Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις ανέρχεται σε 20%, καταγράφοντας πτώση από το 27% που σημειώθηκε το 2016. «Ουραγός» στη διεθνή λίστα η χώρα.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 υποχώρησε η συμμετοχή γυναικών σε διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των 10 τελευταίων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Grant Thornton.
Η έρευνα International Business Report της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι, παγκοσμίως, το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές ομάδες έχει αυξηθεί κατά μόλις 1% το τελευταίο έτος, από 24% το 2016 σε 25% το 2017. Αυτό συντελεί σε μεταβολή της τάξεως 6% που σημειώθηκε τα τελευταία 13 χρόνια, από την αρχή της έρευνας.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σημειώθηκε μια σημαντική μείωση στον αριθμό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανήλθε σε 20%, σε σύγκριση με το 27% που σημειώθηκε πέρυσι, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις 10 τελευταίες χώρες της λίστας.
Το ποσοστό αυτό είναι, επίσης, το χαμηλότερο που σημειώνει η Ελλάδα από το 2011. Θετικό είναι το γεγονός, όμως, πως παρά την πτώση αυτή, το ποσοστό των εταιρειών που δεν έχουν καθόλου γυναίκες
στη Διοίκηση μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 27%, πολύ κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου, που είναι 34%.
Ρόλοι που αναλαμβάνουν οι γυναίκες στην Ελλάδα
Οι ρόλοι που φαίνεται να αναλαμβάνουν οι Ελληνίδες στις επιχειρήσεις, παρουσιάζουν αρκετές σημαντικές
μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι διαφορές αυτές παρατηρούνται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (16% φέτος σε σχέση με 9% το 2016), του Προέδρου/Αντιπροέδρου (7% φέτος σε σχέση με 4% το 2016), του Διευθυντή Πωλήσεων (8% το 2017, έναντι 11% το 2016), του Διευθυντή Μάρκετινγκ (10% το 2017, σε σχέση με 13% το 2016), του Partner (2% το 2017, έναντι 6% το 2016) και άλλων διευθυντικών θέσεων (2% φέτος σε σχέση με 13% το 2016).
Κίνδυνοι και ευκαιρίες
Στην Ελλάδα, οι αλλαγές που φαίνεται να αποτελούν τον σημαντικότερο επιχειρηματικό κίνδυνο είναι, για την πλειοψηφία των γυναικών (81,8%) και των αντρών (67,4%) οι οικονομικές. Με αντίστοιχα υψηλά ποσοστά, 63,6% για τις γυναίκες και 62,9% για τους άντρες, ακολουθούν οι πολιτικές αλλαγές και παράλληλα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες φαίνεται να εντοπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο στη συμπεριφορά των ανταγωνιστών (29,2% και 27,3% αντίστοιχα).
Μεγαλύτερη πιθανότητα ευκαιρίας για την επιχείρησή τους εντοπίζουν οι γυναίκες στη χώρα μας, στις οικονομικές αλλαγές (45,5% για τις γυναίκες, έναντι 39,3% για τους άντρες), καθώς και στις αλλαγές που
αφορούν σε θέματα του ανθρώπινου δυναμικού (27,3% για τις γυναίκες και 21,3% για τους άντρες).
Αντίθετα, οι άντρες στην Ελλάδα αναγνωρίζουν περισσότερες ευκαιρίες σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των ανταγωνιστών (24,7%, έναντι 18,2% για τις γυναίκες) και στις τεχνολογικές αλλαγές (25,8% για τους άντρες, έναντι 0% για τις γυναίκες).
Τα ευρήματα της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες της Ε.Ε. με τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών σε διοικητικές θέσεις είναι οι: Εσθονία (40%), Πολωνία (40%) και Λιθουανία (37%)
Αντίστοιχα, οι χώρες της Ε.Ε. με τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικών σε διοικητικές θέσεις είναι οι: Γερμανία (18%), Ηνωμένο Βασίλειο (18%), Ελλάδα (20%) και Ολλανδία (20%).
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι άντρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και την ευκαιρία διαφορετικά, και ότι ως αποτέλεσμα δρουν με διαφορετικό τρόπο. Εάν ενωθούν, οι δυνάμεις αυτές μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης κινδύνου για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δυναμικών επιχειρήσεων.
Οι εταιρείες σήμερα πρέπει να είναι πιο παραγωγικές, καινοτόμες και “ανοιχτές”, εάν επιθυμούν να ακμάσουν. Γι’ αυτό και στη φετινή μας έρευνα παρέχουμε αρκετές προτάσεις σχετικά με τρόπους αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στη Διοίκηση προς όφελος της επιχείρησης συνολικά και των στρατηγικών αντιμετώπισης κινδύνων συγκεκριμένα.