Δεύτερο ρεκόρ μέσα στον ίδιο χρόνο επιδιώκει να σπάσει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Στο τρίτο τρίμηνο, για 7η συνεχόμενη φορά βελτιώθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, με τα EBITDA των 746 εκατ. ευρώ να συνιστούν ιστορική υψηλή επίδοση λειτουργικής κερδοφορίας. Το περιβάλλον της αγοράς πετρελαίου σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για βελτίωση της λειτουργίας της εταιρείας, ωστόσο, προδιαθέτουν για συνέχιση του θετικού σερί.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν αισιοδοξία ότι το 2015 θα κλείσει με ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας; Κατ’ αρχάς, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της προμήθειας. Τα ΕΛΠΕ στο γ’ τρίμηνο προμηθεύτηκαν πετρέλαιο σε ποσοστό 65% αργό από τα Ουράλια (Ρωσία) και από το Ιράκ, έχοντας, μάλιστα, αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, έχει περιοριστεί το καζακικό αργό από τον αγωγό CPC, καθώς και οι ποσότητες που αγοράζονται από τρίτους προμηθευτές.
Συμφέρουσες συμφωνίες
Η προσδοκία της διοίκησης του ομίλου είναι ότι θα ενισχυθούν οι προμήθειες από τρεις προμηθευτές, τη Λιβύη, το Ιράν και το Ιράκ, με καλύτερους όρους, που θα ενισχύσουν τα περιθώρια διύλισης. Σε πρώτη φάση αναμένεται να καταγραφεί αύξηση των προμηθειών από το Ιράκ, το οποίο έχει ενισχύσει την παραγωγή του, σε βάρος του ακριβότερου ρω¬σικού αργού των Ουραλίων.
Η βελτίωση, ωστόσο, αναμένεται να έχει και συνέχεια, αφού οι συζητήσεις με το Ιράν έχουν προχωρήσει σημαντικά και, μόλις το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες, θα ξεκινήσουν οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου σε εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους για τον όμιλο των ΕΛΠΕ.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Γρ. Στεργιούλης, σε αναλυτές, η βελτίωση της επίδοσης του ομίλου δεν προήλθε μόνο χάρη στις συνθήκες της αγοράς, αλλά εδράζεται και στην απόδοση των μέτρων και των πρωτοβουλιών σε επίπεδο λειτουργίας.
Ήδη στο τρίτο τρίμηνο υπάρχει τεράστια βελτίωση του συντελεστή χρησιμοποίησης των τριών διυλιστηρίων (97%, από 63% το δεύτερο τρίμηνο).
Επιπλέον, τα διυλιστήρια έχουν επικεντρωθεί στην παραγωγή "λευκών προϊόντων" (87% επί του συνόλου), που εμφανίζουν καλύτερη καλύτερη οικονομική απόδοση. Από την παραγωγή αυτή, το 47,4% κατευθύνεται σε εξαγωγές, χωρίς να υπολογίζονται τα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών αφορά ποσότητες diesel που διατίθενται στην ελλειμματική αγορά της Τουρκίας, ενώ ένα κομμάτι αεροπορικών καυσίμων διατίθεται σε traders της αγοράς. Και δεν είναι μόνο η Τουρκία, αφού η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι ελλειμματική και εμφανίζει ανάγκες για εισαγωγές που κυμαί¬νονται από 5% έως 10% της συνολικής ζήτησης.
Μείωση δανεισμού
Η ενίσχυση των οικονομικών λύνει τα χέρια στο μέτωπο του δανεισμού. Κατ’ αρχάς, η πτώση των τιμών περιορίζει σημαντικά τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης και, άρα, απελευθερώνει σημαντικό μέρος των βελτιωμένων χρηματορροών. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει δηλώσει ότι θα αξιοποιήσει την αυξημένη ρευστότητα για την αποπληρωμή σημαντι¬κού μέρους του δανεισμού στο πλαίσιο του στόχου για περιο¬ρισμό της μόχλευσης.
Σε πρώτη φάση, το 2016 ωριμάζει ένα εταιρικό ομόλογο 400 εκατ. δολαρίων, το οποίο σε ποσοστό 50% θα αποπληρω¬θεί από τον όμιλο, ενώ περί τα 200 εκατ. δολάρια θα αναχρηματοδοτηθούν, πιθανόν και με νέα έκδοση. Τα ΕΛΠΕ δεν κρύβουν την προτίμησή τους η αναχρηματοδότηση να γί¬νει σε δολάρια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών της αγοράς πετρελαί¬ου γίνεται σε αμερικανικό νόμισμα.
Οι θετικές εξελίξεις, τέλος, ανοίγουν τον δρόμο και για την ενίσχυση της μερισματικής πολιτικής, εφόσον, βεβαίως, επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τελευταίες εκθέσεις δίνουν τιμές-στόχους στα επίπεδα των 5,30 ευρώ, δηλαδή 10% υψηλότερα από την τιμή στην οποία βρίσκεται σήμερα η μετοχή.