Αισιόδοξες προοπτικές και δυναμικές τάσεις ανάπτυξης, αλλά και δομικές δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Φρανκφούρτη ο Economist, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα: “A GLIMPSE INTO EUROPE’S FINANCIAL LANDSCAPE
GREECE: A COMEBACK TO THE FINANCIAL MARKETS?”.
Το συνέδριο χαρακτηρίστηκε από την παρουσία πολλών και σημαινόντων ομιλητών, στελεχών του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου με θέσεις ευθύνης σε διάφορους φορείς, οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο φόντο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε η σημαντική αναπτυξιακή διάσταση του ενεργειακού τομέα, θέμα στο οποίο στάθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων, Enterprise Greece και Αντώνης Μεταξάς, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς και Συνεργάτες».
Mark Weinmeister, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Έσσης
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Economistστη Φρανκφούρτη ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Έσσης Mark Weinmeister, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει στην Ελλάδα ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ το 2017 και 2,5% το 2018, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες βγήκαν από την κρίση και σημειώνουν θετικές οικονομικές επιδόσεις.
Paul B. Kazarian, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Japonica Partners
Η Ελλάδα θα έπρεπε να παρέχει διεθνώς συγκρίσιμα νούμερα χρέους που προσφέρουν μια αληθινή και δίκαιη όψη της οικονομικής πραγματικότητας στους φορολογούμενους, τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων και τους οίκους αξιολόγησης, εκτίμησε κατά την ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners Paul B. Kazarian, αναφερόμενος στην ιδανική μεθοδολογία προβολής των στοιχείων για το ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για την παροχή σωστά υπολογισμένων νούμερων χρέους σε αντιστοιχία με διεθνώς συμφωνημένες προδιαγραφές, τόνισε ο κ. Kazarian, σημειώνοντας ότι, εν απουσία σωστά υπολογισμένων νούμερων χρέους, οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν τα νούμερα του Μάαστριχτ που διογκώνουν το χρέος.
Το να μην καταγράφεται σωστά η παρελθοντική ελάφρυνση χρέους, και να ζητείται ακόμη μία, διαιωνίζει την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ο κ. Kazarian ανέφερε ότι το IPSAS (International Public Sector Accounting Standards) είναι η μόνη διεθνώς συμφωνημένη λογιστική προδιαγραφή για τον δημόσιο τομέα και είναι αναγνωρισμένη ως η καλύτερη παγκόσμια πρακτική για κυβερνήσεις.
Γιώργος Τσόπελας, Senior Partner and Managing Director, McKinsey & Co. Greece & Cyprus
Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα είναι δυνατή η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 55 δις και η δημιουργία 650.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση τα επόμενα 8 χρόνια εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη ο senior partner and managing director της McKinsey & Co. Greece & Cyprus ΓιώργοςΤσόπελας.
Ο ίδιος επεσήμανε ως κομβικούς παράγοντες τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη «πλαστική» οικονομία, και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Αναφερόμενος στον τουρισμό, επεσήμανε ότι οι αφίξεις κινούνται μεν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τους 28 εκατ. τουρίστες, ωστόσο δεν είναι ανάλογη η αύξηση των εισπράξεων που συνοδεύουν την τουριστική κίνηση.
Rüdiger Freiherr von Rosen, Πρόεδρος της Frankfurter Gesellschaft και τ. Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης
Στην ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως μεγάλης πρόκλησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στάθηκε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Frankfurter Gesellschaft και τ. πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Rüdiger Freiherr von Rosen, ο οποίος πάντως επεσήμανε ότι οι νέες συνθήκες θα οδηγήσουν την Ευρώπη στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Αναφερόμενος στην ελληνική υπόθεση, ο ίδιος επεσήμανε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένθερμος ευρωπαϊστής, γεγονός που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Lars Feld, Διευθυντής του Walter Eucken Institute και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων
Την πεποίθηση ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείεται να κάνει πίσω στις διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, εξέφρασε κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο διευθυντής του Walter Eucken Institute και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Lars Feld, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε ως πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί για πιο μετά η εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η καίρια παράμετρος στην ελληνική υπόθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Feld, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το 2012, με το PSI, καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην παγκόσμια ιστορία. Εκτίμησε δε πως μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι απαραιτήτως αναγκαία.
