Τριπλασιάστηκε η Φτώχεια σε μια Επταετία


Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016 - 08:58

Τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα συμφώνως προς τον ΟΟΣΑ, εντός μιας επταετίας ο αριθμός εκείνων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, ο οποίος είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των άλλων χωρών-μελών του Οργανισμού. Μετρώντας το όριο της φτώχειας ως το 50% του μέσου διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος σε κάθε χώρα, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως σήμερα στην Ελλάδα το 35,2% του πληθυσμού είναι στο όριο αυτό, εν αντιθέσει με το 11,4% που ήταν πριν από επτά χρόνια.

Για να καταδειχθεί η διαφορά της Ελλάδος με τα λοιπά κράτη που περιλαμβάνονται στην ανάλυση, αρκεί να αναφερθεί πως κατά μέσον όρο μόλις το 10% των πολιτών των χωρών του ΟΟΣΑ διαβιούν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην έκθεση (που περιλαμβάνει στοιχεία για 35 χώρες ) υπογραμμίζεται πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά μετά το 2010, ενώ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20% και τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 12% μεταξύ 2010 και 2014. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως, αν και η φορολογική βάσις διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, η επιδοματική πολιτική προς τους ανέργους και τις φτωχές οικογένειες «πάγωσε».

Κατά τον Οργανισμό, τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν διεθνώς περισσότερο από την ανάκαμψη από ότι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ, με το οικονομικό του δελτίο, που κυκλοφόρησε χθες, ζητεί σχεδιασμό «για μείωση της φορολογίας και άρση των capital controls, καθώς και πρόσβασης του ελληνικού δημοσίου στις κεφαλαιαγορές με σχετικώς χαμηλά επιτόκια», προκειμένου να αντιμετωπισθούν «οι ισχυρές αβεβαιότητες της αγοράς ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια».

Κατά τον ΣΕΒ, οι αγορές έχουν αρχίσει να προσβλέπουν στην ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως και στην συμφωνία για άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελαφρύνσεως του δημοσίου χρέους. «Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε επιβεβαίωση από την ΕΚΤ ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο κύκλο προσαρμογής και ανάκαμψης που εξυπηρετεί το στόχο βιωσιμότητας του χρέους. Έτσι, θα δοθεί το σήμα που αναμένουν οι αγορές για ανάκαμψη των χρηματοδοτικών ροών και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου που αφορούν στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, του ελληνικού δημοσίου, με τις αγορές να προεξοφλούν την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο Σύνδεσμος. Ο ΣΕΒ υποστηρίζει επίσης ότι η διαμόρφωσις των κατάλληλων συνθηκών για την διατηρήσιμη πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, «αποτελεί την κορωνίδα της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα». Η εδραίωσις μιας τέτοιας καταστάσεως μπορεί σε δεύτερη φάση, «και αν δεν ανατραπεί από αρνητικές πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις, να δημιουργήσει κύμα άμεσων ξένων επενδύσεων και, έτσι, να επιτευχθεί ευκολότερα η ανάκαμψη της οικονομίας, η δημοσιονομική προσαρμογή και η έξοδος από την κρίση», καταλήγει ο ΣΕΒ.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr