Στην Κοινή Δήλωση επισημαίνεται από τα τέσσερα μέρη ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας σε ανταγωνιστικές τιμές, μπορούν να υποστηριχθούν από την ανάπτυξη ενός νέου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης αμφίδρομης ροής.
Στην Κοινή Δήλωση επισημαίνεται από τα τέσσερα μέρη ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας σε ανταγωνιστικές τιμές, μπορούν να υποστηριχθούν από την ανάπτυξη ενός νέου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης αμφίδρομης ροής.
Εντός αυτού του πλαισίου με την Κοινή Δήλωση τα μέρη χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του διασυνδετήριου Ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB), καθώς και την κατασκευή του έργου BRUA (αγωγός μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας, η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, η οποία επισημοποιήθηκε με τα συμφωνηθέντα στην Βουδαπέστη, επιτρέπει την εκκίνηση επεξεργασίας όλων των ρυθμιστικών και τεχνικών πτυχών του έργου. Σ' αυτή τη βάση, η ελληνική πλευρά προτίθεται να επιταχύνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στην εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος και των στοιχειωδών διαδικασιών κατανομής της δυναμικότητας, για την υλοποίηση του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των τεσσάρων χωρών.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, που αποκτά νέα δυναμική μετά τη Κοινή Δήλωση της Βουδαπέστης, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για την μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας πολλαπλασιάζεται, όπως και τα δυνητικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και τα ελληνικά νοικοκυριά, ενισχύοντας την γεωπολιτική σημασία της χώρας μας.