Γεώργιος Τριανταφύλλου, γενικός διευθυντής της Goldman SachsInternational
«Τα τελευταία 10 χρόνια οι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει απότομες προκλήσεις στην Ελλάδα οι οποίες έχουν σαφώς επηρεάσει τη δυνατότητά τους να επενδύσουν νέα χρήματα στη χώρα», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη ο γενικός διευθυντής της Goldman Sachs International Γιώργος Τριανταφύλλου.
Όπως είπε, πέρα από την εμπειρία του παρελθόντος, επιμένουν στη χώρα τεχνικά εμπόδια, όπως η έλλειψη ρευστότητας στους ελληνικούς τίτλους, και θεμελιώδη ρίσκα, όπως το μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και η ελλιπής πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Τριανταφύλλου, κοιτάζοντας τη μελλοντική προοπτική, επενδυτές κατανοούν ότι η Ελλάδα έχει ανοδική δυναμική και προσφέρει μια προοπτική σημαντικών αποδόσεων σε έναν κόσμο με μηδενικές αποδόσεις και δειλή ανάπτυξη.
«Τελικά, οι επενδυτές κατανοούν ότι οι επόμενοι 6 μήνες είναι κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία - η υποστήριξη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση από τα ταμεία της ΕΕ και την υποστήριξη του QE, σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μπορούν να θέσουν την οικονομία σε σταθερή βάση για τα χρόνια που θα έρθουν», κατέληξε ο κ. Τριανταφύλλου.
Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
«Παρά τη συγκυρία, υπάρχουν οι επιχειρήσεις της «πραγματικής οικονομίας» των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «λόγω συμπίεσης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους, έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα - αύξηση EBITDA κατά 16% (8,5 δις €) και Κερδών μετά Φόρων σημαντικά ενισχυμένα κατά 70%. Ο δανεισμός τους μειώθηκε κατά 1δις € (-3,3%). Οι δε εξωστρεφείς επιχειρήσεις ευνοούνται ιδιαίτερα στην ανάταξη των εσόδων τους, αφού έχουν στραφεί στο, λιγότερο ευπαθές, διεθνές πελατειακό κοινό».
Στη συνέχεια σχολιάζοντας τη ρευστότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέφερε «ότι η διαμόρφωση της πεποίθησης για καθαρό τοπίο αποτυπώνεται άμεσα στη συναλλακτική δραστηριότητα. Άρα η αγορά διαθέτει ρευστότητα όταν το περιβάλλον είναι ξεκάθαρο».
Σε σχέση με τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από την έναρξη της πρόσφατης κρίσης, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη για τις ανεπτυγμένες αλλά και τις αναδυόμενες αγορές, παρατηρούνται θετικές αποδόσεις. Οι ανεπτυγμένες κατέγραψαν αύξηση 9,2% παγκοσμίως και 14,2% στην Ευρώπη, ενώ οι αναδυόμενες αύξηση 17,7% παγκοσμίως και 5,3% στην Ευρώπη. Αυτό το momentum πρέπει να το αξιοποιήσουμε!»
Επιπλέον σημείωσε ότι «η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών αποτυπώνεται από τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ανέρχεται στο 60,9 % και στον ημερήσιο τζίρο που κινείται σε επίπεδο άνω του 50%».
Κατέληξε λέγοντας ότι «η απόκλιση του δείκτη Market Cap/GDP της ελληνικής αγοράς (21,6%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (79,5%), αποτελεί ένα καθαρό σήμα επενδυτικών ευκαιριών».
Παντελής Μπούμπουρας, Πρόεδρος και Ιδρυτής, Gefest, Ουκρανία
Το αναγκαίο πλαίσιο το οποίο «χρόνια επιζητεί η ελληνική διασπορά» προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα παρέθεσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος και ιδρυτής της Gefest Παντελής Μπούμπουρας, τονίζοντας ότι στον επίσημο πληθυσμό της χώρας των 11,5 εκατ. οφείλει να προσθέσει κανείς και τα 7 εκατ. των Ελλήνων της διασποράς σε όλον τον κόσμο.
«Χρειάζεται η κατάρτιση ειδικού προγράμματος για την προσέλκυση επενδύσεων των Ελλήνων του εξωτερικού. Το ισχυρό συναισθηματικό μας κίνητρο υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για να συμβάλουν οι επενδύσεις θετικά στην ανάπτυξη απαιτείται η πολιτεία, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμών, να νομοθετήσει ειδικά κίνητρα. «Στα μνημόνια που καταρτίζονται για την πατρίδα μου έχει αγνοηθεί ο δυναμισμός της ομογένειας», σημείωσε ο κ. Μπούμπουρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη ώριμες επενδυτικές ευκαιρίες, συνολικού προϋπολογισμού 100-500 εκατ. ευρώ, που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε έναν χρόνο, για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού στη βόρεια Ελλάδα.
