Τρεις συν μία «μπηχτές» του Σκουρκλέτη για τη διοίκηση της ΔΕΗ. Οι διαφωνίες του για το μοντέλο συμπράξεων που προωθεί η διοίκηση. Οι παρατηρήσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης. Η καταγραφή και αξιολόγηση των οφειλετών.
Δεν εξελίχθηκε καλά για τον επικεφαλής της ΔΕH Μανώλη Παναγιωτάκη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.
Εκτός από το ότι αυτή δεν έγινε, λόγω της δυναμικής παρέμβασης της ΓΕΝΟΠ, μεταθέτοντας χρονικά την εφαρμογή των συμφωνημένων με τους θεσμούς για το στάτους του ΑΔΜΗΕ, έφερε στην επιφάνεια τη διάσταση που υπάρχει με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και προσωπικά του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.
Ο τελευταίος, στην παρέμβαση που έκανε πριν οι εργασίες της Γ.Σ. διακοπούν από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, μέσω των επισημάνσεων κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με την πρωτοβουλία της διοίκησης να προωθήσει τη μεταβίβαση πακέτου 400.000 πελατών, που πρότεινε η διοίκηση της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,82% για να αντιμετωπίσει ρεαλιστικότερα το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ ζήτησε από τη διοίκηση να αποκτήσει εξωστρέφεια, με στροφή στις ΑΠΕ, στην ηλεκτροκίνηση και στο φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, για τη στρατηγική των συμπράξεων της ΔEΗ, ο κ. Σκουρλέτης εμμέσως εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι η διοίκηση της ΔEΗ προκρίνει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα μέσω των εταιρειών προμήθειας (στην πρώτη θα μεταβιβαστούν 400.000 πελάτες της ΔΕΗ), πριν ολοκληρώσει τη διερεύνηση για συνεργασία με ενεργειακές εταιρείες στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρισμού.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε για το θέμα αυτό στην ομιλία του: «Η πρόταση, η οποία δημόσια έχει διατυπωθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τη στρατηγική των συμπράξεων, είναι μία πρόταση την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε πιο αναλυτικά. Πρόσφατα διατυπώθηκε δια στόματος του προέδρου μία παρεμφερής, διαφορετική πρόταση σε σχέση με την ανάγκη δημιουργίας θυγατρικών εταιρειών στο επίπεδο της εμπορίας και κατά πόσο αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω. Να τα δούμε όλα, να τα αξιολογήσουμε, να δούμε τα υπέρ και τα κατά. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται αύριο, αλλά αυτό που μας εξασφαλίζει μία βιώσιμη πορεία της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,82%, αυτό που θα την καθιστά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις μεσομακροπρόθεσμα».
Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμπράξεων που προέκρινε το υπουργείο, είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με την Elpedison για συνεκμετάλλευση λιγνιτικών μονάδων (Μελίτη). Ωστόσο αυτές δεν κατέληξαν, καθώς οι Γάλλοι μέτοχοι της Εdison (η EdF) αποφάσισε να μην επενδύει σε λιγνίτες. Πληροφορίες εξάλλου μιλούν για προσέγγιση της ΔEΗ με ρωσικά κεφάλαια, η οποία ωστόσο ποτέ δεν έλαβε πιο συγκεκριμένη μορφή.
Σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες η διοίκηση ανεβάζει σε 2,7 δισ. ευρώ και η ΓΕΝΟΠ σε 3 δισ. (με δεδομένο ότι ένα μέρος των ρυθμισμένων οφειλών δεν θα εξοφληθούν), ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη ότι παρότι εμφανίστηκαν σημάδια ανακοπής του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων, η διοίκηση της ΔEΗ πρέπει να προχωρήσει σε ποιοτική ανάλυση των οφειλών.
Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζει ποια κατηγορία πελατών της οφείλει και γιατί, κατηγοριοποιώντας αυτές τις οφειλές, προσπαθώντας και αναλύοντας τις αιτίες, έτσι ώστε να σχεδιάσει και υλοποιήσει τα επόμενα βήματα, για να μπορέσει να έχει την καλύτερη δυνατή, τη βέλτιστη εισπραξιμότητα. «Να ξεκαθαρίσει ποια ποσά είναι χαμένα οριστικά, γιατί και αυτό υπάρχει, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανείσπρακτες οφειλές από εταιρείες που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες. Αυτό είναι μια πλαστή εικόνα», τόνισε ο υπουργός. Υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το υπουργείο Οικονομικών, ώστε από το ποσό της δόσης που θα διατεθεί για εξόφληση οφειλών του δημοσίου να διατεθεί προς τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,82%, έναντι των οφειλών οργανισμών κ.λπ. από κατανάλωση ηλεκτρικού.
Τέλος, αναφορικά με τον γενικότερο στρατηγικό προσανατολισμό της ΔEΗ, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για χαμένο έδαφος στις ΑΠΕ, το οποίο οφείλει και πρέπει να κερδίσει η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,82%.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να επεκταθεί η ΔEΗ στο φυσικό αέριο με πιο αποφασιστικά βήματα, αλλά και στα ηλεκτρικά οχήματα, χαρακτηρίζοντας όλα αυτά προκλήσεις τις οποίες δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτες. Και το τελευταίο καρφί αφορούσε στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης της ΔEΗ, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να είναι έξυπνο, διαφανές και να χαρακτηρίζεται από αυτό που ονομάζουμε χρηστή διαχείριση.