Με Έντονη Μεταβλητότητα οι Τιμές του Αργού μετά τον Τερματισμό του Πρόσφατου Ράλι

 

Σε φάση έντονης μεταβλητότητας έχουν εισέλθει οι διεθνείς τιμές πετρελαίου καθώς παραγωγοί και επενδυτικά fundsπροσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές πάνω από το ψυχολογικό, αλλά και ουσιαστικό, όριο των $50 το βαρέλι για το Brent. Η τάση αυτή, δηλαδή της υψηλής μεταβλητότητας, είναι ιδιαίτερα αισθητή από τις αρχές Αυγούστου όταν σημειώθηκε μια απροσδόκητη πτώση από τα σχεδόν $53 το βαρέλι στα $51.50 ενώ έκτοτε οι διακυμάνσεις περιορίζονται εντός της ζώνης των $51.40 και $52.60.

Σήμερα το πρωί η ποικιλία Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματεύετο στα $52.98 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, ενώ το WTI, η Αμερικανική ποικιλίαWest Texas Intermediate, εμπορεύετο στα $49.76 το βαρέλι στο ΝΥΜΕΧ της Ν. Υόρκης.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την περίοδο 2008-2014 ο OPEC εφαρμόζοντας μία τακτική περιορισμού της παραγωγής, που είχε ως επακόλουθο την επίτευξη τιμών άνω των $100 το βαρέλι, είχε μειώσει την παραγωγή του κατά 5%, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του μεριδίου στην παγκόσμια αγορά από 37% στο 32%. Έκτοτε, από τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς άλλαξε ριζικά πορεία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γονατίσει τους ανεξέλεγκτους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ, και άρχισε να αυξάνει ανεξέλεγκτα την παραγωγή του, οδηγούμενος από τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές κατακρημνίσθηκαν στα $40 το βαρέλι το 2015.

Σήμερα, και ιδίως με την άνοδο στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας του βασιλιά Σαλμάν και την ανάδειξη του υιού του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, γνωστού ωςMSB, ως του ισχυρού άνδρα του Βασιλείου ιδίως μετά την ανάληψη της ευθύνης για την οικονομική πολιτική, η τακτική στην παραγωγή άλλαξε άρδην με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον OPEC, αλλά και την συνεργαζόμενη πλέον Ρωσία, στην δοκιμασμένη συνταγή περιορισμού της παραγωγής με αποκορύφωμα την Σύνοδο του OPEC στην Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου 2016 όπου και αποφασίστηκε μια γενναία μείωση της παραγωγής του καρτέλ κατά 1.8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Ακολούθως οι τιμές ανέκαμψαν στα $50 και $55 το βαρέλι χωρίς όμως να μπορέσει να στηριχθεί με συνέπεια η ανοδική αυτή τάση. Η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής αργού από τις ΗΠΑ (οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν και εξαγωγές πολύ ελαφρού πετρελαίου) η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων από εταιρείες και κυβερνήσεις , και η αδυναμία συμμόρφωσης από όλα τα μέλη-χώρες του OPEC στις συμφωνηθείσες μειωμένες ποσοστώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την εκ νέου πτώση των τιμών στην ζώνη των $44-48 το βαρέλι για την ποικιλία Brent το Β’ τρίμηνο του έτους. Όπως σημειώναμε σε εμπεριστατωμένη ανάλυσή μας στο energiagr ( εδώ), συντρέχουν δύο ακόμα λόγοι για την στήριξη των τιμών σε επίπεδα άνω των $50 το βαρέλι:

(α) Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία οριακή μεν αλλά σταθερή μείωση των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ που έχουν διαμορφωθεί πλέον στα 3,047 εκατ. βαρέλια με πλέον εμφανή την μείωση των Αμερικανικών αποθεμάτων, τα οποία ελαττώθηκαν για έβδομη συνεχή εβδομάδα.

(β) Συνεχίζεται η αποδυνάμωση του Αμερικανικού δολαρίου σε σχέση με ένα καλάθι βασικών νομισμάτων με την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ στα $1.1722 να έχει διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των 14 τελευταίων μηνών.

Στους ανωτέρω δύο λόγους θα πρέπει να προσθέσουμε την ανανεωμένη προσπάθεια του OPEC, μετά την χθεσινή (9/8) άτυπη συνάντηση στο Αμπού Ντάμπι, να βελτιώσει τον βαθμό συμμόρφωσης των χωρών-μελών στα νέα μειωμένα επίπεδα παραγωγής αλλά και την ανοικτή πλέον συζήτηση για περαιτέρω μείωση της παραγωγής σε επίπεδα που θα πλησιάζουν τα 2.5 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Η συμπεριφορά των διεθνών τιμών του αργού τόσο του Brent, του WTI αλλά και του καλαθιού του OPEC, κατά τις τελευταίες 7 ημέρες δείχνει ότι το ράλι που παρατηρήσαμε μεταξύ 24/7 και 2/8 έχει μάλλον μείνει από καύσιμα και η όλη προσπάθεια των παικτών επικεντρώνεται στην αποκόμιση κερδών ποντάροντας στις μικροδιακυμάνσεις της τιμής. Οι λόγοι που έχουν επιδράσει στην συγκράτηση της ανοδικής πορείας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οφείλονται κυρίως στην παρατηρούμενη αύξηση της παραγωγής από χώρες μέλη του OPEC όπως η Λιβύη και το Ιράκ, αλλά και εκτός OPEC, κυρίως από τις ΗΠΑ, όσο και ο πολύ αργός ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ.

Την συγκρατημένη, εάν όχι αρνητική διάθεση της αγοράς, ήρθε να υπογραμμίσει και η απόφαση ενός από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κερδοσκοπικά funds, του γνωστού Astenbeck, να ρευστοποιήσει τα assets του και να κλείσει οριστικά μετά την απόφαση του ιδρυτή του και γνωστού παίκτη της διεθνούς αγοράς A ndy Hall να αποχωρήσει από την αγορά. Αυτή η κίνηση δεν σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα πετρελαϊκά funds θα αποχωρήσουν ή θα μειώσουν την έκθεσή τους στην πετρελαϊκή αγορά, αλλά οπωσδήποτε είναι ενδεικτικό του ουδέτερου ή και αρνητικού κλίματος που επικρατεί με τους περισσότερους παίκτες να έχουν πεισθεί ότι πολύ δύσκολα θα δούμε ξανά τις τιμές του αργού να εκτινάσσονται στα ύψη των $ 100 το βαρέλι.

Η παρατηρούμενη τις τελευταίες ώρες άνοδος των τιμών του αργού, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οφείλεται τόσο στην συνεχιζόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων όσο και στον γεωπολιτικό κίνδυνο συνεπεία της όξυνσης του πολεμικού κλίματος που επικρατεί μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση σχεδόν κατά $1 το βαρέλι για το Brent και το αντίστοιχο ποσό για το WTI μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr