Με στόχο να μην επαναληφθεί το πάθημα του διαγωνισμού του 2013 σχεδιάζονται οι όροι της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν στοχευμένες αλλαγές και η προκήρυξη θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αλλαγές που σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας θα οδηγήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης, χωρίς τις εμπλοκές που προκλήθηκαν με την περίπτωση των Αζέρων της Socar.
Ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές; Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη ήδη έχουν περιληφθεί δύο νέοι όροι που αφορούν πρώτον στην απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγοί – έμποροι φυσικού αερίου. Θυμίζουμε ότι οι σχετικές προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ είναι εξαιρετικά αυστηρές και βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Gazprom, στο πλαίσιο των σχεδίων της ρωσικής εταιρείας για την κατασκευή νέων αγωγών. Να σημειωθεί ότι το σχετικό πρόβλημα είχε επισημανθεί εξαρχής και στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού με τη Socar, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν οι εισηγήσεις για διαφορετικούς χειρισμούς ως προς την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με τα γνωστά αποτελέσματα και την εμπλοκή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η δεύτερη αλλαγή που προωθείται θα αφορά στην υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο αγοραστής. Και με αυτήν την πρόβλεψη εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν σκόπελοι και καθυστερήσεις, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη, οι όροι και οι διαδικασίες του νέου διαγωνισμού αποτελούν αντικείμενο μελέτης ώστε η προκήρυξη να είναι η καλύτερη δυνατή ως προς το τίμημα που θα προκύψει και το μέλλον του ΔΕΣΦΑ.