Τα δούναι και λαβείν(;) για να κλείσει η αξιολόγηση

 Tετ α τετ Τσακαλώτου με Σαπέν-Μοσκοβισί πριν το EwG. Παράταση «κόφτη» και μείωση αφορολόγητου με αντάλλαγμα ένταξη στο QE και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος. Προβληματισμός για το επώδυνο του συμβιβασμού.

Τα δούναι και λαβείν(;) για να κλείσει η αξιολόγηση
 Με ζητούμενο ένα κοινά αποδεκτό συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (έστω και τον Φεβρουάριο), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγει σήμερα τον κύκλο των επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 
Με αφορμή τη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη, θα μεταβεί σήμερα σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα «δώσει» την παράταση του «κόφτη» για τη διετία 2019-2020 και τη μείωση του αφορολόγητου (για την ίδια περίοδο), επιδιώκοντας να «πάρει» μία δέσμευση από το Eurogroup που θα αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το «λάθος»

Η εν λόγω δέσμευση έχει εξαιρετική σημασία για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, όπως φάνηκε από την (εν μέσω εορτών) σχετική δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει ήδη (ανεπισήμως) με τον επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και με την Κομισιόν.
 
Αλλες πηγές (από την Εσπερία κυρίως) θεωρούν «λάθος» τον καταρχήν περιορισμό των συζητήσεων στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το οποίο μπαίνει τώρα σε φάση διόρθωσης.
 
Οπως λένε, τα μεσοπρόθεσμα «παραμερίστηκαν» την άνοιξη, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση (η οποία καθυστέρησε, επίσης, κατά πέντε μήνες), για να γίνει αντιληπτό τώρα ότι χωρίς αυτά δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στο QE.
 
Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Euro2day.gr: «Οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχουν ακόμη κλείσει».

«Επώδυνη» η μείωση του αφορολόγητου

Η μείωση του αφορολόγητου, πάντως, συνιστά «πολύ επώδυνο» συμβιβασμό και ήδη η δυσφορία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι διάχυτη.

Δύσκολη θεωρείται η θέση του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος την άνοιξη, όταν ετέθη το θέμα από το ΔΝΤ για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, είχε δώσει την περίφημη απάντηση «βρείτε άλλον υπουργό να το κάνει, εγώ δεν δέχομαι».
 
Σε εκείνη τη φάση κατάφερε να μη θιγεί το αφορολόγητο (σ.σ. μειώθηκε κατά 400-500 ευρώ), ωστόσο το ΔΝΤ επανήλθε εμμένοντας στη μείωσή του στις 5.000 ευρώ.
 
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά, δια του κ. Τσακαλώτου, θα δεχτεί «μία μικρή μείωση» και σε καμία περίπτωση το κατώφλι των 5.000 ευρώ, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.
 
Οσο για την παράταση του «κόφτη», οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί προσδιορισμό των μέτρων που θα περιλαμβάνει, αλλά όχι νομοθέτησή τους στην παρούσα φάση.
 

Μαρίνα Μάνη [email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr