Τσίπρας: Η ενέργεια βασικό στοιχείο του «οράματος» της κυβέρνησης για «Δίκαιη Ανάπτυξη»

 

Τα πεπραγμένα, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στον κλάδο της ενέργειας περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη- Παραγωγική Ανασυγκρότηση», που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αποκλειστικά για το κομμάτι της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε τα εξής:

Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα.

Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.

Σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ. ευρώ, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου, θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο. Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ. ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες.

Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις, ενώ πέραν του TAP, προχωρά και ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, που θα συνδέει τον TAP με τη Βουλγαρία και τις βόρειες χώρες από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια. Είναι ένας αγωγός που έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό μας, καθώς θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό και με τη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα. Εγχειρήματα που καθιστούν εν τοις πράγμασι, και όχι στα λόγια, τη χώρα μας έναν διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Παράλληλα, δημοπρατούνται άμεσα, με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή τους το πρώτο τρίμηνο του 2017, άλλα 4 σημαντικά ενεργειακά έργα στον κλάδο του φυσικού αερίου, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πρόκειται για την κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και σε 6 πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για την αντικατάσταση υποβρυχίων καλωδίων Λιβάδι - Άνδρος και Άνδρος – Τήνος και για το πιλοτικό σύστημα τηλεμέτρησης και διαχείρισης της ζήτησης παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών καταναλωτών και εφαρμογής έξυπνων δικτύων.

Επίσης, γίνονται εντατικές προετοιμασίες, με στενή συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΕΤΕπ, για την υλοποίηση, μέσω του σχεδίου Juncker, του υποθαλασσίου διπλού καλωδίου διασύνδεσης Εναλλασσομένου Ρεύματος από τη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο έως τα Χανιά.

Το έργο που θα συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη, ενεργειακά,  έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης  2020 – 2021. Και να προσθέσω εδώ ότι, αυτό το έργο θα ανοίξει τον δρόμο και για ένα άλλο μεγαλόπνοο σχέδιο, που συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, όπου σκοπεύουν, στα κοιτάσματα αερίου στην νοτιανατολική λεκάνη της Μεσογείου, να μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια το αέριο και θέλουν τη διασύνδεση με καλώδιο της περιοχής αυτής με την Κρήτη, ώστε να μεταφέρεται ενέργεια απευθείας στη κεντρική Ευρώπη, εφόσον κι εμείς θα έχουμε προχωρήσει το έργο της σύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr