Τι θα προβλέπει η συμφωνία για τις μονάδες της ΔΕΗ

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο οδικός χάρτης για την προετοιμασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Εναλλακτικό μέτρο η πώληση υδροηλεκτρικών. Μεθαύριο οι δεύτερες για φέτος δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Τι θα προβλέπει η συμφωνία για τις μονάδες της ΔΕΗ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τον οδικό χάρτη για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων καθώς και ορυχείων της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,66% όπως και το εναλλακτικό δομικό μέτρο της διάθεσης υδροηλεκτρικών σταθμών αναμένεται να συμφωνήσουν τις προσεχείς μέρες υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θεσμοί.

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις δεύτερες φετινές δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) της ΔEΗ, ποσότητας 145 MWh/h, όπου εκτός απροόπτου, θα τις διεκδικήσουν μεθαύριο 26 του μηνός 14 προμηθευτές και έμποροι ρεύματος.

Ειδικότερα, αύριο ή μεθαύριο θα γίνει γνωστό το πότε θα συναντηθούν στο Χίλτον ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική διατύπωση του κειμένου του SLA που θα αφορά στα ενεργειακά.

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά το χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες πώλησης μονάδων της ΔEΗ. Το ποσοστό εκτός απροόπτου θα είναι το 40%, αν και δεν αποκλείεται να καθοριστεί με ακρίβεια τον Ιούνιο, οπότε και θα γίνει η επισκόπηση της πορείας των ΝΟΜΕ, δηλαδή αν οι δημοπρασίες έχουν φέρει τα αποτελέσματα για τη μείωση του μεριδίου της ΔEΗ, με βάση τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.

Ο πρώτος σημαντικός σταθμός για τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,66% (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ ΔΕΗ +0,66% θα είναι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το market test, δηλαδή η διερεύνηση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η έκβασή του θα κρίνει και το αν θα προχωρήσει διαγωνισμός πώλησης τέτοιων μονάδων ή αν θα απαιτηθεί να μπουν στο «πακέτο» πώλησης και των υδροηλεκτρικών σταθμών. Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη θα υπάρχει στο SLA ως εναλλακτικό δομικό μέτρο, σε περίπτωση που δεν περπατήσει… το market test του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές, ΥΠΕΝ και θεσμοί, θα συμφωνήσουν όχι μόνο τη συνέχιση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αλλά και την αύξηση ποσοτήτων, με στόχο την επιτάχυνση της μείωσης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,66% στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Μεθαύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί η δεύτερη φετινή, και τρίτη από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, δημοπρασία ΝΟΜΕ, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με 14 προμηθευτές και εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας να διεκδικούν προϊόν συνολικής ποσότητας 145 MWh/h. Η τιμή εκκίνησης είναι οι 37,37 ευρώ ανά MWh/h. Η διάρκεια του προθεσμιακού προϊόντος είναι από την 1η Ιουνίου του 2017 έως τις 31 Μαΐου του 2018.

Υπουργείο, θεσμοί αλλά και η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα συμμετοχής σε αυτές τις δημοπρασίες, τα οποία θα δείξουν κατά πόσο θα υπάρχει ενδιαφέρον από τους «παίκτες» να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα προθεσμιακά προϊόντα ενέργειας για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων έναντι της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,66%.

Πάντως την περασμένη εβδομάδα, δύο στελέχη της ΡΑΕ από το βήμα της Βουλής έδωσαν απάντηση σχετικά με ερωτήματα που έχουν τεθεί αναφορικά με τη διαδικασία των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της Αρχής Σωτήρης Μανωλκίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με το αν η τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ -τα 37,37 ευρώ ανά MWh/h- είναι κάτω του κόστους και ζημιώνουν τη ΔEΗ, υποστήριξε πως η ίδια η δημόσια επιχείρηση υπέγραψε συμβάσεις με τις μεγάλες βιομηχανίες Αλουμίνιον της Ελλάδος και τη ΛΑΡΚΟ για προμήθεια ρεύματος σε τιμή κοντά στα 36 ευρώ.

Από την άλλη μεριά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη απάντησε στο αν τα ΝΟΜΕ έχουν φέρει οφέλη στους τελικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με την ίδια, όταν αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα και οι ποσότητες κατανομής των δημοπρασιών, η ΔEΗ έκανε την έκπτωση 15% στα τιμολόγια, με αποτέλεσμα η μοναδιαία χρέωσή της να πέσει από τα 94,7 ευρώ ανά MWh στα 80 ευρώ.

Παράλληλα, ιδιώτες προμηθευτές διαμόρφωσαν ακόμη χαμηλότερα τιμές που έφτασαν έως και τα 70 ευρώ ανά MWh. Η κα Καρακατσάνη χρησιμοποίησε αυτές τις τιμές για νοικοκυριά που καταναλώνουν 1.250 KWh το τετράμηνο.

Χρήστος Κολώνας[email protected]

 
 
 
 
 
 
 
 
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr