Έντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται από εταιρείες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τον νέο γύρο αδειοδότησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ αναμένονται νέες γεωτρήσεις το 2017. Οι ηγεσίες των εταιρειών αυτών άρχισαν να καταθέτουν τα διαπιστευτήρια τους στη Λευκωσία, ενώ αναμένονται κι άλλες επαφές μέχρι τις 22 Ιουλίου, που λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ισχυρές εταιρείες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, γεγονός που ερμηνεύεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως επιβεβαίωση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας στην περιοχή. ‘Όπως πληροφορούμαστε, οι εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν έχοντας αξιολογήσει όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται και χωρίς, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, να επηρεάζονται ποσώς από προειδοποιήσεις από πλευράς της Άγκυρας.
Η κινητικότητα αυτή σημειώνεται παρά τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί την τελευταία περίοδο με την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Οι δύο χώρες έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για μεταφορά αερίου από το Λεβιάθαν με αγωγούς μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, σενάριο που δεν αποδέχεται η Λευκωσία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τους συνεργάτες του, είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των εταιρειών Delek και ΕΝΙ. Σήμερα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της TOTAL. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα υφιστάμενα συμβόλαια των δύο εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για τον οποίον θα πρέπει να δηλωθεί ενδιαφέρον μέχρι τις 22 Ιουλίου και η γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με την υλοποίηση ενεργειακών σχεδιασμών. Ερωτηθείς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες, «κάτι που χαιρετίζουμε, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα για την περιοχή και θα πρέπει να αναμένουμε πως θα μετουσιωθεί σε πράξη αυτό το ενδιαφέρον».
Ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την είσοδο και νέας εταιρείας στο οικόπεδο 12 υποβλήθηκε νέο σχέδιο ανάπτυξης από τις εταιρείες, που μελετήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «θα αποσταλούν τα δικά μας σχόλια για την πρόταση της κοινοπραξίας και αναμένουμε το συντομότερο να έχουμε κατάληξη. Και από τις δύο πλευρές υπάρχει επιθυμία για ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας του να παραμείνει στην Κύπρο και να συνεχίσει να επενδύει στο νησί τόσο σε σχέση με τα υφιστάμενα τεμάχια όσο και σε σχέση με πιθανά νέα τεμάχια. Ανέφερε παράλληλα ότι νέα γεώτρηση από την εταιρεία θα γίνει εντός του 2017. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη δέσμευση, την αφοσίωσή μας στη χώρα.
Συζητήσαμε για τα τρία υπάρχοντα τεμάχιά μας (2,3,9) για τον προγραμματισμό στο μέλλον», ανέφερε. «Επίσης και για αυτό (3ο γύρο αδειοδότησης) εκφράσαμε τη δέσμευση, την αφοσίωση και τη βούλησή μας να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να επενδύουμε και πιθανόν να κερδίσουμε, ώστε να αρχίσουμε αμέσως να εργαζόμαστε στα νέα τεμάχια», ανέφερε.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Delek, Yaniv Friedman, εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας Delek στην Κύπρο και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, με στόχο την επίσπευση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη. Λευκωσία: Χωρίς λύση, αγωγό δεν βλέπουν ΕΑΝ δεν προηγηθεί λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περάσει αγωγός προς την Τουρκία μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γίναμε αποδέκτες τέτοιου αιτήματος, είτε έκκλησης, από το Ισραήλ.
Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες τις περιπτώσεις που συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ –κάτι που γίνεται πολύ συχνά– ξεκαθαρίζει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσον αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό ένα κράτος που είναι υπό κατοχή, να δώσει έγκριση για έναν αγωγό που πηγαίνει στην κατοχική δύναμη. Άρα, για να μπορεί να εξεταστεί αυτό το σενάριο και να υλοποιηθεί, θα πρέπει να προηγηθεί λύση του Κυπριακού». Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε πως, σε ό,τι αφορά τις δικές μας επιλογές για το φυσικό αέριο, όλα εξαρτώνται απόλυτα από τις ποσότητες.
(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")