Χαραλάμπους, ΔΕΦΑ: Με τη Συνδρομή του Διεθνούς Δικαστηρίου ο Ορισμός της ΑΟΖ με την Τουρκία

 

Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και με αυτόν τρόπο, εφόσον το Δικαστήριο καλέσει ενώπιον του και την τουρκική πλευρά, συμβάλλοντας στην επίλυση του καθορισμού της ΑΟΖ, είπε το μέλος του ΔΣ της κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου, κυρία Μαριάννα Χαραλάμπους, μιλώντας σήμερα στο workshop του ΙΕΝΕ για το ρόλο του LNG στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

 
Όπως εκτίμησε, η απόφαση του Δικαστηρίου θα βγει σε περίπου 10 χρόνια, δηλαδή πολύ πιο σύντομα από την έναρξη της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου σε μαζική κλίμακα.
 
Αναφερόμενη στο φλέγον θέμα της ΑΟΖ, η κυρία Χαραλάμπους υπενθύμισε ότι δεν έχει ακόμα οριστεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ την ίδια ώρα και η Τουρκία σκέφτεται ότι θα πρέπει να γίνει αυτό μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών. 
 
Το 1982 υπεγράφη η συνθήκη του νόμου της θάλασσας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοέμβριου 1994. Η Αίγυπτος την υπέγραψε το 1982, η Κύπρος το 1988 και η Ελλάδα το 1995. Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Συρία δεν την έχουν υπογράψει. 
 
Η κυρία Χαραλάμπους αναφέρθηκε ακόμα σε δικαστικές διαμάχες, που συνέβησαν στο παρελθόν, σχετικά με τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη, όπως μεταξύ Λιβύης και Μάλτας το 1985, Δανίας και Νορβηγίας το 1993, Κατάρ και Μπαχρέιν το 2001 και Ελλάδας - Τουρκίας το 1978.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr