«Όλοι θέλουν λύση, ψάχνουν το πώς», εκτιμά η κυβέρνηση. Τηλεφωνικές συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ (λόγω Συνόδου Κορυφής). Επίκειται συζήτηση με τον Π. Τζεντιλόνι. Γιατί ο Δ. Παπαδημούλης άνοιξε θέμα σύσκεψης πολιτικών αρχηγών.
Δημοσιεύθηκε: 31 Μαΐου 2017 - 08:10
Το παρασκήνιο έχει ανάψει ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι, σε αντίθεση με το 2015, όλοι οι εμπλεκόμενοι (συμπεριλαμβανομένου του Β. Σόιμπλε) θέλουν να κλείσει «η ελληνική εκκρεμότητα» και αναζητούν το «πώς».
Δεν αποκλείει μάλιστα την εκδήλωση μίας πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία θα ξεμπλοκάρει τις προσπάθειες.
Το Μαξίμου παραμένει αμετακίνητο στη θέση ότι χωρίς ένταξη της χώρας στο QE, «δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινά αποδεκτή λύση».
Αυτή τη θέση μετέφεραν και στους Ευρωπαίους πρέσβεις με τους οποίους συναντήθηκαν προχθές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου, στους οποίους εξέφρασαν, κατά τις πληροφορίες, την ανάγκη να βγει η χώρα από την επταετή κρίση προς όφελος και της Ευρώπης.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκαν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος στους ξένους ανταποκριτές κατά τη συνάντηση της Δευτέρας: ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο ρεπορτάζ των δύο ανταποκριτών, της Handelsblatt και της Bild, ότι η Ελλάδα απειλεί να μη δεχθεί την εκταμίευση της δόσης και να μην εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν μάλιστα ότι τέτοια «απειλή» δεν αντελήφθησαν οι υπόλοιποι ανταποκριτές μεγάλων ξέων εφημερίδων και δικτύων που συμμετείχαν στη συνάντηση. Και τονίζουν ότι αυτό που είπε ο κ. Τσακαλώτος ήταν πως το θέμα δεν είναι μόνο να εκταμιευθεί η δόση αλλά να «γυρίσει» η οικονομία. Ενώ στις πολλές και επίμονες ερωτήσεις, επανέλαβε την ελληνική θέση: «Δεν θέλουμε μόνο τη δόση, θέλουμε συνολική συμφωνία για το χρέος».
Στο κάδρο ο Τουσκ λόγω Συνόδου Κορυφής
Στο πώς θα βρεθεί η λύση επικεντρώνονται πλέον οι προσπάθειες -και σ' αυτό αποσκοπούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε προχθές (σ.σ. αλλά γνωστοποιήθηκαν χθες) ο πρωθυπουργός με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τούς μετέφερε τη γνωστή θέση για «καθαρή λύση» στο θέμα του χρέους, ενώ όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενόψει του Eurogroup.
Τον δικό της συμβολισμό είχε η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Παρότι λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, εκτιμάται ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην «προειδοποίηση» πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε σ' αυτό το Eurogroup, τότε ο ίδιος θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ζητώντας πολιτική λύση και θέτοντας τους ηγέτες της ΕΕ προ των ευθυνών τους.
Η αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου πηγάζει από τη διαπίστωση ότι καμία πλευρά δεν θέλει «να σκάσει» η χώρα (και μάλιστα χωρίς η ίδια να είναι «υπόλογη» για κάτι) και από τις διαβεβαιώσεις των συμμάχων της (κυρίως Ιταλίας-Γαλλίας) ότι η στήριξη στην ελληνική θέση «θα διατηρηθεί».
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία στο προσεχές διάστημα και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ βέβαιη θεωρείται η επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει σήμερα κρίσιμες συζητήσεις για την πορεία του προβλήματος στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, καθώς θα παρευρεθεί στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;».
Περί... «εθνικής φανέλας» για το χρέος
Στο εσωτερικό πεδίο, εκδηλώθηκε χθες άλλη μία κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αντικείμενο τα περιθώρια που υπάρχουν να δοθεί από κοινού η μάχη για το χρέος.
Σε μία προσπάθεια να φανεί ότι η ΝΔ δεν φοράει την «εθνική φανέλα», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πιέσει, σχετικά, τους Μέρκελ-Σόιμπλε (σ.σ. καθώς ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα, το ΕΛΚ), αφήνοντας ανοικτό, σ' αυτή την περίπτωση, το θέμα της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Παπαδημούλης δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου, καθώς το ζητούμενο ήταν να εμφανιστεί ότι η κυβερνητική πλευρά παίρνει την πρωτοβουλία σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, εάν υπάρχει η βάση για συνεννόηση στο θέμα του χρέους.
Πηγές της κυβέρνησης μάλιστα διέρρευσαν ως θέση της: «Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση του χρέους είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών».
Απορριπτική ήταν η απάντηση της ΝΔ, μέσω κύκλων της, που σημαίνει ότι... σ' αυτή τη φάση η από κοινού μάχη πρέπει να αποκλειστεί.
Μαρίνα Μάνη
[email protected]