Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επιστροφή των θεσμών, με το χρέος να μπαίνει σε συνδυασμό με τα σκληρά μέτρα στο «κάδρο» της συμφωνίας. Τα σενάρια για έκτακτο Eurogroup και οι φόβοι για «καυτό» καλοκαίρι.
Δημοσιεύθηκε: 3 Απριλίου 2017 - 08:05
Η ευρωζώνη εμφανίζεται διατεθειμένη να ξεκινήσει τη συζήτηση αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ταυτόχρονα με την ψήφιση των σκληρών μέτρων για ασφαλιστικό και αφορολόγητο. Η εξέλιξη αυτή όμως προϋποθέτει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους, προκειμένου να κλείσει το Staff Level Agreement, αλλά ακόμα οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν έχουν ορίσει ημερομηνία επανόδου τους στην Αθήνα.
Προϋπόθεση για να βγάλει εισιτήριο επιστροφής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί -με τα σημερινά δεδομένα- η αποδοχή από πλευράς κυβέρνησης εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019, απαίτηση την οποία η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι χθες απέρριπτε, διεκδικώντας μια πιο ήπια χρονικά εφαρμογή των μέτρων σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας.
Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε χθες βράδυ ότι «δεν επιστρέφουν προς το παρόν οι θεσμοί, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία». Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής τους εντός της εβδομάδας ή πάμε για μετά το Πάσχα, η ίδια πηγή άφηνε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, παραπέμποντας σε πιθανές κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο σήμερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την πλευρά του, με δηλώσεις του (στον ΣΚΑΪ) προανήγγειλε εξελίξεις. «Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς έχουμε φθάσει, κατά τη γνώμη μου, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, έτσι ώστε, πάρα πολύ σύντομα, να φθάσουμε σε μία τεχνική συμφωνία», δήλωσε.
Ένα μάλλον αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα μπορούσαν να κλείσουν υπό μορφή νομοσχεδίου οι επώδυνες παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις, ώστε στη Μάλτα την Παρασκευή να υπάρξει καταγεγραμμένη πρόοδος.
Το χρέος και τα μέτρα
Η δήλωση του Πρωθυπουργού (στο Έθνος), σύμφωνα με την οποία «θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 -και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο της συμφωνίας-πακέτο για χρέος και μέτρα.
Από την περασμένη εβδομάδα, ευρωπαϊκές πηγές συνέδεαν την εφαρμογή των σκληρών μέτρων με την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων ληφθούν αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Κατά την άποψη των δανειστών, δεν αρκεί μόνο η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 για να τεθούν σε ισχύ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση ψηφίσει το σκληρό πακέτο μέτρων.
Η εικόνα που μορφοποιείται σιγά σιγά αποκαλύπτει παρεμβάσεις στο χρέος βήμα βήμα, όσο υλοποιούνται τα μέτρα περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου και όποια άλλα ενδεχομένως προστεθούν ως διαρθρωτικά ορόσημα, στην εποχή μετά την επίσημη -προς το παρόν- ημερομηνία λήξης του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Εκτακτο Eurogroup
Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ την περασμένη Παρασκευή, το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης του Eurogroup στο διάστημα από 7 Απριλίου έως 22 Μαΐου (οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση) είναι ανοιχτό.
Ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν όμως ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία για τα μέτρα, τόσο πηγαίνει πίσω η διαδικασία και έρχεται ολοένα πιο κοντά σε ένα καυτό καλοκαίρι, η συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.
Αν σήμερα-αύριο δεν συμφωνηθεί η άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, ο χρόνος πλέον θα αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά, απομακρύνοντας ακόμα και το σενάριο συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο.
Μετά τη Μάλτα, αρχίζουν οι διακοπές του Πάσχα (συμπίπτει φέτος των καθολικών και των ορθόδοξων) και λίγες ημέρες αργότερα, στο διάστημα 21-23 Απριλίου, ακολουθεί η εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.