Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 τοποθετείται η έναρξη της κατασκευής των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Κορίνθου, της Τριπόλεως και της Μεγαλόπολης. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών, η «Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας ΑΕ» (θυγατρική της ΔΕΠΑ) στηριζόμενη στις διατάξεις του ν. 4336/2015 ξεκίνησε το Πρόγραμμα Αεριοδότησης νοικοκυριών, καταστημάτων και βιομηχανιών στην ελληνική περιφέρεια. Σταδιακά στο πρόγραμμα θα ενταχθούν, αρχικά οι περιοχές που γειτνιάζουν με την όδευση του αγωγού μεταφοράς και όπου υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες υποδομές (δηλαδή σε Θράκη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια) και στη συνέχεια οι υπόλοιπες περιοχές, δηλαδή της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόσφατα η Πελοπόννησος, λόγω της επέκτασης του αγωγού μεταφοράς έως τη Μεγαλόπολη εντάχθηκε στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτόν.
Η βιωσιμότητα των έργων ανάπτυξης των δικτύων διανομής στις Περιφέρειες της χώρας εξαρτάται από τη χρηματοδότησή τους με κρατικές ενισχύσεις. Αυτός είναι και ο λόγους που τα έργα, πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ κάθε Περιφέρειας, προκειμένου να μπορέσει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Στη συνέχεια τα επιχειρηματικά σχέδια θα υποβληθούν σε επενδυτικές τράπεζες ώστε να λάβουν χαμηλότοκη δανειοδότηση. Οι Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έχουν ήδη δημοσιεύσει τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μέσω Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) τα έργα ανάπτυξης των δικτύων διανομής σε 18 πόλεις που περιλαμβάνονται στις τρεις περιφέρειες.
Ειδικά, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, δηλαδή εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας, προσδιορισμός του χρηματοδοτικού κενού, υποβολή για ένταξη στο ΠΕΠ της Περιφέρειας και τέλος δανεισμός από επενδυτική τράπεζα. Το πρόγραμμα ανάπτυξης στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον ορισμό των τιμολογίων διανομής. Με βάση τις απαιτούμενες ενέργειες, ο κ. Σταθάκης εκτιμά ότι η έναρξη κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Κορίνθου, Τριπόλεως και Μεγαλόπολης θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Ο υπουργός, μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα στα τέλη Ιανουαρίου, είχε αναφερθεί και στην ένταξη της Πάτρας στο δίκτυο φυσικού αερίου, με ορίζοντα το 2019 – 2020, δηλαδή πριν από το αρχικά εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο και ειδικότερα η αύξηση της διείσδυσης σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο «για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί στρατηγική επιλογή».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΕΠΑ, η αναβάθμιση της εσωτερικής αγοράς σχεδιάζεται να γίνει με τρεις τρόπους: με την επέκταση των δικτύων σε περιοχές που γειτνιάζουν με τον κεντρικό σύστημα μεταφοράς του φυσικού αερίου, με τη μεταφορά συμπιεσμένου αερίου (CNG), με βυτιοφόρα, σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν συμπιεστές ώστε να αναπτυχθούν τοπικά δίκτυα καθώς και με τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου (LNG) σε λιμάνια της χώρας, με παράλληλη δημιουργία υποδομών και τοπικών δικτύων.