Ακόμη και την πώληση ποσοστού μεγαλύτερου του 17% του ΔΕΣΦΑ συζητούν πλέον με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές οι Αζέροι της SOCAR, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Energypress.
Το προς πώληση ποσοστό του ΔΕΣΦΑ θα μπορούσε να φτάσει το 20% ή και παραπάνω, αφού τη Socar, από τη στιγμή που δεν θα έχει την πλειοψηφία του Έλληνα διαχειριστή του δικτύου, λίγο την ενδιαφέρει αν η συμμετοχή της θα είναι 49% ή χαμηλότερη, για παράδειγμα 46%.
Στο μεταξύ, ξεκινούν από σήμερα το Due Dilligence στο ΔΕΣΦΑ οι δύο ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση (τουλάχιστον) του 17%, δηλαδή η ιταλική SNAM, και η κοινοπραξία που απαρτίζεται από τη βελγική Fluxys, την ισπανική Enagas, το βελγικό fund Margerit, και το βελγικό ομοσπονδιακό κρατικό επενδυτικό ταμείο SFPI. Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη υπογράψει με τα δύο σχήματα σύμφωνο εμπιστευτικότητας.
Την είδηση ότι από σήμερα αρχίζει ο έλεγχος στα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ (την οποία είχε προαναγγείλλει το Energypress) έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τη παρουσίαση της πορείας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στους δημοσιογράφους, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα έχει λογικά ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η αξιολόγηση από τους "μνηστήρες" των στοιχείων που παρουσιάζονται στο Due diligence θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το τίμημα.
Χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη καθοριστεί τα τιμολόγια δικτύου του ΔΕΣΦΑ, γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να καθοριστεί ακριβές τίμημα εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους (Διαβάστε εδώ περισσότερα).
Από εκεί και πέρα, η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία της SOCAR με τον αγοραστή, εκείνη δεν θα καθυστερήσει καθόλου να εγκρίνει την πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και την μεταβίβαση του 17% ή μεγαλύτερου ποσοστού στο νέο αγοραστή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου, το ενδιαφέρον των δύο διεκδικητών για το μειοψηφικό ποσοστό του ΔΕΣΦΑ δεν έχει μόνον επενδυτική χροιά (σσ: δηλαδή το εγγυημένο σταθερό έσοδο από τη τιμολόγηση δικτύου που θα εισπράττει ο αγοραστής) αλλά και στρατηγική.
Τόσο οι Fluxys – Enagas όσο και η SNAM, βλέπουν τη συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ ως ένα άνοιγμα μιας "ανατολικής πύλης" που θα τους επιτρέψει να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις τους για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προφανώς και οι σκέψεις αυτές συνδυάζονται με το γεγονός ότι τουλάχιστον οι Fluxys και Enagas αποτελούν μετόχους του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP κατέχοντας ποσοστά αντιστοίχως 19% και 16%.
Αλλά και η ιταλική SNAM βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς του μεριδίου 20% που κατέχει στον αγωγό TAP η νορβηγική Statoil.
Το τίμημα δεν μπορεί να αλλάξει
Ερωτηθείς πάντως χθες ο κ. Πιτσιόρλας αν και κατά πόσο οι Αζέροι έχουν εγείρει θέμα μείωσης του τιμήματος για το ΔΕΣΦΑ, απάντησε αρνητικά λέγοντας «το τίμημα δεν μπορεί να αλλάξει».
Το κεφάλαιο ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα από τα πιο μακριά σίριαλ του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από το 2013, αλλά στη συνέχεια προέκυψε πρόβλημα στην τελική του έγκριση και ολοκλήρωση από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Στην ουσία, η SOCAR, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, έπρεπε να μεταβιβάσει ένα ποσοστό τουλάχιστον 17% σε άλλη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, η οποία να έχει εμπειρία στην διαχείριση δικτύου φυσικού αερίου.
Ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν υπήρξε το παραμικρό επενδυτικό ενδιαφέρον, από την υπογραφή του Μνημονίου του Αυγούστου και μετά, τα δεδομένα άλλαξαν και υπήρξε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον.