Η νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει πραγματοποιήσει όλες τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2006 μέχρι και τώρα, υποδεικνύει ότι υπάρχουν γεωλογικές δομές όμοιες με αυτή στην οποία ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα «Ζορ».
Αυτό αφορά και το τεμάχιο «11» όπου θα γίνει η γεώτρηση των TOTAL-ΕΝΙ, αλλά και τα τεμάχια «10» και «6», όπου το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποίησε τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το τελευταίας τεχνολογίας σεισμογραφικό Ramform Tethys.
Μάλιστα σε επιστημονικές παρουσιάσεις η PGS περιέλαβε χάρτη σεισμογραφικών ερευνών από την περιοχή, όπου παρουσιάζει δύο τέτοιες γεωλογικές δομές στον δακτύλιο γύρω από την οροσειρά του Ερατοσθένη, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων μεταξύ τους.
Σε σχέση με τον συνεταιρισμό ΤOTAL-ΕΝΙ στο «11», χαρακτηριστική είναι χθεσινή δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Πάνου Κελάμη. Η γνώση της ENI για τη γεωλογία και γεωφυσική της περιοχής σε σχέση με κοιτάσματα τύπου «Ζορ», σε συνδυασμό με την τεχνολογία της ΤΟΤΑL «είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στο οικόπεδο 11», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Πιστεύω ότι αυτή η γνώση θα βοηθήσει πάρα πολύ, όχι μόνο στη διερεύνηση και στην ανάπτυξη αλλά και στη γεώτρηση», συμπληρώνει ο κ. Κελάμης, που να σημειωθεί ήταν από τους βασικούς παράγοντες στην ομάδα διαπραγμάτευσης των τριών συμβολαίων από πλευράς Δημοκρατίας.
Η ΕΝΙ από την πλευρά της, με χθεσινή της ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Μιλάνο, ενημερώνοντας για τη συμφωνία της με την TOTAL για το «11» και την έγκριση του Υπουργικού στη Λευκωσία, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Με αυτή τη συμφωνία, η ΕΝΙ ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην Κύπρο, αποκτώντας δικαιώματα έρευνας σε μια έκταση 2.215 τετρ. χιλιομέτρων, κοντά στο ‘’υπεργιγαντιαίο’’ κοίτασμα Ζορ».
Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΝΙ, με στόχο την αύξηση του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου «στη στρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», προσθέτει ο ιταλικός κολοσσός και υπενθυμίζει τα δικαιώματά της και στα τεμάχια «2», «3», «9» και τώρα στα «6» και «8».
Στο μεταξύ, ενδεικτική του ενδιαφέροντος για την Κύπρο είναι και δήλωση του Σαάντ αλ-Κααμπί, επικεφαλής της Qatar Petroleum, συνεταίρου στην ExxonMobil στο τεμάχιο «10», σύμφωνα με τον οποίο ο κρατικός κολοσσός είναι έτοιμος για σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο. Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται επίσης για στρατηγική κίνηση, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός των αμερικανικών κολοσσών, δεδομένης της κρίσης στον τομέα λόγω των τιμών πετρελαίου.
TOTAL: Έκλεισε το «West Capella»
Με το γεωτρύπανο «West Capella» θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση των TOTAL-ΕΝΙ στον στόχο «Ονησίφορος» του τεμαχίου «11» της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ».
Το γεωτρύπανο, κατασκευής του 2008 από το ναυπηγείο της Samsung, ανήκει στη Seadrill του γνωστού Δανού μεγιστάνα με κυπριακή υπηκοότητα Τζον Φρίτρεκσεν. Αυτή την περίοδο βρίσκεται για σκοπούς συντήρησης στο λιμάνι της Τενερίφης.
Το μήκους 228 μέτρων «West Capella» διαθέτει δυνατότητες για να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε θαλάσσια βάθη μέχρι και 10.000 πόδια και να τρυπά σε βάθος μέχρι και 37.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού, κάτι που υπερκαλύπτει τις ανάγκες για τη γεώτρηση στον στόχο «Ονισήφορος» στο τεμάχιο «11», κοντά στα όρια μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου.
Το πλοίο-γεωτρύπανο, από τι; Αρχές του 2009 μέχρι και το 2014 είχε ναυλωθεί από την TOTAL για σειρά γεωτρήσεων στη Νιγηρία, ενώ αργότερα ναυλώθηκε από την Exxon Mobil για γεωτρήσεις στη Νέα Γουινέα. Ωστόσο το πρόγραμμα γεωτρήσεων ακυρώθηκε στα τέλη 2016 λόγω της περισυλλογής επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο που έφερε στον τομέα η μείωση των τιμών πετρελαίου. Η απόφαση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στην TOTAL να δεσμεύσει το σύγχρονο γεωτρύπανο για τις ανάγκες της γεώτρησης στο τεμάχιο «11» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΝΙ.
Με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό η γεώτρηση υπολογίζεται να γίνει προς τα τέλη Ιουνίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική για τελικές αποφάσεις κρίνεται η έβδομη κατά σειρά και σε εξέλιξη γεώτρηση σε μεγάλο βάθος που πραγματοποιεί η ΕΝΙ στο κοίτασμα «Ζορ». Η γεώτρηση αυτή, που πραγματοποιείται πολύ κοντά στα όρια του «Ζορ» με το «11», θα προσφέρει πολύτιμα νέα γεωλογικά δεδομένα, που αφορούν και στη γεωλογική δομή της περιοχής.
Αυτό που δεν βλέπουμε
Οι μεγάλοι βλέπουν και σοβαρά οικονομικά συμφέροντα και επιχειρηματικό στρατηγικό μέλλον στην Κύπρο. Η εμπειρία και οι δυνατότητές τους, τους επιτρέπουν να βλέπουν πολύ πριν από εμάς. Δεν είναι τυχαία και η επίσημη αναφορά σε στρατηγικό ρόλο που έχει η Κύπρος για την ΕΝΙ. Η επιμονή της τόσο στον Β’ Γύρο, όσο και στον Γ’ γύρο, αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο λόγια η αναφορά σε στρατηγικό προγραμματισμό και στόχους. Ούτε το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, η Qatar Petroleum, στο προοίμιο της διεθνούς της δραστηριότητας θέτει την Κύπρο, δεν είναι τυχαίο. Ούτε βέβαια και η κίνηση της ExxonMobil, ούτε της TOTAL. Μένει λοιπόν να καταφέρουμε να δούμε κι εμείς, αυτό που βλέπουν αυτοί σε μας.
(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")