Η ΝΑ Ευρώπη θα γίνει στο μέλλον μια νέα πύλη εισαγωγής αερίου αλλά επίσης θα μεταφέρεται απ’ τα εδάφη της και νέο αέριο από νέους προμηθευτές. Αυτό εκτίμησε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας σήμερα στο διεθνές workshopτου ΙΕΝΕ, με τίτλο «Energy Security in SE Europe and the Role of LNG», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για να φιλοξενήσει ένα περιφερειακό trade gas hub (κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου).
Το ενεργειακό παγκόσμιο μίγμα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά, καθώς υπάρχουν πτωτικές τάσεις στην χρήση πετρελαίου και άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Αντιθέτως η τάση για το αέριο είναι ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση.
Μάλιστα, ο κ. Παλαιογιάννης σημείωσε ότι η ζήτηση του LNG θα αυξηθεί κατά 7 φορές περισσότερο απ ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο.
Σημαντική εξέλιξη είναι, όπως παρατήρησε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει εξαγωγέας LNG και θα γίνουν και net exporter (καθαρός εξαγωγέας) από εκεί που ήταν μόνο καθαρός εισαγωγέας, ενώ προέβλεψε ότι μαζί με την Αυστραλία θα ηγηθούν στην παραγωγή και εξαγωγές αερίου μέχρι το 2035.
«Πρέπει να επισημανθεί, επίσης», σημείωσε ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ και νυν Managing Director της Med Gas and More Ltd, «ότι οι εφαρμογές LNG σε μικρή κλίμακα. όπως το bunkering και τα FSRU. θα αλλάξουν εντελώς την αγορά». Όπως πρόσθεσε, πέραν του ότι οι εφαρμογές αυτές είναι πιο οικονομικά συμφέρουσες από πλευράς capex, έχουν επίσης πολλά αλλά πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων onshore projects.
Τα FSRU επί παραδείγματι μπορούν να μετακινηθούν ανά πάσα στιγμή, σημείωσε.