλληλη στιγμή: δύο εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές και ανάλογο χρονικό διάστημα από τη συζήτηση που θα δρομολογήσουν Βερολίνο-Παρίσι για την πορεία της ΕΕ.

Γι' αυτό τον λόγο, λένε, ο κ. Μακρόν επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα «στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία» και να θέσει, από τον εμβληματικό Λόφο της Πνύκας, τα διλήμματα και τους στόχους της νέας ΕΕ, «εάν δεν θέλουμε να διαλυθεί».

 

Μαρίνα Μάνη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr