Στο τραπέζι εμπορική συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη Rosneft και μετά βλέπουμε…

 

 

Στη δύσκολη εποχή του φθηνού πετρελαίου, οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου, όπως οι ρωσικές εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες παντού στον κόσμο προκειμένου να αναπληρώσουν τη χασούρα τους.

Τέτοια είναι και η περίπτωση της Rosneft, της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, η οποία πέρυσι είδε τη παραγωγή της να μειώνεται κατά 0,7%-1%, και στελέχη της βρίσκονται σε επαφές για εμπορική καταρχήν συνεργασία με τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση του ελληνικού ομίλου βρέθηκε προ 15νθημέρου στη Μόσχα όπου και συζήτησε πολλά και ενδιαφέροντα projects με υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού κολοσσού. Στο τραπέζι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέθηκε για παράδειγμα η δυνατότητα αγοράς από τη Rosneft εκείνων των πετρελαϊκών προϊόντων των ΕΛΠΕ όπου ο ελληνικός όμιλος έχει πλεόνασμα, και αντίστοιχα εκείνος να αγοράσει από τους Ρώσους προϊόντα όπου ο ίδιος είναι ελλειμματικός.

Επρόκειτο σε κάθε περίπτωση για μια πρώτη συνάντηση, η συνέχεια της οποίας αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να δοθεί το προσεχές διάστημα, δίχως να αποκλείεται εφόσον ΕΛΠΕ και Rosneft φτάσουν σε μια συμφωνία, αυτή να ανακοινωθεί στις 28 Μαΐου κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα.

Η Rosneft είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, το 62% της οποίας ελέγχεται από το Δημόσιο. Ένα 19,5% από το ποσοστό αυτό βρίσκεται υπό πώληση καθώς η Μόσχα έχει ξεκινήσει ένα νέο μεγάλο γύρο κρατικοποιήσεων εταιρειών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης εκτός της Rosneft, και των Bashneft και Aeroflot.

Παρά τις δυσκολίες λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου διεθνώς, η οικονομική κατάσταση της Rosneft παραμένει ισχυρή, αφού πέρυσι είδε τα EBITDA της να βελτιώνονται κατά 17,8%, και τα καθαρά της κέρδη κατά 2%.

Στα χρόνια ωστόσο του φθηνού αργού, η ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις δαπάνες της (σσ: δεν προχωρά σε νέες γεωτρήσεις), ενώ ψάχνει για επικερδή ανοίγματα παντού, ακόμη και σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ελλάδα. Ανοίγματα που μπορεί σε αυτή τη φάση να επικεντρώνονται στην εμπορική συνεργασία, αλλά θα μπορούσαν αύριο να πάρουν άλλη μορφή, ακόμη και στρατηγικής συνεργασίας, όπως λένε κάποιες πηγές.

Άλλωστε η Rosneft γνωρίζει τα ΕΛΠΕ από παλιά. Η ρωσική εταιρεία φέρεται να "βολιδοσκοπεί" τα ΕΛΠΕ από το 2013. Τουλάχιστον τότε εκδηλώθηκε δημόσια το ενδιαφέρον της, δια στόματος της προέδρου της Άνω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει.

Στη συνέντευξη, η Μετβιένκο είχε ερωτηθεί για την αποχώρηση της Gazprom από το διαγωνισμό διεκδίκησης της ΔΕΠΑ, και είχε μιλήσει ευθέως για παρέμβαση των Βρυξελλών, που για πολιτικούς ουσιαστικά λόγους είχαν μποϊκοτάρει την αποκρατικοποίηση.

Το θέμα των επιχειρηματικών συνεργασιών, υπό μορφή είτε αποκρατικοποιήσεων, είτε επενδύσεων, αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα, με αφορμή τόσο τη συμμετοχή των ρωσικών σιδηροδρόμων στον διαγωνισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και τοφημολογούμενο ενδιαφέρον της Gazprom για συμπράξεις με τη ΔΕΗ.

Τι θέλουν οι Ρώσοι; Να μην έρχονται αντιμέτωποι με εκπλήξεις, παρά να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν, οι διαδικασίες των εγκρίσεων και οι όποιες διαπραγματεύσεις μαζί της, πριν την προκήρυξη ενός διαγωνισμού ή τουλάχιστον πριν αυτός φτάσει στο κρίσιμο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr