11 07 2016 | 08:11
(update: 16:30) Προχωρά το σχέδιο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ καθώς εγκρίθηκε σήμερα με πλειοψηφία 96% από τη γενική συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Το πρωί, στελέχη της ΓΕΝΟΠ είχαν διακόψει τη συνεδρίαση ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η εταιρεία του δημοσίου ΔΕΣΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει μετοχές ίσες με το 25% του ΑΔΜΗΕ ενώ ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 24%. Το υπόλοιπο 51% θα εισφερθεί στην εταιρεία συμμετοχών της οποίας η μετοχική σύνθεση παραμένει ίδια με τη σημερινή μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ.
Η έναρξη των διαδικασιών ανοίγει τον δρόμο ώστε να δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον στρατηγικό επενδυτή, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχει ανακηρυχτεί ο προτιμητέος επενδυτής ως τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι η εισήγηση για τον ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε με πλειοψηφία 96%. Η γενική συνέλευση με πλειοψηφία 44,83% των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ ως προς την επιλογή του ελεγκτή της εταιρίας για το 2016 παρά την αντίθετη άποψη του Δημοσίου την οποία υποστήριξαν το 44,1% των μετόχων. Υπέρ της πρότασης της ΔΕΗ, δηλαδή αντίθετα με την άποψη του Δημοσίου, ψήφισε το ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος η συνέλευση ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος και αποφασίστηκε η τοποθέτηση νέων μελών στο ΔΣ των κυρίων Γ. Ανδριώτη, Χ. Παπαγεωργίου, Β. Χατζηαθανασίου και Λ. Σταθάκη.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
(update: 15:52) Ξεκίνησαν, λίγο μετά τις 15:00, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, που πραγματοποιείται στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.
Σε παρέμβασή του κατά την έναρξη της Συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, επανέλαβε ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει δικαστικά κατά των αποφάσεων για τον ΑΔΜΗΕ.
Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, κατά την έναρξη της Συνέλευσης.
(update) Ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών, στις 3 το μεσημέρι, δίνουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, μετά τη διακοπή για δεύτερη συνεχή φορά της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ που επρόκειτο να εγκρίνει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την εν συνεχεία πώληση ποσοστού του έως 24%.
Μισή περίπου ώρα μετά την έναρξή της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ που διεξαγόταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μέτοχοι-συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ανήρτησαν πανό, και διέκοψαν τη συνεδρίαση, εμποδίζοντας για μια ακόμη φορά την λήψη απόφασης. Σαν αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε τη διακοπή της συνέλευσης και τη συνέχισή της στις 3 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί θα εκτυλιχθεί το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ του ΑΔΜΗΕ, με τους συνδικαλιστές να δίνουν ραντεβού στην οδό Νίκης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ούτε εκεί την λήψη απόφασης.
Στην ομιλία που προηγήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης έκανε τον απολογισμό του 2015, ανέφερε ότι με το νέο σύστημα διακανονισμών που εφαρμόστηκε έχουν ρυθμιστεί χρέη ύψους 715 εκατ. ευρώ από 324.000 πελάτες. Ανέφερε επίσης ότι η δεύτερη λιγνιτική μονάδα στον σταθμό Φλώρινας θα γίνει σε σύμπραξη με ιδιώτες ώστε μεταξύ άλλων να τερματιστεί η αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή.
Παρών στη διακοπείσα συνεδρίαση της ΓΣ και ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, που ως πρώην υπουργός Ενέργειας θεωρεί τη ΔΕΗ προνομιακό για τον ίδιο πεδίο.
Με συνθήματα «πουλάτε πουλάτε στη φυλακή θα πάτε», μέλη της ΛΑΕ ανήρτησαν πανό, ενώ ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε την άμεση παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, τον οποίο - ειρωνεία- είχε τοποθετήσει ο ίδιος στη θέση αυτή στις αρχές του 2015.
Νωρίτερα το Energypress έγραφε:
Η προσπάθεια που έγινε την περασμένη εβδομάδα να κατευναστούν οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ και να εξασφαλιστούν ομαλές συνθήκες διεξαγωγής της σημερινής κρίσιμης ΓΣ της ΔΕΗ, που καλείται να λάβει αποφάσεις για την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, φαίνεται ότι υπονομεύτηκαν από την είδηση ότι το 34% της ΔΕΗ εισφέρεται στο νέο υπερταμείο για την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.
Έτσι οι διαβεβαιώσεις του Πάνου Σκουρλέτη στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη ότι δεν θα θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων από τις εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ, όπως όλα δείχνουν δεν θα αποδειχθούν αρκετές για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των εργαζομένων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Άλλωστε η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την 3ωρη Παναττική στάση εργασίας από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι, κάνει λόγο για "ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΗ από την πίσω πόρτα" και για προσπάθεια παραπλάνησης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη σημερινή ΓΣ, το βέβαιο είναι ότι μια πιθανή νέα ματαίωση της συνεδρίασης θα δοκίμαζε εκ νέου τα ήδη οριακά χρονοδιαγράμματα και θα έφερνε ακόμη πιο κοντά το Plan B που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με πώληση του 100% των μετοχών.
Η σημερινή ΓΣ σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη καλείται να εγκρίνει στο θέμα 8, τρεις κρίσιμες διαδικασίες που αφορούν στην:
- Πώληση και μεταβίβαση τουλάχιστον του 25% του ΑΔΜΗΕ το οποίο θα πάει στην εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ)
- Πώληση και μεταβίβαση τουλάχιστον του 20% σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού
- Σύσταση εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Χωρίς αυτές τις αποφάσεις της ΓΣ, οι οποίες βάσει των μνημονιακών προβλέψεων θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη από τον Ιούνιο, δεν μπορεί να προχωρήσει το πλάνο της κυβέρνησης για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του 51% των μετοχών υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και πώληση ποσοστού τουλάχιστον 20% ή και μεγαλύτερου σε στρατηγικό επενδυτή.
Εκτός από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, πάντως, έξω από το ξενοδοχείο που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η ΓΣ αναμένεται να συγκεντρωθούν συνδικαλιστές και στελέχη της ΛΑΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Π. Λαφαζάνη, ο οποίος θυμίζουμε έχει διατελέσει εποπτεύων υπουργός της ΔΕΗ.
Κάποιες πληροφορίες θέλουν τη ΓΣ να πραγματοποιείται κάτω από αυξημένη αστυνομική παρουσία υπό το φόβο επεισοδίων, ενώ ήδη έχουν εκφραστεί και απορίες για την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να επιλέξει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο στο απόγειο της τουριστικής σεζόν και όχι έναν πιο εύκολα και καλύτερα φυλασσόμενο χώρο όπως πχ το κτίριο του Χρηματιστηρίου, όπως έγινε και στην περίπτωση του ΟΛΠ, που επίσης αντιμετώπιζε προβλήματα με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.