Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει αποκτήσει κρίσιμο χαρακτήρα καθώς θα σηματοδοτήσει την καταβολή του τιμήματος προς τη ΔΕΗ και θα δώσει την πολυαναμενόμενη οικονομική ανάσα στα δοκιμαζόμενα από την έλλειψη ρευστότητας ταμεία της εταιρείας.
Στις 10 Απριλίου υποβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το αίτημα για έγκριση της απόκτησης του ελέγχου του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική State Grid International Development και το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ενδιαφέρον με το αίτημα που έφτασε στη DGCOMP είναι ότι κρίθηκε ότι η υπόθεση της συγκεκριμένης συγχώνευσης είναι υποψήφια για την απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δε θα εφαρμοστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να κρατήσουν πολλούς μήνες αλλά η fast track διαδικασία, ούτως ώστε να υπάρχει σύντομα φως σε σχέση με την έγκριση ή όχι του μετασχηματισμού από την «αυστηρή» Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Μάλιστα βάσει της διαδικασίας, τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ήδη υποβάλει προς την Επιτροπή τις παρατηρήσεις τους για τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση, η οποία με βάση το τυπικό σκέλος και κατόπιν της προκαταρκτικής εξέτασης έχει διαπιστωθεί ότι θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού των συγκεντρώσεων.
Εντούτοις η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό να δοθεί τέλος, ίσως στην πιο κρίσιμη παράμετρο του εγχειρήματος της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Άλλωστε θυμίζουμε ότι η βασική εμπλοκή στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ προκλήθηκε ακριβώς εξαιτίας της άρνησης της DGCOMP να δώσει το πράσινο φως. Βεβαίως η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ διαφέρει υπό την έννοια ότι η κινεζική εταιρεία διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή, ωστόσο δεν αποκλείεται οι Βρυξέλλες να θέσουν κάποιους συγκεκριμένους όρους για τη συμμετοχή της στο μάνατζμεντ. Άλλωστε όπως έχει επισημάνει το Energypress το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται σκεπτικισμός γύρω από υποθέσεις κινεζικών εξαγορών εντός ΕΕ, επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάντως, και ενώ έχουν ήδη μεσολαβήσει περίπου 25 ημέρες από την υποβολή του αιτήματος στη DGCOMP και 15 ημέρες από την υποβολή των παρατηρήσεων, υπάρχουν ενδείξεις ότι «η υπόθεση πάει καλά».
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις τότε η τελευταία εκκρεμότητα για να ολοκληρωθεί και τύποις η απόσχιση αφορά στην πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ η οποία περνά από το κανάλι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά λοιπόν και τη διαδικασία πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η DGENER της Κομισιόν δεν θα εξαντλήσει και εκείνη το διάστημα των δύο μηνών και θα δώσει σύντομα το πράσινο φως ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με βάση τους όρους που έχει θέσει η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή".