12 07 2017 | 19:29
Στο ρόλο του λιγνίτη για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στάθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του απόψε στην Κοζάνη, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την εφαρμογή ειδικού τιμολογίου ρεύματος για την Περιφέρεια με αρχή το 2018.
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά με το θέμα τα εξής:
"Υπάρχουν πόλεις όπως η Πτολεμαΐδα όπου σχεδόν κάθε οικογένεια έχει κάποιον που εργάζεται στη ΔΕΗ. Σημαντικά έσοδα της Περιφέρειας συνδέονται με το λιγνίτη, αν και η ανάπτυξή του έγινε άναρχα. Η εξόρυξη και η καύση του λιγνίτη έχει αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή. Η κρίση συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής που θα ερχόταν αργά ή γρήγορα. Η μετάβαση αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, δεν είναι μόνο αναγκαιότητα. Αυτή η συγκυρία οδήγησε σε υψηλή ανεργία, γεγονός απαράδεκτο και η ανατροπή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η πτώση της ανεργίας κατά 10% στην επόμενη πενταετία.
Καθώς μπαίνουμε στη νέα περίοδο της ανάπτυξης, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα ενσωματώνει την ελαχιστοποίηση του λιγνίτη, αν και για αρκετά χρόνια ακόμη θα παραμείνει βασικό συστατικό. Χρειάζεται η αξιοποίηση αποδοτικότερων μεθόδων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, άρα απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στα υφιστάμενα εργοστάσια που θα στοχεύουν στην αναδόμησή τους. Ήδη η ΔΕΗ κατασκευάζει μια νέα μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Πτολεμαΐδα. Ο λιγνίτης θα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αλλά σταδιακά θα περιορίζεται. Άρα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για το μέλλον της ενέργειας, αλλά και συνολικά για την περιοχή.
Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ. Υπάρχουν προοπτικές για παραγωγή μέσω ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και την αποθήκευση CO2. Αυτές οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο μέσω και του νέου εργαλείου, δηλαδή το ν/σ για τις ενεργειακές κοινότητες. Ήδη μπορεί να αξιοποιηθεί η βιομάζα για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης. Πρόθεσή μας είναι να επεκτείνουμε τη χρήση της και σε παραγωγικές δραστηριότητες.
Πολύτιμη βοήθεια επίσης θα προκύψει από τον αγωγό ΤΑΡ για την περιφέρεια".
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι 50.000 στρέμματα της ΔΕΗ θα παραδοθούν για γεωργικές δραστηριότητες μετά την αποκατάστασή τους.
"Θα ενταχθεί η περιφέρεια στο ταμείο δίκαιης μετάβασης της Ε.Ε. και σε άλλα προγράμματα και ταμεία, όπως το πακέτο Γιούνκερ", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας κατά την αναφορά του στο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.
Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Ένα ακόμη σημείο που στάθηκε ο πρωθυπουργός είναι το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε, "το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται για το βέλτιστο τρόπο ώστε να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευσή μας. Η αρχή θα γίνει στον προϋπολογισμό για το 2018. Εναπόκειται σε εσάς να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα".
Δείτε αναλυτικά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνημμένο αρχείο:
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
«Αποτελεί ρεκόρ ταχύτητας ο χρόνος που μεσολάβησε από την εξαγγελία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την υλοποίησή του» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη σύντομη συνομιλία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη μόλις έφθασε στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.
Η συμφωνία για την δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης αναμένεται να υπογραφεί σε λίγη ώρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο η οποία έχει προγραμματισθεί γιο τις 7.30.
«Ήρθαμε περισσότερο για να σας ακούσουμε. Σας θέλουμε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος ζήτησε από τον περιφερειάρχη να πληροφορηθεί πόσοι φορείς εκπροσωπήθηκαν στο Συνέδριο, και εκείνος απάντησε ότι κυμαίνονται από 150 έως 200.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι υπουργοί και βουλευτές οι οποίοι έκαναν και έναν πρώτο απολογισμό των εργασιών του Συνεδρίου που είναι το πρώτο πανελλαδικά και των ζητημάτων που τέθηκαν.