25 08 2016 | 08:25
Προς υπογραφή στέλνει το Yπουργείο Eνέργειας στους αναδόχους, τις συμβάσεις παραχώρησης για τις τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης. Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή Άρτα Πρέβεζα έχουν επιλεγεί τα Ελληνικά Πετρέλαια, για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας επελέγη η Energean Oil & Gas και για τη ΒΔ Πελοπόννησο επελέγησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, ενώ για το οικόπεδο Άρτας-Πρέβεζας είχαν καταθέσει προσφορές τόσο τα ΕΛΠΕ, όσο και η Energean Oil.
Οι δύο προσφορές είχαν αξιολογηθεί ως ισοδύναμες από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ με αποτέλεσμα στα τέλη του 2015 ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης να καλέσει τις εταιρείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα να συνεργαστούν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για να ανατεθεί η εκμετάλλευση της παραχώρησης στα ΕΛΠΕ.
Πλέον η υπογραφή των συμβάσεων ανοίγει το δρόμο για να ολοκληρωθούν οι παραχωρήσεις και να αρχίσει να μετρά το ρολόι για την έναρξη των προκαταρκτικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν ήδη αρκετά συσσωρευμένα ευρήματα από τις προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και δεν τελεσφόρησαν για διάφορους λόγους.
Συγκεκριμένα η περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου είχε παραχωρηθεί στη ΔΕΠ το 1978 και είχαν γίνει πάνω από 20 γεωτρήσεις στη στεριά και την παράλια ζώνη, χωρίς αποτέλεσμα για να επιστραφεί η περιοχή στο Δημόσιο το 2007.
Το 1981 είχαν παραχωρηθεί στη ΔΕΠ οι περιοχές της Ηπείρου Ιωάννινα, Άρτα και Θεσπρωτία για να γίνουν στη συνέχεια γεωφυσικές έρευνες και 8 γεωτρήσεις. Το 1997 η κοινοπραξία ΔΕΠ Enterprise πραγματοποίησε την γεώτρηση στο Καλπάκι χωρίς αποτέλεσμα, με την ευθύνη να βαρύνει τη βρετανική εταιρεία που εγκατέλειψε την έρευνα λόγω των υψηλών πιέσεων που προέκυψαν και για τις οποίες δεν είχε προετοιμαστεί.
Στα τέλη της δεκαετίας του 90 η Triton, επικεφαλής κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ είχαν κάνει δύο ακόμη άκαρπες γεωτρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία, για να επιστραφεί στη συνέχεια η περιοχή στο Δημόσιο.
Οι δραστηριότητες που έχουν προηγηθεί στο παρελθόν δίνουν πλέον καλύτερη εικόνα και πολύτιμα στοιχεία για τις έρευνες που θα ξεκινήσουν οι νέοι ανάδοχοι, οι οποίοι αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες προσδοκούν να έχουν καλύτερη τύχη στις νέες προσπάθειες που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.
Στην τελευταία διετία, για παράδειγμα, η Energean έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή των Ιωαννίνων σειρά ερευνών, μεταξύ των οποίων και αεροβαρυτική έρευνα, οι οποίες έχουν προσφέρει πολύτιμή γνωση για τη γεωλογία της περιοχής.