Το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ θα ανάψει σήμερα η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε μία περίοδο που ίσως είναι από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Επιχείρισης.
Η διαδικασία προβλέπει την πώληση και μεταβίβαση μετοχών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σε ποσοστό που αντιστοιχούν στο 25% τουλάχιστον (ως 29% κατ' ανώτατο όριο), του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, σε εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, την πώληση και μεταβίβαση μετοχών που αντιστοιχούν στο 20% τουλάχιστον (ως 24% κατ' ανώτατο όριο) σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναδειχθεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού και τη σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών της ΔΕΗ, με αρχικό μέτοχο μόνο τη ΔΕΗ, την έγκριση του καταστατικού της και τη μεταβίβαση σε αυτήν του 51% των μετοχών της ΑΔΜΗΕ, υπό τη μορφή εισφοράς σε είδος στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Σημειώνεται πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ (Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ, θεσμικοί επενδυτές κ.ά.) θα καταστούν εμμέσως μέτοχοι του 51% της ΑΔΜΗΕ. Η Εταιρία Συμμετοχών θα υποβάλει στη συνέχεια αίτηση για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται μέσα σε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό δείχνει για την ΔΕΗ, τόσο λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων για τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, όσο και λόγω των αυξημένων βαρών από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ιδιαίτερη σημασία η έκκληση για συστράτευση που απηύθυνε στην επιστολή τους προς τους εργαζόμενους ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την κρισιμότητα της περιόδου για το μέλλον της ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά ειδικότερα την πρόταση για τη δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιρειών από πελάτες όλων των κατηγοριών, σημειώνει ότι με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα ελέγξει το άνοιγμα της αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει η ΔΕΗ στο τέλος του 2019 μόνο με τους «ασύμφορους» πελάτες και προσθέτοντας ότι πρέπει, όσο είναι δυνατόν, να διαφυλαχθούν τα έσοδα από την παραγωγή.
Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στα σχέδια τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για άλλες μεγάλες αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοινώνοντας χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ότι θα προχωρήσει σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ είναι και η έγκριση της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Επίσης, θα εκλεγούν πέντε νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρισης, καθώς λήγει η θητεία ισάριθμων μελών.του ΔΣ.