Αντίμετρα... αναζητά η ιταλική ΕΝΙ, ως στρατηγικός επενδυτής και με το management της ΕΠΑ Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, μετά την ακύρωση των δικαιωμάτων αποκλειστικότητας στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Οπως συγκεκριμένα αναφέρει για το θέμα: «Από όσο γνωρίζω, και όπως έχει ήδη αναφερθεί στον Τύπο, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της ΕΝΙ και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων που απορρέουν από τη ζημία μετά την ακύρωση των δικαιωμάτων αποκλειστικότητας (value gap). Φυσικά αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα, αποκλειστικά μεταξύ των δύο μερών».
Όπως αποκαλύπτει με συνέντευξη του στο Euro2day.gr ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Federico Regola η ΕΝΙ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για μέτρα που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις μετά από αυτήν την εξέλιξη.
Ο κ. Regola αναγγέλλει επίσης την επέκταση της γεωγραφικής δραστηριότητας της Εταιρίας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, «πανελλαδικά», ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, αλλά και της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας ότι η «Αέριο Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας» είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας μετά τη ΔΕΗ, απαριθμώντας πελατολόγιο 340.000 νοικοκυριών και 8.000 επιχειρήσεων, κάνει γνωστή και την είσοδο της εταιρίας στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Σκοπός είναι να αξιοποιήσει τους καταναλωτές αυτούς διαθέτοντας συνδυαστικά πακέτα προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Κύριε Regola, ποιοι είναι οι στόχοι της «ΕΠΑ Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας» με τη χορήγηση της άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 350 MW;
Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία μας υπέβαλε αίτηση χορήγησης Άδειας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 350 MW για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών. Η είσοδος στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πρωταρχικός στόχος για την εταιρεία και ανυπομονούμε να περάσουμε σε αυτή τη νέα σελίδα. Είναι μια τεράστια πρόκληση που θα μεταμορφώσει όλη την επιχείρησή μας. Με την επέκταση αυτή στη δραστηριότητά μας στοχεύουμε στο να επιτύχουμε μια ισορροπία ανάμεσα στα πραγματικά αποτελέσματα της αγοράς, όσον αφορά τη διείσδυση νέων «παικτών», στη στρατηγική για τα προϊόντα μας, στην αναγνωρισιμότητα της εταιρείας μας και, τέλος, στα ισχυρά οικονομικά μας αποτελέσματα. Ο στόχος αυτός είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής μας να βελτιώσουμε την εμπειρία του πελάτη και να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε υποδομές που απαντούν σε αυτήν την ανάγκη, ώστε να του παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας, που θα συνδυάζουν φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.
Προφανώς για τη διείσδυση της εταιρίας στην προμήθεια ρεύματος θα αξιοποιηθεί το πελατολόγιο σας στην παροχή φυσικού αερίου;
Η εταιρεία μας προμηθεύει σταθερά από το 2000 φυσικό αέριο στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας με διείσδυση πάνω από 56%. Με περισσότερα από 340.000 νοικοκυριά και πάνω από 8.000 επιχειρήσεις, η ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, σε αριθμό συνδέσεων, μετά τη ΔΕΗ ΔΕΗ +2,03%. Έχουμε ήδη λοιπόν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας και κατά συνέπεια θα τους δώσουμε προτεραιότητα, προσφέροντάς τους ολοκληρωμένες και ανταγωνιστικές συνδυαστικές υπηρεσίες.
Με τι προϊόντα θα βγείτε στον ανταγωνισμό;
Το ευρωπαϊκό πρότυπο μας λέει ότι ο πιο ενδιαφέρων συνδυασμός για τους πελάτες και τις εταιρείες είναι ένα πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών – στην περίπτωσή μας συνδυαστικά πακέτα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε την τάση αυτή, διαφοροποιώντας σε κάθε περίπτωση την προσφορά.
Μπορείτε να κάνετε εκτίμηση για τον αριθμό πελατών που θα προσεγγίσετε στο προσεχές χρονικό διάστημα;
Δεν επικεντρώνουμε τη στρατηγική μας σε εντυπωσιακά νούμερα. Μας ενδιαφέρουν οι πράξεις και τα γεγονότα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια έως τώρα. Επιδίωξή μας παραμένει το σταδιακό χτίσιμο νέων καναλιών πώλησης, τα αποτελέσματα της στρατηγικής μας όσον αφορά την προμήθεια των προϊόντων μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και το ενδιαφέρον των πελατών μας γι’ αυτές.
Θα συμμετάσχει η «Αέριο Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας» στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ;
Ασφαλώς και η συμμετοχή στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι δεδομένη, αφού αποτελούν μία από τις κύριες πηγές εφοδιασμού. Μελετάμε σε βάθος όλα τα στάδια της διαδικασίας, κάνοντας κάποιες «δοκιμές» και αναπτύσσοντας την εσωτερική τεχνογνωσία για να είμαστε έτοιμοι, όταν θα είναι η ώρα να δράσουμε στην αγορά. Βρισκόμαστε σε μια δυναμική τροχιά και έχουμε ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες υλοποίησης.
Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, η ΕΠΑ θα δραστηριοποιηθεί κι εκτός των ορίων της Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας;
Η παρουσία μας θα είναι πανελλαδική, όπως υπαγορεύει και η αγορά που θα είναι πλέον απόλυτα ανοιχτή. Θα περιφρουρήσουμε ωστόσο και θα αξιοποιήσουμε την επιτυχημένη σχέση μας με τις ρίζες μας, στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Μ΄αυτό το πνεύμα, ενισχύουμε ήδη τις δράσεις μας που στηρίζονται στη φιλοσοφία της καλύτερης εξυπηρέτησης του πελάτη. Στην κατεύθυνση αυτή επισημαίνω πως ήδη διαθέτουμε 7 σύγχρονα καταστήματα στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε, ειδικό αριθμό για την εξυπηρέτηση των πελατών (18321), ανανεωμένο site (www.epaenergy.gr) & την υπηρεσία «myepa», ενώ έχουμε ξεκινήσει τη δραστηριότητά μας και στα social media, προκειμένου να ενημερώνουμε, αλλά κυρίως να τους εξυπηρετούμε άμεσα και αποτελεσματικά.
Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΝΙ στα σχέδια της ΕΠΑ;
Η ΕΝΙ όχι μόνο συμμετέχει στην εταιρεία «Αέριο Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας» ως στρατηγικός επενδυτής σε ποσοστό 49%, αλλά ασκεί και τη διοίκηση. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη διεθνή εμπειρία της ΕΝΙ όσον αφορά τόσο τα προϊόντα και τις λύσεις όσο και τα κανάλια πώλησης, αφού δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον ηλεκτρισμό, εξυπηρετώντας σχεδόν 10 εκατομμύρια καταναλωτές αερίου και ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη.
Η ENI μετά την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου εγείρει θέμα αποζημίωσης από το Δημόσιο; Κι αν ναι σε τι ύψος;
Από όσο γνωρίζω, και όπως έχει ήδη αναφερθεί στον Τύπο, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της ΕΝΙ και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων που απορρέουν από τη ζημία μετά την ακύρωση των δικαιωμάτων αποκλειστικότητας (value gap). Φυσικά αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα, αποκλειστικά μεταξύ των δύο μερών.