Τα καύσιμα αποτελούν την «ατμομηχανή» επανόδου της οικονομίας σε πληθωριστικό έδαφος. Ποιο είναι το ύψος των ανατιμήσεων. Οι αυξήσεις σε καφέ, τσιγάρα και η συνδρομή του... κακού καιρού.
Τα καύσιμα και όχι οι προοπτικές ανάπτυξης, είναι ο λόγος που διεκόπη η 45μηνη αποπληθωριστική περίοδος της ελληνικής οικονομίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Το κοντέρ, σταμάτησε στο μηδέν, ωστόσο με βεβαιότητα διαφαίνεται ότι ο τρέχον μήνας θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στον πληθωρισμό, καθώς οι συνθήκες είναι πλέον... ώριμες. Τόσο, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών, όσο και εξαιτίας αύξησης που επιβλήθηκε στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Είναι απολύτως βέβαιο, ότι οι ανατιμήσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στα καύσιμα, αλλά θα συμπαρασύρουν μεγάλο τμήμα της οικονομίας, από την παραγωγή έως τις μεταφορές, τις υπηρεσίες κ.ο.κ, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την αύξηση των ΕΦΚ που επιβλήθηκε και σε άλλα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα τσιγάρα.
Όπως αναφέραμε, η βασική αιτία που ο πληθωρισμός σταμάτησε σε ουδέτερο έδαφος, δηλαδή στο μηδέν, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης που με βάση στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανατιμήθηκε κατά 20% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, η αύξηση αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί μικρή, αν ληφθεί υπόψη αυτή (η αύξηση) που καταγράφεται αυτόν το μήνα και μάλιστα μόλις στις αρχές του.
Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 6 Ιανουαρίου 2017 ήταν της τάξεως του 32,8% σε σχέση με τις 8 Ιανουαρίου του 2016. Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά δελτία του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων, η τρέχουσα πανελλαδική μέση τιμή στις 6 Ιανουαρίου 2017 διαμορφώθηκε στο 0,991 ευρώ ανά λίτρο, όταν κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ήταν 0,746 ευρώ ανά λίτρο.
Μάλιστα η διαφορά εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς πέρυσι τον Ιανουάριο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε καθοδικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πανελλαδική μέση τιμή στο στατιστικό δελτίο της 29/1/2016 ήταν στο 0,699 ευρώ ανά λίτρο. Φέτος κινείται αντίστροφα.
Υπενθυμίζουμε ότι στη φετινή σαιζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (από 15 Οκτωβρίου 20160 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξήθηκε κατά πέντε το λεπτά το λίτρο (από 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο).
Δεν είναι όμως μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης που θα επιβαρύνει το πληθωρισμό αλλά και τις τσέπες των καταναλωτών. Είναι και τα λοιπά καύσιμα, προεξάρχοντος του πετρελαίου κίνησης. Πάλι, με βάση τα ίδια στατιστικά στοιχεία, προκύπτει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, είναι της τάξεως του 24,5%.
Συγκεκριμένα, στις 6 Ιανουαρίου 2017 η πανελλαδική μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώθηκε στο 1,28 ευρώ ανά λίτρο, όταν πέρυσι (8 Ιανουαρίου) η μέση τιμή ήταν στα 1,028 ευρώ ανά λίτρο. Ομοίως, η πορεία της τιμής του πετρελαίου κατά τον περυσινό Ιανουάριο, ήταν καθοδική με το κλείσιμο του μήνα (29/1/2016) να το συναντά στα 0,974 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή κατά περίπου 30 λεπτά φθηνότερο από σήμερα. Και στο πετρέλαιο κίνησης επιβλήθηκε αύξηση του ΕΦΚ από 1/1/2017 της τάξεως των οκτώ (8) λεπτών ανά λίτρο αυξηθεί (από 0,33 στα 0,41 ευρώ).
Την ανιούσα μετά από την επιβάρυνση του ΕΦΚ κατά τρία λεπτά το λίτρο (από 0,67 στα 0,70 ευρώ το λίτρο) που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του χρόνου, έχει πάρει και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων.
