Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα καθώς διατηρείται το θετικό κλίμα στις αγορές για τον τερματισμό της 20μηνης κρίσης χαμηλών τιμών, καθώς η παραγωγή του μαύρου χρυσού φαίνεται να μειώνεται, ενώ η ζήτηση αυξάνεται.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης για το αμερικανικό πετρέλαιο προέλευσης Δυτικού Τέξας (WTI) διαμορφώθηκαν στα 34,73 δολ το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 7 σεντς, έναντι του τελευταίου κλεισίματος. Το πετρέλαιο WTI έχει ανακτήσει περισσότερο από το 1/3 της αξίας του, από την 11η Φεβρουαρίου, οπότε οι τιμή του διακυμάνθηκε γύρω από τα 26 δολ το βαρέλι, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.
Οι τιμές του πετρελαίου Brent διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 3 σεντς το βαρέλι στα 36,96 δολ το βαρέλι, αναπληρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% της αξίας του, σε σύγκριση με το χαμηλό της τιμής που κατέγραψαν στις 11 Φεβρουαρίου.
Παράγοντες της αγοράς πετρελαίου εκτιμούν ότι ο κύκλος των συνθηκών πίεσης που διαμορφώθηκαν στην αγορά πετρελαίου πιέζοντας τις τιμές να χάσουν ποσοστό 70% της αξίας τους, από τα μέσα του 2014, έχει ολοκληρωθεί. Τα κύρια χαρακτηριστικά της τάσης ανάκαμψης των πετρελαϊκών τιμών είναι το “φρενάρισμα” της παραγωγής, αλλά και τα χαρακτηριστικά αυξημένης ζήτησης που διαμορφώνονται.
“Η διαμόρφωση των τιμών πετρελαίου ενισχύει το σενάριο ότι οι τιμές άγγιξαν τα κατώτερα δυνατά επίπεδα για την περίοδο που διανύμουμε,” δηλώνουν αναλυτές της ANZ Bank.
Ο Γουάνγκ Τάο, αναλυτής του Ρόιτερς, δηλώνει ότι οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου έκλεισαν έναν πολυετή κύκλο καθοδικής πορείας αυτήν την εβδομάδα, αναμένοντας ότι το πετρέλαιο WTI θα σημειώσει τιμές που θα ξεπεράσουν τα 40 δολ το βαρέλι, μέσα στο Μάρτιο.
Την τάση αυτή ομαλοποίησης της αγοράς κατέγραψε και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μέσα στην εβδομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τιμές πετρελαίου, άγγιξαν το κατώτερο σημείο τους.
Στο μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρίες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντιμετωπίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδά τους, παρατηρεί ο Moody’s Investors Service. Ο δείκτης που παρακολουθεί τα επίπεδα οικονομικής ρευστότητας στην πετρελαϊκή βιομηχανία, αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 27,2% το Φεβρουάριο, αναδεικνύοντας πρακτικά τη σοβαρότητα του προβλήματος. Η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Δεκέμβριο κατά 43.000 βαρέλια ημερησίως, στα 9,26 εκατ. βαρέλια.
Η κατάσταση αυτή, οδηγεί πολλές αμερικανικές εταιρίες παραγωγής πετρελαίου να θέσουν εκτός λειτουργίας μονάδες γεώτρησης, σε μια προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους, αλλά και μείωσης της παραγωγής, ενισχύοντας την τάση αύξησης των πετρελαϊκών τιμών.
Από την άλλη μεριά, αρκετοί αναλυτές δεν αναμένουν σύντομα δραστική αύξηση των τιμών πετρελαίου, καθώς η παραγωγή του εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τη ζήτησή του, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ποσότητες πετρελαίου που δεν έχουν πωληθεί στην αγορά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι παράγονται 1 με 2 εκατ βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως τα οποία παραμένουν αδιάθετα, καθώς υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Στο σημείο αυτό, εκτιμάται επίσης ότι και το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των χωρών-παραγωγών πετρελαίου, υπό τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία για το “πάγωμα” της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δε θα έχει σημαντικό αποτελέσμα ως προς την καταλυτική μείωση της υπερπροσφοράς πετρελαίου.
Η Ρωσία το Φεβρουάριο παρήγαγε πετρέλαιο στα επίπεδα του Ιανουαρίου (10,88 εκατ βαρέλια ημερησίως), καταγράφοντας ρεκόρ παραγωγής για τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας στη Μόσχα, που δημοσιοποιήθηκαν χθες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον ΟΠΕΚ, διατηρείται άνω των 10 εκατ βαρελιών ημερησίως. Τα αποθέματα του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωσαν αύξηση 2% ή 10,4 εκατ βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, στα 517,98 εκατ βαρέλια.