Σταθάκης: Πώληση ΔΕΣΦΑ και Μείωση Μεριδίου ΔΕΗ τα Επίμαχα Ενεργειακά στη Διαπραγμάτευση Αλλά θα Κλείσουν

 

Σε μία σειρά από θέματα της ενεργειακής επικαιρότητας, αλλά και γενικότερα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στον RealFm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το θέμα του ΔΕΣΦΑ και το θέμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, είναι τα επίμαχα ζητήματα για την αξιολόγηση στον τομέα της ενέργειας, τα οποία και θα κλείσουν. Αντίθετα, σημείωσε ότι η μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο δεν αποτελεί επίμαχο ζήτημα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, σε πρακτικό επίπεδο η συμφωνία για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ θα επιτευχθεί μέσω του συστήματος των ΝΟΜΕ. Ακόμη η ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ανέπτυξε το δικό της σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά και πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια συμφωνία.

Για το θέμα της αξιολόγησης, τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι «μπορούμε, εν δυνάμει, να κλείσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου».

Παράλληλα, ο Υπουργός ΠΕΝ ισχυρίστηκε ότι δεν προκύπτει κάποιο ζήτημα σχετικά με την προαγωγή του Διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ από διευθυντή, εφόσον αυτή έγινε από το Εποπτικό Συμβούλιο, και όχι με πρωτοβουλία του ιδίου, ενώ το εφάπαξ του δεν εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας και επομένως δε σχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών.

Αναλυτικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε στον RealFm:

Για τα δημοσιεύματα σχετικά με το ΔΕΣΦΑ

Δεν προκύπτει κάποιο ζήτημα σχετικά με την προαγωγή του Διευθύνοντος συμβούλου από διευθυντή, εφόσον αυτή έγινε από το Εποπτικό Συμβούλιο, και όχι με πρωτοβουλία του ιδίου. Δεν πρόκειται για πρωτοφανή διαδικασία, συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς και στο Δημόσιο. Ο κύριος Νίκας θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Δεν εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας και επομένως δε σχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών.

-Για το εάν προλαβαίνουμε την ένταξη στην Ποσοτική χαλάρωση μέσα στον Απρίλιο.

Έχει σημειωθεί πρόοδος και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε, εν δυνάμει, να κλείσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Αύριο έχουμε μία ακόμη κρίσιμη συνάντηση του Euroworking Group. Η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι των στόχων μας και απλά θα μετατοπιστεί χρονικά, παραμένοντας πάντα εντός των χρονικών ορίων.

-Για το εάν υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας για τα αντίμετρα ανάμεσα στους Θεσμούς, την Τρόικα και την Κυβέρνηση

Η απόφαση του Eurogroup αφορούσε ένα Δημοσιονομικά ουδέτερο μείγμα πολιτικής με μέτρα και αντίμετρα της τάξεως του 2%. Δεδομένης της συγκυρίας, αυτό το μείγμα θα πρέπει να είναι και κοινωνικά ουδέτερο, άρα δεν υφίσταται δίλημμα ανάμεσα στην απόφαση, είτε για αναπτυξιακή ώθηση, είτε για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων. Δεν πρόκειται να προωθήσουμε ένα μηχανισμό αναδιανομής από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα.

-Για το ότι το 2016 κλείνει με οριακή ύφεση.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ανέτρεψε την ανοδική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων, οπότε αθροιστικά παραμένει σε ισχύ η ετήσια τάση ανόδου για το 2017. Το Μακροοικονομικό μας μοντέλο δε θα αλλάξει διότι το είχαμε σχεδιάσει με βάση πολύ πιο αρνητικές προβλέψεις.

-Για το αν είναι επιτεύξιμοι οι αναπτυξιακοί στόχοι για το 2017-03-08

Τα ισχυρά Δημοσιονομικά δεδομένα του 2016 αποτελούν τη βάση στην οποία στηρίζονται οι ενδείξεις για το 2017 ως ένα ισχυρό έτος. Ακόμη οι επιμέρους δείκτες, και ειδικότερα οι συναλλαγματοφόροι δείκτες των τομέων του τουρισμού και των εξαγωγών είναι ισχυροί.

-Για κλείσιμο της αξιολόγησης στα ενεργειακά και για το αν υπάρχει πίεση για την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Δύο είναι τα επίμαχα ζητήματα για την αξιολόγηση στον τομέα της ενέργειας. Το θέμα του ΔΕΣΦΑ και το θέμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, τα οποία θα κλείσουν. Η μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο δεν αποτελεί επίμαχο ζήτημα για εμάς. Η συμφωνία έγκειται στην εξεύρεση ενός αξιόπιστου τρόπου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Ο στόχος είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% με ορίζοντα το 2020. Σε πρακτικό επίπεδο η συμφωνία για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ θα επιτευχθεί μέσω του συστήματος των ΝΟΜΕ. Ακόμη η ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ανέπτυξε το δικό της σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά και πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια συμφωνία.

-Για το θέμα υποχωρήσεων μεταξύ των δύο πλευρών

Το κρίσιμο θέμα ήταν εάν χρειάζονται μέτρα για το 2018.Αυτό το ζήτημα έχει κλείσει με υποχώρηση κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, και συνεπώς συμφωνήσαμε ότι δε χρειάζονται μέτρα για το 2018. Τα θέματα που είναι ανοιχτά, είναι το θέμα μέτρων για την περίοδο του 2019 και του 2020, και το θέμα των εργασιακών.

-Για το αν είναι ανοιχτό το θέμα των συντάξεων

Είναι αληθές ότι παραμένει ανοιχτό.

-Για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων

Ακόμη και προ κρίσης, οι εισαγωγές στην Ελλάδα κυμαίνονταν γύρω στο 40% του Α.Ε.Π. και οι εξαγωγές της κυμαίνονται γύρω στο 20% του Α.Ε.Π. Επομένως οι τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας λειτουργούσαν συμπληρωματικά στο ισοζύγιο της χώρας, αλλά και πάλι υπήρχε Δημοσιονομικό κενό που μας οδήγησε στο δανεισμό. Θέλουμε να δώσουμε βάρος στις εξαγωγές στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η υποκατάσταση των εισαγωγών όμως δεν αποτελεί τη στρατηγική που μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr