Μπορεί ο όμιλος των ΕΛΠΕ χθες να ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ, ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά επί του ισολογισμού, στις άλλες συμμετοχές του ομίλου, έκρυβε μια έκπληξη με ιδιαίτερη σημασία. Ο λόγος για τη συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων με 50% στην εταιρεία Elpedison, η οποία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε ζημιές αλλά και μειωμένη παραγωγή ενέργειας.
Συγκεκριμένα τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη διαμορφώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο στο 1 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε επίπεδο ΕΒΙΤ η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 6 εκατ. ευρώ. Και μπορεί σε επίπεδο εξαμήνου τα μεγέθη να διασώζονται κυρίως εξαιτίας του καλού πρώτου τριμήνου που περιλάμβανε θυμίζουμε την αυξημένη παραγωγή και τις υψηλές τιμές λόγω της μεγάλης ζήτησης, ωστόσο η διοίκηση μιλώντας στους αναλυτές τόνισε ότι ο βασικός λόγος για την εικόνα στον τομέα του ηλεκτρισμού, είναι η καθυστέρηση στην έγκριση του μεταβατικού μηχανισμού των ΑΔΙ.
“Η καθυστέρηση στην επαναθέσπιση του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος από το Μάιο έχει επηρεάσει την κερδοφορία του 2017” τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Α. Σιάμισης.
Φόβοι για ντόμινο
Το φαινόμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο, καθώς όλοι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί επηρεάζονται. Τα οικονομικά μεγέθη τους επιβεβαιώνουν τις φωνές που διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση στον προσωρινό μηχανισμό το τελευταίο διάστημα.
Ακόμη περισσότερο, η αγορά εκφράζει φόβους ότι ο μεταβατικός μηχανισμός που έχει ήδη καθυστερήσει, θα πάρει καιρό μέχρι να υιοθετηθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι η ΡΑΕ είναι ακόμα πολύ μακριά από το να στείλει προς έγκριση την κοινοποίηση σχεδίου στην Κομισιόν.Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα μεσολαβήσει δημόσια διαβούλευση εντός του πρώτου 15μέρου του Σεπτεμβρίου προκειμένου να διατυπώσουν απόψεις και ιδέες οι ενδιαφερόμενοι.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαβούλευση δεν θα δοθεί ολοκληρωμένο σχέδιο - πρόταση της ΡΑΕ αλλά κείμενο όπου θα είναι ανοιχτό (για παράδειγμα) αν θα είναι ένα ή δύο τα προϊόντα που θα αμοίβονται από τον μεταβατικό μηχανισμό, το ποιές τεχνολογίες παραγωγής παρέχουν ευελιξία κ.λπ.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο γενικότερα και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως δείχνουν και τα στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας της Elpedison καταγράφεται αύξηση. Συγκεκριμένα σε επίπεδο εξαμήνου η καθαρή παραγωγή ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 14% αποτυπώνοντας την αυξημένη ζήτηση κατά το πρώτο τρίμηνο κυρίως. Ωστόσο στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) υπάρχει μείωση της τάξης από τις 540.000 MWh στις 464.000 MWh. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες αερίου μπαίνουν περισσότερες ώρες στο σύστημα σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο δεν πληρώνονται ΑΔΙ εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα τη λειτουργική τους κερδοφορία και τη βιωσιμότητά τους.
Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες στη διαβούλευση αλλά και στην πρόταση της ανεξάρτητης αρχής δεν θα υπάρχει τελικά καμία αναφορά ή σύνδεση του προσωρινού μηχανισμού με το μέτρο της διακοψιμότητας, όπως άλλωστε είχε ζητηθεί και από την πλευρά της βιομηχανίας.