«Les Echos»: Μεσόγειος, το νέο ενεργειακό «Ελ Ντοράντο»

 

«Οι απειλές της Άγκυρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία δεν άλλαξαν τίποτα: Η Total ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου με εταίρο την ΕΝΙ, τις διαδικασίες γεώτρησης για την εξερεύνηση του πεδίου "Ονησιφόρου" στα ανοικτά των ακτών του νησιού», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos», σε ανάλυσή της για τις τεράστιες, όπως σημειώνει προοπτικές για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος του δημοσιεύματος «H Μεσόγειος - το νέο "Ελ Nτοράντο" του φυσικού αερίου», σημειώνοντας ότι μόλις έχει ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση, σε μια περιοχή που μπορεί να περιέχει «γιγαντιαία αποθέματα» αερίου.

Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από δηλώσεις τριών εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν σημαντικούς ενεργειακούς θεσμούς, όπως το Γαλλικό Συμβούλιο Ενέργειας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών IRIS και το Ινστιτούτο Μελετών Ενέργειας της Οξφόρδης.

Η «Les Echos» τονίζει την αναφορά του διεθνούς οίκου IHS Markit, ότι η γεώτρηση στον «Ονησίφορο» «είναι μία από τις πιο κρίσιμες ερευνητικές γεωτρήσεις της χρονιάς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η εταιρεία νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας έχει μεγάλες ελπίδες από αυτή τη γεώτρηση, επειδή στην περιοχή έχουν γίνει πρόσφατα σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως το «Ζορ» στην Αίγυπτο, 6 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που γίνεται τώρα η γεώτρηση της Total, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου που έγινε ποτέ στη Μεσόγειο, εξηγεί η «Les Echos».

Η εφημερίδα, φιλοξενεί δηλώσεις μεταξύ άλλων και του Ολιβιέρ Αππέρτ, Προέδρου του Γαλλικού Συμβουλίου Ενέργειας, που σημειώνει ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, γνωστή ως λεκάνη της Λεβαντίνης, εκτιμάται ότι περιέχει 3.400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Δεν πρόκειται να ανακτηθούν στο σύνολό τους, αλλά τέτοια αποθέματα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τις ενεργειακές ανάγκες μιας χώρας όπως η Γαλλία για περισσότερο από πενήντα χρόνια», σημειώνει ο Πρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου Ενέργειας. «Η εκμετάλλευσή τους ωστόσο θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Από γεωλογικής σκοπιάς, η λεκάνη της Λεβαντίνης, έχει το ίδιο δυναμικό με τη Βόρεια Θάλασσα», προσθέτει στην «Les Echos» ο Ολιβιέρ Αππέρτ.

«Αλλά, περιβάλλεται από επτά χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους για δεκαετίες, το αέριο είναι πιθανό να είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί», καταλήγει ο ίδιος. 

«Εμβληματική» η περίπτωση της Κύπρου

«Η περίπτωση της Κύπρου είναι εμβληματική», τονίζει η «Les Echos»: «Ενώ το νησί έχει χωριστεί στα δύο από το 1974, η Τουρκία, η οποία καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία -που είναι όμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζει η εφημερίδα.

Προβάλλει δε, δήλωση του Φρανσίς Περρίν, διευθυντή έρευνας και ειδικού σε θέματα ενέργειας του Γαλλικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών IRIS σύμφωνα με τον οποίο, «παρά τις εντάσεις και την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην περιοχή από την Άγκυρα - οι εταιρείες πιστεύουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος».

Η εφημερίδα, εξηγεί ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις στην περιοχή, ξεκίνησαν το 2009 και το 2010 από το Ισραήλ, με το κοίτασμα «Ταμάρ» και στη συνέχεια του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Λεβιάθαν», από την αμερικανική Noble Energy και την εταίρο της, την τοπική εταιρεία Delek.

Συνεχίστηκαν το 2011 στην Κύπρο, όπου και ο Noble βρήκε το σημαντικό κοίτασμα της «Αφροδίτης».

Ακολούθησε η ανακάλυψη του «Ζορ» από την ιταλική ENI στην Αίγυπτο το 2015, που ήταν και καταλυτική στο να πείσει τις εταιρείες, ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι ένα νέο «Ελ Ντοράντο» φυσικού αερίου, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Όπως συμπληρώνει, σήμερα, πιο προχωρημένη είναι η ανάπτυξη του «Ζορ», με την ΕΝΙ να συνεργάζεται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση, με την BP (10% των δικαιωμάτων) και τη Rosneft της Ρωσίας (30% των δικαιωμάτων). Παρατηρείται μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη και η πρώτη παραγωγή αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2017.

«Το έργο εξελίσσεται καλά», αναφέρει στην «Les Echos» ο Φρανσίς Περρίν.

Στο Ισραήλ, η επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του «Λεβιάθαν» έγινε στο τέλος του 2016. «Οι Ισραηλινοί έχουν χάσει πολύ χρόνο στις εσωτερικές συζητήσεις, αλλά η έναρξη εκμετάλλευσης αναμένεται κατά το τέλος του 2019 ή αρχές του 2020», προσθέτει ο Γάλλος εμπειρογνώμονας.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr