Επιπλέον κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί η χαμηλή διεισδυτικότητα φυσικού αερίου στην ελληνική πρωτεύουσα (σήμερα βρίσκεται στο 35%) θα δώσει από τις 3 Απριλίου η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ) Αττικής.
Πέραν των δωρεάν τελών σύνδεσης, θα «τρέξει» πρόγραμμα επιδότησης (από 30% έως και 50%) του κόστους μετατροπής των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης του κάθε ενδιαφερομένου, διαθέτοντας συνολικά το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Χρήστος Μπαλάσκας.
Στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την αγορά ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, επισήμανε ότι μετά το Πάσχα η εταιρεία θα προβάλει μέσω διαφήμισης την πρωτοβουλία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ενδεικτικά ότι σε μια πολυκατοικία οκτώ-δέκα διαμερισμάτων, το κόστος μετατροπής της εγκατάστασης σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και μέσω του προγράμματος της εταιρείας, ο ενδιαφερόμενος θα επιδοτηθεί με 1.500 ευρώ, ενώ θα είναι δωρεάν τα 780 ευρώ των τελών σύνδεσης. Περαιτέρω είπε ότι στην αυτόνομη θέρμανση το κόστος μετατροπής ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, με την επιδότηση να διαμορφώνεται στα 750 ευρώ και ο υποψήφιος πελάτης να γλυτώνει και τα 545 ευρώ για το τέλος της σύνδεσης.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαλάσκας, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης δεν απαιτούνται κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και θα τηρηθεί «αυστηρά» σειρά προτεραιότητας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ότι η αγορά διανομής φυσικού αερίου δεν είναι «ώριμη» στην Ελλάδα, ενώ μιλώντας για τα σχέδια της ΕΔΑ Αττικής είπε ότι την επόμενη πενταετία θα επενδυθεί ποσό ύψους 67 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου της κατά 100 χλμ. μέχρι το 2021.
Για φέτος συγκεκριμένα, η ΕΔΑ Αττικής έχει προγραμματίσει να επενδύσει ποσό ύψους 11 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, ο οποίος πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι να γίνουν 12.000 νέες συνδέσεις νοικοκυριών.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 15ετία η εταιρεία κατασκεύασε δίκτυο διανομής 2.000 χλμ, συνέδεσε 330.000 νοικοκυριά και τοποθέτησε 100.000 μετρητές, ενώ επένδυσε συνολικά ποσό ύψους 330 εκατ. ευρώ.