Προ ημερών δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι όροι του διαγωνισμού για τις δύο νέες περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τις περιοχές δηλαδή που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της Total και της ExxonMobil.
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει επίσημα με τη δημοσίευση της πρόσκλησης στην εφημερίδα της ΕΕ, πιθανότατα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει μια τρίμηνη προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να καταθέσουν προσφορές, οι οποίες θα αξιολογηθούν στις αρχές του 2018. Μέσα δηλαδή σε ένα χρόνο από την αρχική εκδήλωση του ενδιαφέροντος των τριών εταιρειών (τον περασμένο Μάιο) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξπρές που αφορά στην περιοχή της Κρήτης.
Αυτή είναι μόνο μία πτυχή της έντονης κινητικότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την αγορά της έρευνας για υδρογονάθρακες στη χώρα μας. Παράλληλα με το νέο διαγωνισμό βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα συμφωνία με τη νορβηγική εξειδικευμένη εταιρεία PGS για τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών, ενώ παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες και για τις περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε εταιρείες για εκμετάλλευση ούτως ώστε μέσα στην επόμενη διετία να έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα γεωτρύπανα σε νέες θαλάσσιες περιοχές.
Το πλήρες σχέδιο της αρμόδιας κρατικής αρχής που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο της περίφημης ΕΔΕΥ, παρουσιάστηκε πριν από 3 εβδομάδες στην εξειδικευμένη διεθνή πετρελαϊκή επιθεώρηση Oil & Gas Journal.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ Γιάννη Μπασιά, προβλέπεται εντός των επόμενων δύο ετών, δηλαδή μέχρι το 2020 να έχουν ξεκινήσει έως 3 νέες γεωτρήσεις, σε περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί για εκμετάλλευση: στον Πατραϊκό (ΕΛΠΕ), το Κατάκολο (Energean Oil and Gas) το Βόρειο Ιόνιο (ΕΛΠΕ, Total, Edison) Κυπαρισσιακό Κόλπο (ΕΛΠΕ).
Η Ελλάδα προσφέρει ως χώρα γεωπολιτική ασφάλεια συγκριτικά με άλλες περιοχές της Μεσογείου και ταυτόχρονα οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αίγυπτο έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η αγορά αντιμετωπίζει την Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα το τρέχον περιβάλλον χαμηλών τιμών του πετρελαίου κάνει διαθέσιμη σε χαμηλό κόστος την απαραίτητη για έρευνες τεχνολογία.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν παραχωρηθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες και να εντοπιστούν πιθανές νέες υπεράκτιες ανακαλύψεις μέχρι το 2020 - 2021.
Σεισμικές έρευνες
Σε ό,τι αφορά τις σεισμικές έρευνες (που αποτελούν το στάδιο που προηγείται των γεωτρήσεων καθώς μέσω αυτών εντοπίζονται οι περιοχές ενδιαφέροντος και επιλέγονται οι στόχοι των γεωτρήσεων) αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα σεισμικά στοιχεία για πάνω από 13 χιλιάδες χιλιόμετρα από τις πρόσφατες έρευνες της PGS αλλά και δεδομένα παλαιότερων ερευνών.
Πρόσφατα ΕΔΕΥ και PGS αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και να πραγματοποιήσουν πρόσθετες εργασίες. Η συμφωνία αφορά στην περιοχή νοτίως της Κρήτης (αλλαγή της κατεύθυνσης των γραμμών) βόρεια της Κέρκυρας (τρισδιάστατα σεισμικά) καθώς και στην επανεπεξεργασία δεδομένων για το Ιόνιο που συνελέγησαν το 2013
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τρέχον τεύχος του Oil & Gas Journal δημοσιεύονται χάρτες και δεδομένα τόσο για τις θαλάσσιες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί (Πατραϊκός, Κατάκολο, Κυπαρισσιακός, Ιόνιο) όσο και για τα νέα project νότια της Κρήτης.
Η θερμή 3ετία και το επόμενο βήμα
Στόχος των κινήσεων της ΕΔΕΥ είναι να υπάρξει μια νέα κινητικότητα στην αγορά. Η επόμενη τριετία θα είναι εξαιρετικά ενεργή για την αγορά. Στόχος είναι στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί το έδαφος για το επόμενο βήμα. Ποιο θα είναι αυτό; Τα νέα σεισμικά δεδομένα, οι πιθανές νέες ανακαλύψεις αλλά και τα επικαιροποιημένα μοντέλα για τους ταμιευτήρες θα μας επιτρέψουν έναν πραγματικό νέο γύρο παραχωρήσεων μέχρι το 2021 - 2022, αποκαλύπτει ο κ. Μπασιάς.