Ειδικότερα με βάση το δελτίο τιμών του παρατηρητηρίου καυσίμων, η τιμή της βενζίνης στις 6 Ιανουαρίου 2017 έχει αυξηθεί κατά 12,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στο τελευταίο δελτίο τιμών, η πανελλαδική μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,545 ευρώ ανά λίτρο, όταν πέρυσι (8 Ιανουαρίου) ήταν στο 1,371 ευρώ το λίτρο. Και στην περίπτωση της βενζίνης η τιμή της κινήθηκε πτωτικά τον προηγούμενο Ιανουάριο, κλείνοντας (δελτίο 29/1/2016) στο 1,335 ευρώ ανά λίτρο.
Σημειώνουμε ότι στο προχθεσινό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, η αύξηση που καταγράφεται μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και 2015 είναι της τάξεως του 5,3%.
Αύξηση της τάξεως του 17% σε σχέση με πέρυσι καταγράφει και το υγραέριο κίνησης, το οποίο επιβαρύνθηκε με 10 λεπτά το λίτρο από την πρόσφατη αναπροσαρμογή του ΕΦΚ (από 0,33 λεπτά στα 0,43 λεπτά το λίτρο). Πέρυσι, η μέση τιμή του διαμορφωνόταν στα 0,703 ευρώ ανά λίτρο, ενώ φέτος στα 0,823 ευρώ ανά λίτρο.
Ο καφές...
Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, τόσο λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, όσο και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη βρίσκονται οι ανατιμήσεις που προέρχονται από την αύξηση των ΕΦΚ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσίες.
Σαφώς όλοι έχουμε καταλάβει την αύξηση του καφέ που μεσοσταθμικά κινείται στα 10 λεπτά ανά σερβιριζόμενο ρόφημα. Αιτία είναι η αύξηση του ΕΦΚ από 1ης Ιανουαρίου 2017 που έχει επιβαρύνει τον καφέ από δύο έως τέσσερα ευρώ κατά την εισαγωγή του. Στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ, ο φόρος είναι δύο ευρώ ανά κιλό (πάντα κατά την εισαγωγή), στον καβουρδισμένο αυξάνεται σε τρία ευρώ και για τον στιγμιαίο καφέ, καθώς και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ, ο φόρος είναι τέσσερα ευρώ ανά κιλό. Ανατιμήσεις καταγράφονται και στα ράφια λιανικής οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 15% - 20%.
...τα τσιγάρα...
Μετά τον καφέ, ερχόμαστε και στην επιβολή αυξήσεων στους φόρους που επιβαρύνουν τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Από την 1η-1-2017 ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος αυξήθηκε από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
Από την 1η Ιανουαρίου ισχύει και ο νέος ΕΦΚ και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
Η παραπάνω αύξηση της φορολογίας στον καπνό έχει ήδη μετακυληθεί σε ένα μέρος στις τιμές λιανικής με μέση αύξηση ανά πακέτο τσιγάρα να υπολογίζεται στα 45 λεπτά. Κάποιες εταιρείες, ήδη μετακύλισαν κατά ένα μέρος την αύξηση εντός του 2016 (20 λεπτά ανά πακέτο) και έπεται η νέα, εντός του τρέχοντος έτους.
...και η Αριάδνη
Ως «σύμμαχος» στην επαναφορά του γενικού δείκτη καταναλωτή σε θετικό έδαφος τέθηκε και ο... καιρός. Μπορεί να μην επέβαλε κάποιο φόρο, αλλά η κακοκαιρία των τελευταίων δύο εβδομάδων, είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό ή και την καταστροφή της παραγωγής οπωροκηπευτικών.
Δεν χρειάζεται να παραθέσουμε πολλά στοιχεία απ΄αυτού, αλλά θα περιοριστούμε στην τιμή του μαρουλιού (σ.σ. όπου υπάρχει) και που είναι και της εποχής.
Η μέση τιμή χονδρικής, ήταν προχθές την Τετάρτη 80 λεπτά το κομμάτι. Η λιανική ξεπερνούσε κατά πολύ το ένα ευρώ. Πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο, η μέση τιμή χονδρικής ήταν 25 λεπτά το κομμάτι…