Φόρα έχουν πάρει τα ΕΛΠΕ που με καύσιμο νέες και πιο αποδοτικές πηγές εφοδιασμού, βάζουν πλώρη για ένα πρώτο τρίμηνο υψηλής κερδοφορίας, καθώς προβλέψεις αναλυτών μιλούν για λειτουργικά κέρδη EBITDA πάνω από 250 εκατ ευρώ. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τους, θα μιλάμε για αύξηση της τάξης του 48% συγκριτικά με τα 169 εκατ ευρώ του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου πέρυσι.
Πίσω από αυτές τις προσεγγίσεις βρίσκεται ένας συνδυασμός παραγόντων, αντίστοιχος με εκείνον που οδήγησε πέρυσι τα ΕΛΠΕ σε ιστορικό ρεκόρ κερδών (EBITDA 836 εκατ ευρώ), και αφορά αφενός την συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής, αφετέρου την βελτίωση της απόδοσης (over performance) αλλά και κάποιες νέες εξελίξεις στο μέτωπο της προμήθειας αργού.
Τέτοια είναι, όπως πληροφορείται το "Energypress" από traders με γνώση των εξελίξεων, η πρόσφατη συμφωνία παραλαβής από τα ΕΛΠΕ ποσοτήτων κουρδικού αργού, με το πρώτο φορτίο να καταφτάνει στην Ελλάδα μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κουρδικό αργό έχει πολύ υψηλή υπεραπόδοση (over performance), και συγκεκριμένα 2,5 δολάρια το βαρέλι, έναντι μόλις 1 δολαρίου του ιρακινού, την θέση του οποίου πρόκειται να πάρει στο μείγμα των ΕΛΠΕ. Τούτο σημαίνει ότι στο ένα εκατομμύριο βαρέλια το over performance του κουρδικού έναντι του ιρακινού, μεταφράζεται σε ένα εκατομμύριο δολάρια.
Τα δύο νέα φορτία κουρδικού αργού
Την συμφωνία, όπως λένε οι συνομιλητές μας, έκλεισαν τα ΕΛΠΕ απευθείας με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, και αφορά τουλάχιστον δύο φορτία αργού που θα παραληφθούν έως τα τέλη Μαίου, το πρώτο εκ των οποίων θα αφιχθεί στις εγκαταστάσεις του ελληνικού ομίλου μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες. Συμβάλει με άλλα λόγια και η παραλαβή κουρδικού αργού, στις εκτιμήσεις για καλή πορεία των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, σε συνδυασμό φυσικά με τις αντίστοιχες περυσινές συμφωνίες των ΕΛΠΕ με την ιρανική NIOC και τη ρωσική Rosneft.
Συμβάλλουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες στην πρόβλεψη για over performance κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως το περιθώριο διύλισης που παραμένει οριακά στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, δηλαδή στα 4 με 5 δολάρια το βαρέλι, το βαρύτερο μείγμα αργού, η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, αλλά και η γενικότερη εξωστρέφεια. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, οι εξαγωγές του ελληνικού ομίλου ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 56% των συνολικών του πωλήσεων, και σημειώνοντας ιστορικό υψηλό.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των ΕΛΠΕ κινούνται στο πρώτο δίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) στα επίπεδα των 184 εκατ. ευρώ, και ενώ οι εκτιμήσεις για τον Μάρτιο μιλούν για επιπλέον 70-80 εκατ. ευρω. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη 17 Μαΐου, ενώ στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετοχών.
Πέρυσι τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είχαν αυξήσει κατά 16% την παραγωγή τους, στα 14,8 εκατ. μετρικούς τόνους, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου. Τα κέρδη EBITDA είχαν ανέλθει σε 836 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη σε 329 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. το 2015 και ζημιών 369 εκατ. το 2014.