Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η κλιμακούμενη γεωπολιτική αστάθεια των τελευταίων ημερών έχει συντελέσει στην παρατηρούμενη άνοδο των τιμών του αργού, νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν ότι βασική αιτία για την επανάκαμψη των τιμών αποτελεί η επιχειρούμενη εξισορρόπηση της αγοράς ( rebalancing) μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Με την υπό εξέλιξη διαδικασία εξισορρόπησης να έχει συμπέσει με την επάνοδο γεωπολιτικής αστάθειας, κυρίως λόγω αφύπνισης των ΗΠΑ με την ταυτόχρονη ανταπόκριση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Τραμπ στις σταθερές προκλήσεις της Μέσης Ανατολής και Β. Κορέας. Με τον βομβαρδισμό την περασμένη Παρασκευή (7/4) με πυραύλους Τόμαχοκ της Συριακής αεροπορικής βάσης Σαριάτ και την αποστολή ναυτικής δύναμης κρούσης με επικεφαλής το αεροπλανοφόροVincent, στη χερσόνησο της Κορέας, η Ουάσιγκτον πιστή στο δόγμα Κάρτερ υπενθυμίζει για το πώς αντιλαμβάνεται την προάσπιση της εθνικής της ασφάλειας.
Η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου στο νέο πολεμοχαρές σκηνικό ήτο λογικό να επηρεάσει προς στιγμή ανοδικά τις τιμές αφού πολλοί traders εξέλαβαν, και δικαίως, την κινητοποίηση των ΗΠΑ ως την απαρχή ενός γενικευμένου κύματος γεωπολιτικών παρεμβάσεων. Έτσι η τιμή του αργού Brent την περασμένη Παρασκευή (7/4) κέρδισε 60 cents μέσα σε μία ώρα για να φτάσει τα $55.80 το βαρέλι για να υποχωρήσει ακολούθως στα $54.70 όταν συνειδητοποιήθηκε η περιορισμένη έκταση της Αμερικανικής παρέμβασης. Έκτοτε η τιμή ανέκαμψε σταδιακά στα $56 για να κορυφωθεί στα $56.60 το βαρέλι ενδοσυνεδριακά εχθές στο ICE του Λονδίνου. Σήμερα το πρωί το συμβόλαιο Brent, για παραδόσεις Μαΐου, διαπραγματεύετο στα $55.87 το βαρέλι ενώ Αμερικανική ποικιλία WTI στο NYMEX επωελείτο στα $53.03.
Brent Crude Oil Price (January- April 2017)
Με τις τιμές του αργού και στις δύο όχθες του Ατλαντικού να έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, έχοντας επανέλθει στην μαγική ζώνη των $55-$56 το βαρέλι, που όπως έχουμε αναφέρει σε εκτενή μας ανάλυση (βλέπε «Συμβιβασμός στα 55», 13/2/2017) αποτελεί ένα καλό συμβιβασμό μεταξύ παραγωγών και αγοραστών. Μία τιμή που για μεν τους παραγωγούς προσφέρει ψήγματα αισιοδοξίας αφού αυτοί μπορούν να αποβλέπουν πλέον στην επάνοδο των $60 το βαρέλι και άρα πιθανώς να οδεύουν προς μία οριστική επανάκαμψη, δρομολογώντας επενδύσεις, και για δε τους πετρελαιοεισαγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα, τους επιτρέπει να ανασάνουν αφού δεν πλήττεται υπέρμετρα το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών με τη δημιουργία ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων.
Οι λόγοι ασφαλώς που έχουν συμβάλλει στην ανάκαμψη των τιμών δεν είναι άλλοι παρά η δια γυμνού οφθαλμού παρατηρούμενη πλέον αναδιάταξη της παγκόσμιας αγοράς αργού όπου η παραγωγή εμφανίζεται ελεγχόμενη από πλευράς OPEC ενώ τα σημερινά αποθέματα φαίνονται ότι έχουν αγγίξει το ανώτερο όριο τους. Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή των χωρών του OPECσυγκρατήθηκε στα 31.9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, για το μήνα Μάρτιο μειούμενη κατά 152,700 βαρέλια σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας την πλήρη συμμόρφωση του καρτέλ στις συμφωνηθείσες μειώσεις της παραγωγής του 1.5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Με τη Σαουδική Αραβία να έχει μειώσει περεταίρω την παραγωγή της κατά 111,000 βαρέλια την ημέρα, στο επίπεδο των 9.9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα περιορίζοντας τις εξαγωγές προς ΗΠΑ και Κίνα. Όπως παρατηρούν αναλυτές του OPEC στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη, το στοίχημα για τις χώρες μέλη παραμένει εάν θα μπορέσει να συντηρήσει το μειωμένο επίπεδο παραγωγής σε βάθος χρόνου, λ.χ. τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να υπερκεράσει την παρατηρούμενη αύξηση παραγωγής των χιλιάδων ανεξάρτητων παραγωγών shale oil των ΗΠΑ, η συνολική παραγωγή των οποίων εμφανίζεται αυξημένη κατά 300, 000 βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον, τους τελευταίους πέντε μήνες, με προοπτική αυτή να φθάσει τα +580,000 βαρέλια/ημέρα μέσα στους επόμενους μήνες.
Νέο στοιχείο στην ενημέρωση και εποπτεία της παγκόσμιας αγοράς αργού και της διακινούμενης μέσω θαλάσσης ποσότητας αποτελούν οι υπηρεσίες “ tankertracking” , οι οποίες αξιοποιώντας πληροφορίες από δορυφόρους σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό στίγμα κάθε tanker (όλα τα tankers πλέον έχουν σύστημα electronic tracking για την αποφυγή συγκρούσεων) μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερώσουν την αγορά για τα εν πλω φορτία, είτε σε αγκυροβόλια ή εν κινήσει. Εταιρείες όπως η Vortexa, Clipper Data και Petrologisticsπροσφέρουν πλέον υπηρεσίες Online για τα ανά τον κόσμο διακινούμενα πετρελαϊκά φορτία.
Έτσι βάσει τελευταίας ενημέρωσης της Vortexa οι συνολικές ποσότητες αργού που διακινούνται μέσω θαλάσσης έχουν μειωθεί κατά 16% από αρχές του έτους, ένα νούμερο που είναι ενδεικτικό της μείωσης της συνολικά προσφερόμενης ποσότητας αργού. Πιο συγκεκριμένα η συνολική ποσότητα αργού in sea transit στις αρχές Απριλίου ήτο 811.6 εκατομμύρια βαρέλια, σημαντικά μειωμένη από τα 977.8 εκατομμύρια βαρέλια που ήτο στις αρχές Ιανουαρίου. Όπως παρατηρούν στελέχη των εταιρειών tanker tracking η έλλειψη ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τα πραγματικά αποθέματα, και η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στα Αμερικανικά αποθέματα (μόνο και μόνο επειδή η ΕΙΑ ανακοινώνει λεπτομερή εβδομαδιαία στοιχεία) δημιουργεί μία ασσυμετρία στην ενημέρωση και έτσι συμβάλλει στην παραμόρφωση της πραγματικής εικόνας για την παγκόσμια αγορά αργού.