Όπως είπε, χρειάζεται αυτόνομο πρόγραμμα επενδύσεων για τους Έλληνες ομογενείς, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε επιδοτήσεις αλλά σε κίνητρα που ήδη υιοθετούνται στην παγκόσμια αγορά προσέλκυσης επενδύσεων.
«Κατάγομαι από τη Λήμνο, ένα πανέμορφο νησί στο βόρειο Αιγαίο. Σχεδιάζω την ίδρυση μεγάλης τουριστικής μονάδας εκεί, μια επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ. Το αποφάσισα γιατί αγαπώ τη Λήμνο όπου γεννήθηκα. Το αποφάσισα γιατί, ως επιχειρηματίας, βλέπω απεριόριστες προοπτικές στον ελληνικό τουρισμό και τα μεσογειακά αγροτικά μας προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, με διαχειριστή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν υπάγεται η δανειοδότηση ανέγερσης τουριστικών μονάδων. Επικαλέστηκε δε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα χρειάζονται επενδύσεις τουλάχιστον 5 δις ευρώ, για να ανταποκριθεί η χώρα στη ζήτηση νέων καταλυμάτων.
«Σας προτρέπω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Είναι η κατάλληλη χώρα και η κατάλληλη περίοδος, για καλή επένδυση
Jochen Biedermann, Ανώτερος Σύμβουλος, Frankfurt Main Finance
Η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία, είναι εκ φύσεως μια χώρα που χρησιμοποιεί πολύ τα μετρητά, ωστόσο, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες το 2015, οι Έλληνες άρχισαν να χρησιμοποιούν λιγότερο μετρητά, παρατήρησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο ανώτερος σύμβουλος της Frankfurt Main Finance Jochen Biedermann, περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες αναπτύσσουν πολλές νέες τραπεζικές εφαρμογές και υπηρεσίες για το κινητό, αναζητώντας αντίστοιχες καινοτομίες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο οικοσύστημα FinTech το οποίο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα γύρω από τη Viva. «Θα ήμασταν παραπάνω από χαρούμενοι να επεκτείνουμε το δίκτυο FinTech στην Ελλάδα, στη βάση έμπιστων συνεργασιών ανάμεσα στους ηγετικούς παίκτες και των δύο πλευρών», σημείωσε ο κ. Biedermann.
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων, Enterprise Greece
Στις προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας ως προορισμού επενδύσεων και προώθησης των ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών της για εξαγωγές αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο διευθυντής προσέλκυσης επενδύσεων της Enterprise Greece Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για δυναμική επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, τα logistics, το ICT, οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, και ευρύτερα το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για 5 δις γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα.
Αντώνης Μεταξάς, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς και Συνεργάτες»
Ο καθηγητής Αντώνης Μεταξάς, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας "Μεταξάς & Συνεργάτες" κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της ενεργειακής αγοράς για την ανάπτυξη της συνολικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην ΕΕ. Όσον αφορά στην ελληνική ενεργειακή αγορά ο κ. Μεταξάς τόνισε την ανάγκη δομικών μεν, μεθοδικών δε μεταρρυθμίσεων και ανασυγκρότησης. Σε κάθε περίπτωση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι έρευνες και η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και η αξιοποίηση της γεωπολιτικά σημαντικής θέσης της χώρας σε σχέση με πολλές στρατηγικά σημαντικές οδεύσεις διεθνών αγωγών φυσικού αερίου οφείλουν να αξιοποιηθούν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Δημήτρης Καμαργιάννης, σύμβουλος διοίκησης
Τις δυνατότητες της Ελλάδας να καταστεί ελκυστικός προορισμός επενδύσεων ανέλυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη ο σύμβουλος διοίκησης Δημήτρης Καμαργιάνης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δυναμική της φαρμακευτικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει ως στόχο να καταστεί η κύρια παραγωγός generic στην Ευρώπη.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις καλές κλιματικές και γεωμορφικές συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την Ελλάδα ως την κύρια περιοχή παραγωγής organic για την ΕΕ και τη Ρωσία. Αντίστοιχα, στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού, αναφέρθηκε σε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως οι καλά καταρτισμένοι επαγγελματίες, τα χαμηλά κόστη και η ηλιοφάνεια, τα οποία είναι σε θέση να προσελκύσουν ασθενείς στην Ελλάδα.