26 04 2016 | 08:03
Εκείνο που ξεκαθάρισε, όπως φαίνεται, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SOCAR Energy Greece, Anar Mammadov, είναι ότι θα υπάρξει αλλαγή στον κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, έτσι ώστε οι χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου φυσικού αερίου να μην αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 30% και σε καμία περίπτωση να μην μείνουν στο τραπέζι τα σενάρια που προέκυπταν από τον υφιστάμενο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι αυξήσεις θα έπρεπε να φτάσουν στα επίπεδα του 55%, ακόμα και του 65%.
Η πλευρά της SOCAR φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι τέτοιες μεγάλες αυξήσεις (στις οποίες σημειωτέον οδηγούσε η ίδια η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ και οι εξασφαλισμένες αποδόσεις που προέβλεπε για την επένδυση των 400 εκατ. ευρώ που καλείται να καταβάλει η SOCAR για το 66% του Διαχειριστή) δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Αυτή καθαυτή η αλλαγή του κανονισμού τιμολόγησης, ως διαδικασία, δεν είναι η επιθυμητή από τους Αζέρους που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να μειωθούν οι αποδόσεις χωρίς να υπάρξει ρυθμιστική τροποποίηση, ωστόσο οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η απόφαση έχει ληφθεί και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία σε συνεννόηση με τη ΡΑΕ.
Η μείωση των σταθερών αποδόσεων του ΔΕΣΦΑ επηρεάζει σαφώς την προσπάθεια της SOCAR να βρει επενδυτή ή επενδυτές στους οποίους να πουλήσει τουλάχιστον το 17% των μετοχών του Διαχειριστή, από το 66% που θα περιέλθει στην κατοχή της, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση της DG Comp της Κομισιόν, που υποχρεώνει τη SOCAR να μείνει κάτω από το 50% προκειμένου να επιτρέψει το deal.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας του βελγικού διαχειριστή Fluxys με την ισπανική Enagas, και παρότι πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα στο Αζερμπαϊτζάν που ήθελαν την ολλανδική Gasunie να ενδιαφέρεται, όλες οι ελπίδες έχουν επικεντρωθεί πλέον στο να παραμείνει στο παιχνίδι η ιταλικη Snam. Προς την κατεύθυνση αυτή οι Αζέροι συζητούν, ως δέλεαρ, και την παραχώρηση πακέτου 25%, χωρίς όμως να είναι τίποτα εξασφαλισμένο.
Υπό αυτήν την έννοια, η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR παραμένει εντελώς αβέβαιη, παρότι αποτελεί μέρος της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και παρότι ο Πάνος Σκουρλέτης διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην ελληνική κυβέρνηση, και ότι το ΥΠΕΝ συνεργάζεται με την SOCAR προκειμένου να εκπληρωθεί το πλάνο της ιδιωτικοποίησης.
Να περάσει στο Δημόσιο
Σύμφωνα πάντως με ορισμένες εκτιμήσεις, μια πιθανή αποτυχία της SOCAR στην προσπάθεια να βρει αγοραστή για το 17% (ή και παραπάνω) του ΔΕΣΦΑ, αποτυχία που οδηγεί σε πρώτη ανάγνωση σε ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη «χρυσή ευκαιρία» για τον κ. Σκουρλέτη να επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και στον τομέα του φυσικού αερίου (μετά τον ΑΔΜΗΕ) τη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο του 51% των δικτύων από το δημόσιο.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θα μπορούσε το 17% του ΔΕΣΦΑ να αποκτηθεί από το Δημόσιο και το deal να διασωθεί, με τους Αζέρους να κατέχουν το 49%, όπως απαιτεί η Κομισιόν.
Οι διοικητικές αλλαγές
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της SOCAR κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος διατύπωσε σε ήπιους τόνους, όπως είχε κάνει πρόσφατα και κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την ενόχληση των Αζέρων για τις διοικητικές αλλαγές που έγιναν πρόσφατα, ερήμην τους, στον ΔΕΣΦΑ.
Το πνεύμα υπό το οποίο αντιμετωπίστηκαν οι αιτιάσεις των Αζέρων αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου που αναφέρει ότι οι αλλαγές «υλοποιήθηκαν βάσει των νόμιμων δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου. Οι αλλαγές αυτές συνιστούν έναν πρόσθετο παράγοντα εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των δύο πλευρών, καθώς η συμμετοχή των εκπροσώπων του Δημοσίου, αλλά και η περαιτέρω αποσαφήνιση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων, σκοπεύουν να παράσχουν την κρίσιμη εγγύηση, ότι η πολιτική της Ελλάδας στο πεδίο της υποδομής του φυσικού αερίου θα ασκείται και στη συνέχεια σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το 3ο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ».
Ακόμα χαρακτηριστικότερο ωστόσο είναι το γεγονός ότι στη συνάντηση εκλήθη ο νέος πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, ο οποίος μάλιστα έχει αναλάβει και εκτελεστικές αρμοδιότητες, σε μια προφανή επιθυμία του κ. Σκουρλέτη να τον καταστήσει «επίσημο συνομιλητή» των Αζέρων.