29 08 2016 | 10:03
Σε μεγάλη κόντρα με τους δανειστές μπορεί να εξελιχθεί το ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, που -όπως αποκάλυψε το "Energypress"- έχει θέσει στον Πρωθυπουργό ο υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, παρουσιάζοντάς του μάλιστα, τη δική του αντιπρόταση.
Αν και η πλατφόρμα Σκουρλέτη, (βλέπε εδώ), ήταν πάνω- κάτω γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, εντούτοις η αποκάλυψή της λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων, και καταγράφει την έντονη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρ' ότι η πρόταση δεν έχει ακόμη τεθεί προς το κουαρτέτο, εντούτοις πηγές των δανειστών μιλώντας στα "ΝΕΑ" αποκλείουν το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί. "Δεν μπορεί τον Ιούνιο προκειμένου να πάρεις τη δόση να λες αυτό είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, και το Σεπτέμβριο, να αλλάζεις γνώμη", λένε χαρακτηριστικά, και παραπέμπουν σε αντίστοιχη μάχη που είχε δοθεί το Μάιο για να μην πουληθούν στρατηγικού χαρακτήρα δημόσιες επιχειρήσεις, και η οποία δεν κερδήθηκε.
Σαν μια διελκυστίνδα, όπου ο ένας τραβά προς τη μια πλευρά, και ο άλλος προς την άλλη, είναι προφανές ότι θεσμοί και υπουργείο ΠΕΝ, κινούνται με εντελώς αντίθετο σχεδιασμό ως προς τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις: Η μια πλευρά, του υπουργείου, ζητά και επίσημα πλέον την εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όταν η άλλη πλευρά, των θεσμών, επιμένει εδώ και καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες του "Energypress", στην επιτάχυνσή τους (σσ: δεν μπήκε τυχαία στο δημοσιευμένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ το Μάιο η αναφορά για έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 17% της ΔΕΗ ακόμη και μέσα στο 2016). Εδώ και καιρό επίσης οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, φαίρονται να έχουν ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να προσλάβει συμβούλους για όλους τους επόμενους διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ.
Το αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να δώσει τη μάχη με τους δανειστές στο "γήπεδο" των ιδιωτικοποιήσεων όταν τα ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολλά και μεγάλα, μένει να φανεί. Οπως άγνωστη επίσης είναι και η στάση που θα τηρήσουν τελικά οι θεσμοί όταν θα τους τεθεί και επίσημα η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος.
Το σίγουρο είναι ότι στο μέτωπο της ενέργειας θα δοθεί, ενόψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μια σκληρή μάχη με τους πιστωτές, με αντικείμενο την εξαίρεση των ιδιωτικοποιήσεων για τρεις επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), και με πρώτο σταθμό το ΔΕΣΦΑ, αφού στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπνέει η εγγυητική επιστολή των Αζέρων. Τυχόν ναυάγιο της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, θα έχει συνέπειες και θα προκαλέσει ερωτήματα από τους θεσμούς, αφού από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος, τα 188 εκατ. ευρώ έχουν προυπολογιστεί στα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ.