Πόσο σύντομα μπορεί να υπάρξει παραχώρηση έρευνας υδρογονανθράκων για τα «μπλοκ» της Κρήτης

 

Χάρης Αποσπόρης

Το έμπρακτο, πλέον, ενδιαφέρον της ExxonMobil για έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο έχει προκαλέσει εντύπωση, αλλά μάλλον θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι σε ότι αφορά την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσει να προχωρήσει το όλο εγχείρημα.

Θυμίζουμε ότι από κοινού με τη γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ, η αμερικανική πετρελαϊκή υπέβαλε προ ημερών υπέβαλε αίτημα για την έναρξη μιας διαδικασίας «παραχώρησης μετά από αίτηση», όπως αποκαλείται. Η αίτηση αφορά δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Όσον αφορά το πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια των Exxon-Total-ΕΛΠΕ, μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από φέτος. Αυτό ισχύει διότι προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες, προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα από την πλευρά της Πολιτείας για αυτού του είδους τους διαγωνισμούς. Αρχικά, θα πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση των τριών εταιρειών μέσω της υπογραφής υπουργικής απόφασης από το ΥΠΕΝ. Αμέσως μετά, προβλέπεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, ο οποίος θα κοινοποιηθεί στην εφημερίδα της Ε.Ε και θα δίνει 90 ημέρες προθεσμία για την υποβολή προσφορών από άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους.

Σε περίπτωση που υπάρξουν εναλλακτικές προσφορές, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αξιολόγησή τους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η προσφορά των Exxon-Total-ΕΛΠΕ είναι η μοναδική, τότε θα γίνει διαπραγμάτευση μαζί τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη εμπειρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή ως προς την ταχύτητα, καθώς για την αξιολόγηση των συμβάσεων της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ. Πελοποννήσος) χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρητικά η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός του 2017, αλλά στην πράξη κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο. Πιο λογικό είναι να προκύψει ανάδοχος μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, εφόσον βέβαια δεν παρατηρηθούν οι συνηθισμένες «ελληνικές» καθυστερήσεις.

Ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος είναι το είδος των συμβάσεων που θα κληθεί να υπογράψει η ανάδοχος κοινοπραξία. Παρότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για εκσυγχρονισμό των συμβάσεων με αλλαγές στους όρους, η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να προχωρήσει με βάση τις υφιστάμενες συμβάσεις και αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την ολοκλήρωση της προσπάθειας σε ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα.

Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, οι διαθέσιμες πληφορορίες θέλουν τις γεωτρήσεις να ξεκινούν ρεαλιστικά τρία χρόνια από σήμερα.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, σε περιοχές του Ιονίου και Νότια της Κρήτης πρόκειται να διεξαχθούν και νέες σεισμικές έρευνες. Η ολοκλήρωση των ερευνών αυτών αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο και θα βοηθήσει τις πετρελαϊκές να αναγνωρίσουν τους λεγόμενους πετρελαϊκούς στόχους ώστε να προχωρήσουν αργότερα με τις ερευνητικές τους γεωτρήσεις.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr