Όπως σημειώναμε την περασμένη εβδομάδα (βλέπε εδώ), ένας συνδυασμός παραγόντων έχουν δώσει μία αναπάντεχη ώθηση στις διεθνείς τιμές του αργού, οι οποίες ξεκίνησαν την πρόσφατη ανοδική τους πορεία στις 24 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Σ. Αραβίας για μονομερή μείωση των εξαγωγών της κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως με το σύνολο των εξαγωγών της να περιορίζονται, για τους επόμενους μήνες στα 6.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όπως εξηγούσαμε στο ανωτέρω σημείωμά μας, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για το ΙΡΟ της κρατικής Saudi Aramco εντός του 2018, έχοντας κάθε λόγο να θέλει να δει αρκετά αυξημένες τιμές αργού κατά τους επόμενους μήνες.
Ίσως, όμως, πλέον σημαντική και από αυτήν την μονομερή ενέργεια της Σ. Αραβίας είναι η απόφαση του ίδιου του OPEC, συνεπικουρούμενου από την Ρωσία, να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους και περιορισμούς στην παραγωγή των χωρών μελών του επιμένοντας σε μία αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων ποσοστώσεων. Του κανόνα αυτού δεν πρόκειται να εξαιρεθούν Λιβύη και Νιγηρία, η παραγωγή των οποίων έχει αρχίσει να ανακάμπτει (Στο 1.0 εκατ. βαρέλια την ημέρα της Λιβύης και 1.6 εκατ. βαρέλια ημερησίως της Νιγηρίας). «Οι ανωτέρω εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της παραγωγής, και άρα την μείωση των αποθεμάτων, μπορεί να είναι θετικές, αλλά δεν ευθύνονται από μόνες τους για την εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών τις τελευταίες ημέρες», παρατηρούν traders στην αγορά του Λονδίνου.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον η διαπίστωση ότι την περίοδο 2008-2014 ο OPEC εφαρμόζοντας μία τακτική περιορισμού της παραγωγής, που είχε ως επακόλουθο την επίτευξη τιμών άνω των 100 δολ. το βαρέλι, είχε μειώσει την παραγωγή του κατά 5%, η οποία, κατά συνέπεια, μειώθηκε από το 37% στο 32% στα μέσα του 2014. Έκτοτε, καθώς άλλαξε άρδην πορεία και άρχισε να αυξάνει ανεξέλεγκτα την παραγωγή του, οδηγούμενος από τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές κατακρημνίσθηκαν στα 45 δολ. το βαρέλι το 2015.
Η διακύμανση του πετρελαίου Brent κατά τον Ιούλιο του 2017 (πηγή: Financial Times)
Σήμερα, δύο ακόμα λόγοι συντρέχουν στην στήριξη των τιμών σε επίπεδα άνω των $50 το βαρέλι:
(α) Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία οριακή μεν αλλά σταθερή μείωση των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ που έχουν διαμορφωθεί πλέον στα 3,047 εκατ. βαρέλια με πλέον εμφανή την μείωση των Αμερικάνικων αποθεμάτων, τα οποία ελαττώθηκαν κατά 7.2 εκατ. βαρέλια μέχρι τη 21/7.
(β) Την συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του Αμερικάνικου δολαρίου σε σχέση με ένα καλάθι βασικών νομισμάτων με την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ στα $1.17 να έχει διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των 14 τελευταίων μηνών.
Παρά την μικρή υποχώρηση της τιμής του Brent, του διεθνούς bemchmark, από τα $52.80 το βαρέλι στα $52.60 σήμερα το πρωί στο ICE του Λονδίνου, η γενική πορεία των τιμών του αργού εμφανίζεται θετική, έχοντας ανατιμηθεί κατά $6 το βαρέλι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Παρόμοια ανοδική πορεία ακολουθεί και η Αμερικάνικη ποικιλία WTI, η οποία ενωρίτερα σήμερα διαπραγματευόταν στα $50.16 το βαρέλι στο NYMEX της Ν. Υόρκης.