13 12 2016 | 10:37
Στα χέρια του υπουργού Ενέργειας βρίσκεται η πολυσέλιδη έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων, με την τελική εισήγηση για τους επιλεγέντες αιτητές για τα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, με την προσοχή να στρέφεται κυρίως στο τεμάχιο 10.
Η έκθεση είναι ομόφωνη και αποτέλεσμα έντεκα συνολικά συνεδριάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Μάλιστα, οι εισηγήσεις και οι αξιολογήσεις της Επιτροπής, που γίνονται με συγκεκριμένη βαθμολογία, ενδεχομένως για πρώτη φορά συμπίπτουν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό με τις ανάλογες που γίνονται από τους συμβούλους – εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ενέργειας.
Την συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζουν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, εκπρόσωποι της Εισαγγελίας, των διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών η γενική διευθύντρια του υπουργείου Γεωργίας και οι διευθυντές τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και υπηρεσίας υδρογονανθράκων. Επίσης, συμμετείχαν μέσω τεχνικών υποστηρικτικών επιτροπών, 25 στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας, για θέματα περιβάλλοντος, τεχνικών, οικονομικών, νομικών και ασφάλειας εργασίας.
Αυτό διευκολύνει τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, στο να μελετήσει την Έκθεση και να καταθέσει σύντομα τη δική του εισήγηση για τους προτιμητέους αναδόχους των τριών τεμαχίων του Τρίτου Γύρου Αδειοδότησης. Αυτό αναμένεται να γίνει στην αμέσως επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που αν δεν υπάρξει αλλαγή ημερομηνίας, λόγω των υποχρεώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να είναι την Τετάρτη πριν τα Χριστούγεννα.
Η μεγάλη μάχη είναι φανερό ότι δίνεται για το τεμάχιο 10, όπου οι Exxon-Mobil και Qatar Petroleum ανταγωνίζονται με τις ENI-Total και Statoil. Οι ΕΝΙ-Total διεκδικούν και το 6, ενώ η ΕΝΙ μόνη της ζήτησε και το 8.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο προσδίδουν και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία στις αποφάσεις, αφού από τη μια ο επικεφαλής της Exxon-Mobil είναι ο πιο πιθανός επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ ο ρόλος της Γαλλίας ιδιαίτερα, της οποίας ο πρόεδρος ήταν την Παρασκευή στην Κύπρο, αλλά και Ιταλίας, είναι επίσης πολύ σημαντικός, όπως και της Νορβηγίας.
(Π. Θεοχαρίδης, Φιλελεύθερος)