Την ίδια στιγμή που η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά καταλήγει, όπως όλα δείχνουν, σε πωλήσεις λιγνιτικών (ενδεχομένως) και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση αναζητεί κάποια άλλα σημεία, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρα για τον περιορισμό των αντιδράσεων και την αποδοχή της συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, έχουν κυκλοφορήσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση με τους δανειστές για το θέμα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Τα σενάρια αυτά θέλουν, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για τις πωλήσεις μονάδων, να γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές το κυβερνητικό αίτημα για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. Τι σημαίνει πρακτικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Καθώς ο μοναδικός σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου, πιθανή μεταφορά στο Υπερταμείο, μεταφράζεται σε διατήρηση – μέχρι νεωτέρας – του πλειοψηφικού ελέγχου που έχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ σήμερα (51%).
Μια τέτοια εξέλιξη – εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές – θα σήμαινε ότι θα διασφαλιζόταν ο δημόσιος έλεγχος, στη νέα, μικρότερη ΔΕΗ. Δηλαδή από τη μία πλευρά η ΔΕΗ οδηγείται σε απώλεια ενός μέρος του λιγνιτικού παραγωγικού της δυναμικού, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για άνοιγμα της αγοράς, να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ταυτόχρονα να κλείσει η έρευνα της Κομισιόν για ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς, από την άλλη ωστόσο το νέο μικρότερο και βιώσιμο σχήμα θα παραμείνει σε ποσοστό 51% Δημόσιο.
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση έχει βρει απρόσμενο σύμμαχο, στο γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού και ειδικότερα η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ, έχει απομακρύνει το ενδιαφέρον των πιθανών επενδυτών για τη ΔΕΗ. Ακόμη και εάν αύριο το πρωί έμπαινε πωλητήριο στο 17%, δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από τη ΔΕΗ (ποιο χαρτοφυλάκιο μονάδων θα παραμείνει στην εταιρεία, ποια θα είναι η μορφή της αγοράς κλπ). Κάποιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι έχουν γίνει κάποιες βολιδοσκοπήσεις των προθέσεων της αγοράς, οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι η πώληση του 17% δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η πλευρά των δανειστών εμφανιζόταν μέχρι πρότινος ανυποχώρητη στο θέμα της μεταφοράς του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές για το επικαιροποιημένο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό ακόμη δεν έχει περάσει από το ΚΥΣΟΙΠ, γεγονός που δίνει τροφή στα σενάρια για πιθανές αλλαγές, στις οποίες ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ.