18 05 2016 | 08:07
Συμβιβαστική λύση για τις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ που θα ικανοποιεί τόσο το Δημόσιο, όσο και την SOCAR (και κυρίως τον υποψήφιο αγοραστή του 17% του διαχειριστή, όρος που έχει τεθεί από τη Κομισιόν για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης που σέρνεται εδώ και μια τριετία), μελετά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, δηλαδή και να αυξηθούν τα τέλη χρήσης ώστε τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ να είναι ρεαλιστικά για τον επενδυτή, και να μην εκτιναχθούν όμως αυξανόμενα σε ποσοστά 60% επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους καταναλωτές, όπως προέβλεπαν τα αρχικά σενάρια, η ΡΑΕ έχει λάβει "γραμμή" από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εξετάζει την αλλαγή του κανονισμού τιμολόγησης, κάτι που φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί και οι Αζέροι της SOCAR.
Σε δύο άξονες κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", η λογική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας σαν κατεύθυνση να αλλάξουν το ένα από τα παρακάτω ή και τα δύο :
Να μειωθεί η απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου (Wacc) που αναγνωρίζεται ως εύλογη για το ΔΕΣΦΑ, δηλαδή 11% το χρόνο, και η οποία είναι συμφωνημένη με την SOCAR από το 2012. Ο υπολογισμός της απόδοσης του μέσο-σταθμικού κόστους κεφαλαίου ενός διαχειριστή είναι απαραίτητος για τον καθορισμό των τιμολογίων χρήσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Να μειωθεί το επιτόκιο που υπολογίζεται για τα λεγόμενα "μη ανακτήσιμα κεφάλαια", δηλαδή για τα ποσά εκείνα τα οποία έχει επενδύσει στο παρελθόν ο ΔΕΣΦΑ, αλλά δεν έχουν ανακτηθεί ακόμα στο σύνολό τους και θα πρέπει να ανακτηθούν μέσα από το ετήσιο έσοδο σε βάθος 20ετίας, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό τιμολόγησης. Όσο τα ποσά παραμένουν μη ανακτήσιμα, τόσο τοκίζονται με επιτόκιο 10% το χρόνο. Από το 2010 έως σήμερα, μαζί με τους τόκους, αυτά τα "μη ανακτήσιμα ποσά" έχουν αθροίσει περί τα 660 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται επίσης μαζί με τη μείωση του επιτοκίου να αυξηθεί και ο χρόνος εντός του οποίου τα εν λόγω ποσά θα ανακτηθούν.
Επομένως ; Επομένως έχουμε προς το παρόν δύο δεδομένα. Πρώτον, την προχθεσινή εκτίμηση του Στέργιου Πιτσιόρλα από το βήμα του ΕΒΕΑ ότι η διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε ότι έχει "κλειδώσει" η μεταβίβαση του 17% του ΔΕΣΦΑ στη SNAM, τον διαχειριστή δηλαδή του ιταλικού δικτύου φυσικού αερίου. Και δεύτερον, ότι η τελική λύση θα κινείται στη βάση της "κοινής λογικής", και θα περιλαμβάνει μειώσεις τόσο ως προς το Wacc, όσο και ως προς το επιτόκιο για τα ανακτήσιμα κεφάλαια, εκπτώσεις που οι Αζέροι φαίρονται να έχουν αποδεχθεί.
Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ΔΕΣΦΑ δεν έχει ακόμη αποστείλει στη ΡΑΕ το επίσημο αίτημα για τις αυξήσεις στις ταρίφες, εντούτοις πηγές της Αρχής εκφράζουν την εκτίμηση ότι η υπόθεση της αποκρατικοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Εδώ βέβαια πρέπει να βάλει κανείς και την παράμετρο ότι η ΡΑΕ δεν... φημίζεται πλέον για την αποφασιστικότητα και την ταχύτητά της...
Αναφορικά με την απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου, πηγές της Αρχής χαρακτηρίζουν υψηλό το 11%, εξηγούν ότι σχετίζεται με το ρίσκο της χώρας, και ότι σε άλλες χώρες κινείται στο 5%-6%, αναγνωρίζουν ωστόσο, όπως λένε, και τις ανάγκες του επενδυτή, ψάχνουν επομένως για μια συμβιβαστική λύση.
Επισημαίνουν ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι Αζέροι πως δεν είναι δυνατό να εγκριθεί αύξηση των τελών χρήσης κατά 60%, θεωρούν ότι η SOCAR δείχνει κατανόηση, και φωτογραφίζουν αργά ή γρήγορα μια λύση "win-win" για αμφότερες τις πλευρές, με στόχο πάντως την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Μιλώντας προ ημερών στο Reuters, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, είχε κάνει λόγο για δυσκολία της SOCAR να βρει επενδυτές για τη μεταβίβαση του 17% του ΔΕΣΦΑ, δίχως ωστόσο να αναφερθεί στο θέμα της αναπροσαρμογής των τελών χρήσης του δικτύου. Θυμίζουμε ότι το ενδιαφέρον που είχε εκφραστεί από την ιταλική SNAM όπως και από κοινοπραξία της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas, είχε ατονίσει. Εφόσον ισχύουν τα όσα είπε προχθες ο Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ, η SNAM έχει επανακάμψει.