Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας «άσκησης ισορροπίας» εκ μέρους του Βερολίνου, καθώς προσπαθεί να πείσει την Κομισιόν να δεχτεί την κατασκευή του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, αλλά και να κρατήσει κάποιες ισορροπίες όσον αφορά την ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και τον κυρίαρχο ρόλο της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, η οποία εδράζεται στην παραδοσιακή στενή ενεργειακή σχέση Βερολίνου-Μόσχας με αιχμή το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει το 40% όλων των εισαγωγών αερίου της Γερμανίας.
Η κατασκευή του Nord Stream 2 έχει έντονη οικονομική λογική για τους Γερμανούς. Καθώς προχωρούν με το επίπονο σχέδιο να αποσύρουν άμεσα τις πυρηνικές τους μονάδες και μακροπρόθεσμα να αποσύρουν και τις λιγνιτικές, έχουν ανάγκη την προμήθεια φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές προκειμένου να στηρίξουν την ηλεκτροπαραγωγή και να πετύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, καθώς το αέριο ρυπαίνει πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα.
Επίσης, χρειάζονται το αέριο που εισάγουν να είναι αξιόπιστο και να μην κινδυνεύει να διακοπεί λόγω πολιτικών κρίσεων με την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονο πρόβλημα σε μια εποχή κατά την οποία το αέριο καλείται να παίξει το ρόλο του «εγγυητή» της ομαλής τροφοδοσίας με ηλεκτρισμό, καλύπτοντας τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μερίδιο του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας αναμένεται να διπλασιαστεί στο 20% μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως εκτιμά η HSBC Holdings.
Η Γερμανία βλέπει στο Nord Stream 2 μια ευκαιρία να εισάγει φθηνότερο αέριο, καθώς αυτό θα είναι πλέον απελευθερωμένο από τα τέλη μεταφοράς που επιβάλει η Ουκρανία και η Πολωνία ως ενδιάμεσες χώρες. Θέλει δηλαδή να λάβει το αέριο κατευθείαν από την πηγή και να μην εξαρτάται από κανέναν άλλο πέρα από τους Ρώσους. Όπως υπολογίζει η Wood Mackenzie, το κόστος του αερίου μέσω του Nord Stream 2 θα είναι 40% φθηνότερο από ότι μέσω της Ουκρανίας.
Το οικονομικό ζήτημα είναι σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο: Καθώς η μαζική εγκατάσταση ΑΠΕ έχει εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος για τους Γερμανούς καταναλωτές, κρίνεται ζωτικής σημασίας οι υπόλοιπες πηγές να έχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ήδη, οι γερμανικές επιχειρήσεις παραπονιούνται έντονα στη Μέρκελ για τους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν και εκφράζονται φόβοι για την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους μελλοντικά.
Τέλος, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Nord Stream 2 θα επιτρέψει στη Γερμανία να γίνει αυτή η ενδιάμεση χώρα και να «σπρώξει» το αέριο σε τρίτες αγορές, αποκομίζοντας αντίστοιχα οφέλη.