Επενδύσεις συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ προγραμματίζει ο ΔΕΣΦΑ μέχρι το 2024 – Τα έργα που ενέκρινε η ΡΑΕ


17 12 2015 | 08:03
Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από γνωστά αλλά και λιγότερο προβεβλημένα project, περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο του ΔΕΣΦΑ που ενέκρινε η ΡΑΕ με απόφασή της στις 27 Νοεμβρίου, το οποίο θυμίζουμε είχε εκπονηθεί εν γνώσει των Αζέρων της Socar, στο διάστημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της πώλησης.

Τα κυριότερα project που περιλαμβάνονται στο δεκαετές 2015 – 2024 είναι:
•Η υπό εξέλιξη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα αυξήσει κατά 40% την ετήσια δυναμικότητα του τερματικού με συνολικό κόστος της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.
•Το σχέδιο για τον λεγόμενο κάθετο διάδρομο που ενώνει τα συστήματα αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.
•Η κατασκευή νέου εγχώριου αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το Ιόνιο και την Ηγουμενίτσα, που θα συνδεθεί και με άλλες οδεύσεις προς βορά και νότο για να καλυφθεί και η υπόλοιπη επικράτεια. Σε συνδυασμό με τους σταθμούς πίεσης, το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ. Το έργο θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους με κυριότερο τους όγκους αερίου με εξασφαλισμένη πώληση.
•Η σύνδεση σημαντικών βιομηχανικών συγκροτημάτων όπως η Λάρκο, τα ΕΛΠΕ και άλλες μικρότερες βιομηχανικές ζώνες με κόστος 250 εκατ. ευρώ.
•Η εγκατάσταση νέων μετρητικών σταθμών αλλά και έργα όπως σταθμοί, αυτοματοποιήσεις στο κέντρο ελέγχου, εγκαταστάσεις ασφάλειας, αναβαθμίσεις λογισμικού και άλλος εξοπλισμός που αναμένεται να κοστίσουν ακόμη 100 εκ. ευρώ

Συνολικά για την περίοδο 2015 – 2024 τα κεφάλαια που θα χρειαστεί ο ΔΕΣΦΑ ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση έργων που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή σχεδιάζονται.

Ταυτόχρονα ο ΔΕΣΦΑ στην προσπάθειά του για αύξηση της χρήσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) και την εξυπηρέτηση καταναλωτών σε περιοχές απομακρυσμένες από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, έχει αναθέσει μελέτες για την κατασκευή σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων με ΥΦΑ στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, αλλά και την κατασκευή εγκαταστάσεων φόρτωσης μικρών πλοίων με ΥΦΑ, στο νησί.

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί «στρατηγικό» το ρόλο του ΔΕΣΦΑ στην διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πηγών και οδών προμήθειας φυσικού αερίου μέσα από την υλοποίηση σημαντικών διασυνοριακών υποδομών, ενώ το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας θεωρείται καταλύτης για τη θωράκιση της ασφαλούς και ανταγωνιστικής ενεργειακής τροφοδοσίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr