Σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ φαίρεται να έχει έρθει σύμφωνα με πληροφορίες του “Energypress”, η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) για την πώληση έναντι 21 εκατ. ευρώ του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας.
Το ντιλ επρόκειτο να εγκριθεί από την γενική συνέλευση της ΕΑΣ που συνήλθε χθες έχοντας στην ατζέντα και το συγκεκριμένο θέμα, τελικά όμως το υπουργείο Οικονομικών που είναι και ο βασικός της μέτοχος ζήτησε να αναβληθεί η τελική απόφαση, κίνηση που σχετίζεται μάλλον με τυπικούς λόγους και την παροχή περαιτέρω νομικών διευκρινήσεων.
Εδώ και καιρό, τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΠΥΡΚΑΛ, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους την έκταση όπου αυτή στεγάζεται, ένα οικόπεδο 350 στρεμμάτων, το οποίο και γειτνιάζει με το διυλιστήριο της Ελευσίνας.
Στόχος τους είναι να μετατρέψουν το οικόπεδο σε νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού, όπως ακριβώς προβλέπει η διεθνής νομοθεσία, αφού σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η έκταση περνούσε στα χέρια τρίτου, θα υπήρχε κίνδυνος εκείνος να ανεγείρει σε αυτήν εγκαταστάσεις.
Οσο για την ΕΑΣ, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα μετά τη συνένωση της ΠΥΡΚΑΛ με την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ), αλλά εδώ και καιρό βλέπει το ταμείο της άδειο γι' αυτό και πασχίζει να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα, έχει αποφασίσει την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Ελευσίνας, και την μεταφορά ορισμένων γραμμών παραγωγής σε αυτό του Λαυρίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, το τίμημα των 21 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με τις πληροφορίες της προσφέρουν τα ΕΛΠΕ (σσ: προέκυψε κατόπιν αποτίμησης της έκτασης από ανεξάρτητο εκτιμητή) αποτελεί ανέλπιστη “ανάσα” για τα δοκιμαζόμενα οικονομικά της.
Το ταμείο της τελευταίας βρίσκεται εδώ και καιρό δίχως μετρητά, και παρά τις λύσεις και τα πιθανά σενάρια που συζητώνται επί μήνες σε κυβερνητικό επίπεδο, οριστικές αποφάσεις για την τύχη της δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Η τελευταία πληροφορία για την ΕΑΣ, αφορά το αίτημα που φαίρεται να υπέβαλε χθες η ελληνική πλευρά προς τους δανειστές, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων της 1ης αξιολόγησης, να εξαιρεθούν οι αμυντικές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η ΕΑΣ, από την ένταξή τους στο νέο υπερ-Ταμείο.
Τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ σε ένδειξη διαμαρτυρίας είχαν κάνει κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αιτία είναι η αδυναμία έγκαιρης υλοποίησης του business plan που συμφωνήθηκε το 2013 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προέβλεπε τη μείωση των εργαζομένων σε 500, το κλείσιμο εργοστασίων, την αξιοποίηση των υπολοίπων, κεφαλαιοποίηση χρεών και χρηματοδότηση με 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκλείψουν οι ελλειμματικοί ισολογισμοί.
Μικρό τμήμα πάρκο, κυρίως νεκρή ζώνη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έκταση της Ελευσίνας έχει πολλούς περιορισμούς για δόμηση. Εφόσον την αποκτήσουν τα ΕΛΠΕ, ενδεχομένως ένα μικρό τμήμα της να μετατραπεί σε πάρκο, προκειμένου μετά να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, ωστόσο ο κεντρικός σχεδιασμός είναι η δημιουργία νεκρής ζώνης.
Για τους κατοίκους της Ελευσίνας δεν αλλάζει κάτι δραστικά, αφού έτσι κι αλλιώς η έκταση δεν ανήκει στον δήμο. Απλώς, ενώ ως τώρα είχαν δύο "βόμβες" στα πόδια τους, η μία φεύγει και για τη δεύτερη λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ασφαλείας.