Στα… βράχια κινδυνεύει να πέσει η συμφωνία διάσωσης της εταιρείας πετρελαιοειδών JetOil-Mamidoil, καθώς μερικές ημέρες, πριν τη συζήτηση επικύρωσης της pre pack συμφωνίας εξυγίανσης, παραμένει ενεργή η δέσμευση βασικών ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από το Δημόσιο.
Όπως είναι γνωστό, μετά από πολύμηνες συζητήσεις, οι τράπεζες, ως βασικοί πιστωτές της JetOil, συμφώνησαν με την ρωσικών συμφερόντων εταιρεία πετρελαιοειδών, Cetracore Energy, επί ενός σχεδίου διάσωσης, αντίστοιχου με αυτό που εφαρμόστηκε για τις αλυσίδες super market της Μαρινόπουλος.
Το σχέδιο προβλέπει ότι το σύνολο, σχεδόν, των περιουσιακών στοιχείων της Mamidoil θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Cetracore Energy. Η τελευταία θα καταβάλει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα εξοφληθούν, εν μέρει, τράπεζες (65%), Δημόσιο (25%) και προμηθευτές (10%). Δεσμεύεται, δε, να απορροφήσει όλο το υφιστάμενο προσωπικό (σ.σ. περίπου 150 εργαζόμενοι) της JetOil και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, τα επόμενα χρόνια.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν, οι εμπλεκόμενες τράπεζες συμφώνησαν και οι υπογραφές έπεσαν, ανοίγοντας το δρόμο για τυπική έγκριση της pre pack συμφωνίας εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο, το Δημόσιο προχώρησε, αιφνιδιαστικά, στη δέσμευση βασικών ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της JetOil.
Η κίνηση χαρακτηρίζεται «αιφνιδιαστική» για μια σειρά από λόγους. Σύμφωνα με πηγές που συμπεριλαμβάνονται στους πιστωτές της εταιρείας, το Δημόσιο διέθετε, ήδη, εμπράγματες εξασφαλίσεις (π.χ. υποθήκες) για τις απαιτήσεις του. Η δε αίτηση δέσμευσης κατατέθηκε για μη απόδοση φόρου εισοδήματος και όχι, όπως συνηθίζεται, για παρακράτηση ΦΠΑ ή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).
Μπροστά στον κίνδυνο να… τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία, καθώς τα δεσμευμένα ακίνητα αποτελούν βασικά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. ακίνητα που φιλοξενούν δεξαμενές και λοιπές εγκαταστάσεις), που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Cetracore, η JetOil υπέβαλε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις αρχές του καλοκαιριού αίτηση άρσης της δέσμευσης.
Προς το παρόν, όμως, δεν έχει εκδοθεί απόφαση από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας, ο οποίος επιλήφθηκε της αίτησης αναίρεσης, φέρεται να κατέθεσε την εισήγησή του γρήγορα, αντιλαμβανόμενος τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.
Με δεδομένο το ορόσημο της 26ης Σεπτεμβρίου -ημερομηνία που θα συζητηθεί η αίτηση επικύρωσης της pre pack συμφωνίας εξυγίανσης- τα χρονικά περιθώρια για τη… διάσωση του deal διάσωσης στενεύουν επικίνδυνα.
Κίνδυνος να χαθεί επένδυση αρκετών εκατομμυρίων
Παρότι η Jet Oil απασχολεί αισθητά λιγότερους εργαζόμενους από την Μαρινόπουλος ενδεχόμενο «ναυάγιο» στη συμφωνία διάσωσης θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την εικόνα της χώρας. Η εκταμίευση 111,5 εκατ. ευρώ από τη Cetracore για την αγορά των βασικών περιουσιακών στοιχείων της JetOil αποτελεί για τα δεδομένα των τελευταίων ετών, σοβαρή επένδυση. Αποτελεί, δε, την πρώτη, μετά από πολλά χρόνια αποεπενδύσεων (αποχώρηση BP, Shell κ.ά.) σοβαρή είσοδο ξένου ανταγωνιστή σε μια αγορά που είναι κρίσιμη η διατήρηση μεγάλων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Στόχος του ρωσικού ομίλου Rosneft είναι να χρησιμοποιήσει τα assets της Jet Oil για την επέκταση της δραστηριότητάς του στη Νότια Βαλκανική, με έδρα την ελληνική θυγατρική του.
Η απόκτηση των δεξαμενών στο Καλοχώρι, δυναμικότητας περίπου 200 χιλ. κυβικών, αποτελεί κομβικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι δεξαμενές μπορούν να υποστηρίξουν τη διάθεση προϊόντος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νότιο Βαλκανική. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα τους αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας για καύσιμα.
Τα δάνεια και οι υποθήκες των τραπεζών
Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν εγγράψει υποθήκες επί των δεξαμενών στο Καλοχώρι έναντι του ομολογιακού δανείου ύψους 117 εκατ. ευρώ, που χορήγησαν πριν από μερικά χρόνια. Η συνολική δανειακή τους έκθεση στη Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ (σ.σ. περίπου 61 εκατ. η Alpha, 42 εκατ. η Eurobank και 35 εκατ. η Πειραιώς).
Η Εθνική από την πλευρά της έχει ως ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, το ετήσιο μίσθωμα, που καταβάλει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ενοικίαση μέρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι. Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονται σε 125 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων και δευτερευόντως στη Motor Oil.
Η Cetracore Energy εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους την UFG Europe Holdings ( 80,1%) και απευθείας την Rosneft (19,9%).