Του Χάρη Φλουδόπουλου
Δύο παρεμβάσεις που έγιναν στα τέλη της περασμένης χρονιάς, από το υπουργείο Eνέργειας δημιουργούν ένα τόνο αισιοδοξίας για τη χρονιά που ξεκίνησε ότι μπορεί να αποτελέσει έτος επανεκκίνησης για την αιολική αγορά στη χώρα μας. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος μάλιστα σε επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. και μπορούν να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά στον τομέα των ΑΠΕ και κυρίως στα αιολικά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και τα έργα που βρίσκονται σε αναμονή, πιθανόν να ξεπερνούν τα νούμερα που ανέφερε ο κ. Σταθάκης, ωστόσο μέχρι σήμερα αδειοδοτικά εμπόδια, θεσμικές εκκρεμότητες και πρωτίστως τα προβλήματα στο κομμάτι της χρηματοδότησης, είχαν καθηλώσει την αγορά.
Προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του υπουργείου, πάντως, το μεγάλο στοίχημα παραμένει και σήμερα η χρηματοδότηση των επενδύσεων. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι εταιρείες, με δεδομένη την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών υβριδικών χρηματοδοτικών σχημάτων και εργαλείων, τα οποία εκ των πραγμάτων θα περιλαμβάνουν ίδια κεφάλαια, ευρωπαϊκά εργαλεία και προγράμματα ενώ δεν αποκλείεται και η απευθείας άντληση κεφαλαίων από επενδυτές με τη μορφή εταιρικών ομολόγων ή ομολόγων έργου. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι σοβαροί παίκτες της αγοράς κινούνται με εντατικούς ρυθμούς και προωθούν την υλοποίηση της νέας γενιάς αιολικών έργων, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας που συνεχίζει να υπάρχει για την ελληνική οικονομία.
Ποιες ήταν όμως οι παρεμβάσεις που ανοίγουν το δρόμο σε νέες επενδύσεις; Καταρχάς είχαμε την τροπολογία σε πρόσφατο νομοσχέδιο που πέρασε στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και η οποία αφορά σε αιολικά project στη νότια Εύβοια και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα. Μέσω της διασύνδεσης Πολυπόταμος Νέα Μάκρη αναμένεται να συνδεθούν με το σύστημα έργα με ισχύ από 400 έως 600 μεγαβάτ. Μεταξύ των εταιρειών που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν έργα στην περιοχή αλλά και σε κάποια νησιά των Κυκλάδων, περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, η Τέρνα Ενεργειακή, η Protergia, η Gamesa, η Ρόκας Iberdrola, η ΕΝΤΕΚΑ και άλλες.
Παράλληλα με την τροπολογία το ΥΠΕΝ εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο που ξεκαθαρίζει για ένα μεγάλο αριθμό έργων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, το καθεστώς με βάση το οποίο θα λειτουργήσουν. Η εγκύκλιος αυτή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση σημαντικού αριθμού αιολικών project.
Κινητικότητα
Αυτή τη στιγμή στο pipeline των εταιρειών που είναι ενεργές στην αγορά υπάρχουν πολυάριθμα έργα, αδειοδοτημένα ή σε φάση αδειοδότησης. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο υπάρχει έντονη κινητικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τέρνα Ενεργειακή η οποία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επένδυσης στην αγορά τα τελευταία χρόνια στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, προχώρησε σε νέες κινήσεις για ανάπτυξη αιολικών project με την έκδοση τριών νέων αδειών εγκατάστασης 48MW, μίας νέας άδειας παραγωγής 16,2MW και τεσσάρων αδειών λειτουργίας 74,2 MW. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της ΤΕΝΕΡΓ αφορά στη δημιουργία ενός συνολικού χαρτοφυλακίου της τάξης των 1000MW. Η Protergia προχωρά το δικό της επενδυτικό πρόγραμμα έχοντας περί τα 100MW έργων με άδεια εγκατάστασης. Η ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 6 project συνολικής ισχύος 171,8MW. Τα πάρκα αυτά εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019. Επίσης δραστήρια στην ελληνική αγορά εμφανίζεται και μία άλλη εταιρεία η Eren Group του ελληνογάλλου επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου. Τέλος να θυμίσουμε τις τελευταίες εξαγορές πάρκων στις οποίες προέβη και μια άλλη δραστήρια εταιρεία η Euroenergy που ανήκει στον όμιλο Libra του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, ο οποίος απέκτησε αιολικά έργα της EdF.