Νέες σεισμικές έρευνες σε μια συνολική έκταση 83 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων σχεδιάζει να διενεργήσει η ΕΔΕΥ όπως παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας.
Συγκεκριμένα η ΕΔΕΥ παρουσίασε τα εξής νέα project σεισμικών ερευνών που αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα:
- Σε μια έκταση 26 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στα Νοτιοδυτικά, Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κέρκυρας, αναμένεται να τραβηχθούν συμπληρωματικές γραμμές 3D.
- Σε μια έκταση 11 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που ξεκινά στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μάνης, περιλαμβάνει τα Κύθηρα και φτάνει μέχρι τα Δυτικά της Κρήτης, προβλέπεται να γίνουν συμπληρωματικές σεισμικές γραμμές
- Σε μια έκταση 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στα νότια της Κρήτης αναμένεται να γίνει αλλαγή της διεύθυνσης των σεισμικών καταγραφών που έγιναν από Βορά προς Νότο σε Ανατολή πρός Δύση.
Στόχος της ΕΔΕΥ είναι η ελληνική αγορά να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και το θετικό κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και τη διάθεση για επενδύσεις σε περιοχές που στο παρελθόν δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω υψηλού κόστους εξόρυξης. Ωστόσο τα κόστη πλέον έχουν μειωθεί ενώ και οι τιμές του πετρελαίου συντηρούνται σε οριακά μεν, βιώσιμα δε επίπεδα.
Όπως τόνισε ο κ. Μπασιάς, ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας με εμπειρία σε πεδία εξόρυξης και τεχνικές γνώσεις, από τις 20 θαλάσσιες περιοχές που βγήκαν στο μεγάλο διαγωνισμό παραχώρησης του 2014, 3 τεμάχια έχουν ήδη παραχωρηθεί, αφήνοντας διαθέσιμες 17 περιοχές. Από αυτές τις 17 περιοχές, τουλάχιστον 10 «οικόπεδα» παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και έχουν σημαντικές προοπτικές να προσελκύσουν επενδυτές.
Εκτός όμως από τις περιοχές στην Κέρκυρα, τα Κύθηρα και την Κρήτη, η ΕΔΕΥ βάζει στο στόχαστρο και μια άλλη ερευνητική περιοχή για την οποία υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία. Ο λόγος για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τον κόλπο του Θερμαϊκού, τη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά και τα ανατολικά του Πρίνου καθώς επίσης και τις χερσαίες περιοχές στη Θράκη.
Η νέα διοίκηση της ΕΔΕΥ δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει υποδεχθεί θετικά τους νέους σχεδιασμούς αλλά και τις προτάσεις της για αλλαγές στον πετρελαϊκό νόμο και για διαφορετική προσέγγιση των συμβάσεων.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η Εταιρεία αναμένει εξελίξεις γύρω από το θέμα των σεισμικών μέσα στους επόμενους 2 έως 3 μήνες.